Japonlardan kendi enerjisini üreten doğa dostu sualtı şehri
Japon mühendislik firması Shimizu Corporation tarafından geliştirilen ve okyanusun kaynaklarını tamamen kendi kendine yetmesine izin verecek şekilde kullanacak olan sualtı şehri Ocean Spiral, yüzey seviyesinde yaşanabilir bir yerleşimi öngörüyor.
Henüz tasarı aşamasındaki sualtı şehri, kendi yenilenebilir enerjisini üretecek ve çevre dostu olacak. Ütopik filmlerde görmeye alışık olduğumuz tarzdaki sıra dışı tasarım, 5000 kişiyi barındırabilecek.
Şehir iki ana bölümden oluşacak; ilki bir kuleyide kapsayan, ev ve çalışma alanlarının olduğu küresel şehir; ikincisi ise, küresel yaşam alanını okyanus tabanındaki 2.5 km aşağıdaki bir baz istasyonu ile birleştiren spiral bir yapı. Sualtı şehrinin ikinci bölümünü oluşturan spiral yapı; şehire enerji, tatlı su ve yiyecek gibi temel kaynaklar sağlayacak.
İçme suyu sağlayacak su arıtma sistemini; balıkların, kabukluların ve su bitkilerinin yetiştirilebileceği büyük su altı çiftliklerini de bünyesinde bulunduracak olan şehrin, deniz dibinde yaşayan mikroorganizmaları kullanarak karbondioksiti metana dönüştürmesi ve böylece kendi enerjisini üretmesi hedefleniyor.
Shimizu Corporation, Tokyo Üniversitesi ve Japonya Denizcilik-Bilim ve Teknoloji Ajansı ile birlikte geliştirdiği konseptini 2014 yılında duyurmuştu. Yaklaşık 20 milyar sterlin harcanacak sualtı şehrinin 2030 yılına kadar yerleşim için hazır olacağı iddia ediliyor.