Yarını İnşa Et ödülleri sahiplerini buldu
Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı’nın (TTGV), Milli Eğitim Bakanlığı onayı ile yürüttüğü “Yarını İnşa Et” eğitimde dijital dönüşüm programı kapsamında; sağlık, çevre ve enerji, akıllı şehirler başlıklarında geliştirilen projelerin sahibi öğrencilere ödülleri İstanbul’da verildi.
Türkiye’deki 9, 10 ve 11. sınıf öğrencilerine yönelik gerçekleştirilen “Yarını İnşa Et” kapsamında, bugüne kadar 7 ilde, 81 farklı okuldan, 216 öğretmen ile 2 bin 120 öğrenciye ulaşıldı. TTGV tarafından ücretsiz olarak sağlanan teknoloji kitleriyle öğrenciler; çevrelerinde gözlemledikleri sorunları çözmeye yönelik 238 proje fikri geliştirdi. Bu projeler arasından bağımsız bir jüri tarafından yapılan değerlendirme sonucunda 50 finalist belirlendi. Finalistler arasında en başarılı bulunan 5 projeye ödülleri, T.C Milli Eğitim Bakanlığı adına Doç. Dr. Hilmi Çolakoğlu’nun katılımıyla düzenlen Yarını İnşa Et Ödül Töreni’nde verildi.
Program kapsamında birinci olan proje “Bizlere Yer Verir Misiniz?” ile Grup Anka- Gaziantep Şahinbey Belediyesi Bilim ve Sanat Merkezi oldu. Ekip, yurt dışı “Maker Faire” fuarı katılımı ile ödüllendirildi.
Dereceye giren diğer 4 proje ise şu şekilde açıklandı:
Akıllı Ev (Smart Home) projesi ile Thunder Birds–Gaziantep Hacı Muzaffer Bakbak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi; Bio Hive projesi ile – Cosmos Wonderland –İstanbul Bahçeşehir Koleji Yenişehir Soyak Fen ve Teknoloji Lisesi; Proto Arm (Prototip Robot Kol Desteği) projesi ile Arkod Team 1- İstanbul Arel Koleji; Zorluğa Bir Işık da Bizden projesi – Çaçaron- Gaziantep Şahinbey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi.
Dereceye giren projeler; Özyeğin Üniversitesi “Open Fab Maker Yaz Kampı”na katılma hakkı elde etti.
TÜRKİYE’NİN GERÇEK ZENGİNLİĞİ GENÇLERİ
Türkiye’nin petrolden daha zengin kaynağının gençleri olduğunu söyleyen TTGV Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Ultav, “Türkiye’nin gerçek petrolü – mühendisleriyle, psikologlarıyla, sosyologlarıyla ve genç girişimcileridir. Gençlerin yaptıkları proje ve sistemlerle çok enteresan bir dinamizme girmeye başlıyor. Biz TTGV olarak gençlerle ve bu projelerle yakından görüşüyoruz ve inanılmaz projelere tanık oluyoruz.
Özellikle bu dinamizmi hızlandıracak çerçeve konusunda çalışmalarımız var. Sihirli üçgen olarak formüle ettik çalışmaları. Gençlerin çalışmalarının sihirli üçgene düşmesi durumunda, Türkiye’de üretimin bir atlama yapabileceği konusunda çok büyük bir ümidimiz var. Veri – Tasarım – Dijital üçgeninin içerisinde olmak çok önemli” değerlendirmesinde bulundu.
Teknoloji üreten Türkiye’nin dijital dönüşümü için yeni teknolojilerle ve farklı becerilere sahip gençlerin bir an önce yetiştirilmesi gerektiğini belirten Ultav “TTGV olarak geleceğin işgücü ve ülkemizin yarınları olan öğrencilerimiz ve onları eğiten öğretmenlerimiz için teknoloji eğitim programını “Yarını İnşa Et” adıyla başlattık. Pilot 1. Dönem uygulamasını yaptığımız ve Milli Eğitim Bakanlığı onayı ile yürütmekte olduğumuz programda bu yıl hedefimiz; 2 bin 500 öğretmenimiz ile 10 bin öğrenciye ve 2 bin 500 projeye ulaşmak. Bu hedefe ulaşmamız için desteğe ve iş birliğinize ihtiyacımız var. Sizleri teknoloji üreten Türkiye için yarını birlikte inşa etmeye davet ediyoruz” diye konuştu.
Geliştirilen projelerin uygulamaya geçirilmesini hedefleyen TTGV, kurum ve kuruluşlardan eğitim için teknolojiye bağış sağlayarak programın sürdürülebilir hale getirilmesi için çalışıyor.
PROGRAM NASIL İŞLİYOR?
Programa gönüllü olarak katılan ve daha önce Arduino veya benzeri bir platformda çalışan öğretmenler, TTGV tarafından sağlanan kitlerle iki günlük uygulamalı elektronik ve programlama eğitimi alıyorlar. Ardından öğretmenler, en fazla dört, beş öğrencinin yer aldığı gönüllü takımlarını oluşturuyorlar. Gönüllü öğrenci takımları, öğretmenlerinin rehberliğinde yine kendilerine sağlanan kitlerle çevrelerinde tespit ettikleri sorunlara çözüm üretebilecek projelerin demolarını oluşturuyorlar.
Demolarını tamamlayan öğrenci takımları, projelerini hikayeleştirerek ve görsellerle anlatarak TTGV’nin www.yariniinsaet.org program web sayfasına aktarıyorlar. Her yıl iki dönem şeklinde yürütülecek programın her döneminde en başarılı projeler, bağımsız bir jüri tarafından seçilerek kamuoyuna açık bir etkinlikte ödüllendirilecek.
TTGV Hakkında:
Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV), özel sektörün uluslararası pazardaki rekabet gücünün teknoloji geliştirme ve inovasyon faaliyetlerinin desteklenerek güçlendirilmesi amacı ile 1991 yılında kuruldu. TTGV, Türkiye’de teknoloji geliştirme konusunda faaliyet gösteren, kamu özel sektör ortaklığıyla ve kanunla kurulan ilk ve tek vakıf statüsüne sahip.
TTGV, inovasyon kapasitesinin rekabete uygun mekanizmalar ile pazara yakın noktalarda özel sektöre kazandırılması alanında cephe kuruluşlardan birisi. Vakıf, özel sektörün araştırma, teknoloji geliştirme ve yenilik yeteneğinin güçlendirilmesini destekleyecek yeni mekanizmalar geliştirilmesi ve uygulanması konusunda önemli sorumluluklar üstlenerek ilkleri gerçekleştiriyor. İnovasyon ve teknoloji geliştirme konusunda ekosistemin ulusal, sektörel ve bölgesel ölçeklerde yenileşim kapasitesinin geliştirilmesi yönünde 27 yıldır, ulusal ve uluslararası kaynak ve iş birlikleriyle programlar ve çalışmalar yürütüyor.
TTGV, teknoloji ve inovasyon alanında kendi imkanlarının ötesinde yeni etki yaratmak isteyen bağışçı ve sponsorlara kaynak yöneten uzman bir kuruluş tecrübesi ve geliştirdiği yenilikçi modeller ile zengin, güvenilir, şeffaf aracılık platformu sağlıyor.