Sami Kariyo: Sorun değil dönüşüm var
Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) ile Akademetre Research Company iş birliğiyle hazırlanan, 8 yıllık karşılaştırmalı verileri içeren ‘AVM Endeksi’ Wyndham Hotel Levent’de düzenlenen basın toplantısı ile açıklandı. AYD Başkanı Hulusi Belgü’nün ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda, Akademetre Research Company Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Zeytin perakende ve AVM sektörüne ilişkin detaylı veriler paylaşırken; Penti Yönetim Kurulu Başkanı Sami Kariyo ve Watsons Türkiye Genel Müdürü Mete Yurddaş da kendi sektörlerine ile ilgili bilgiler verdi.
Türkiye’deki yerli ve yabancı AVM yatırımlarını ve haklarını temsil eden tek çatı kuruluş AYD, düzenli olarak sürdürdüğü endeks araştırmalarını paylaştığı toplantıda organize perakende sektörünün durumuna ve geleceğine ilişkin çarpıcı veriler paylaştı.
Penti Yönetim Kurulu Başkanı Sami Kariyo: “Sorun değil, Dönüşüm Var. Perakende sektörü bir iklim değişikliği yaşıyor”
Penti Yönetim Kurulu Başkanı Sami Kariyo şunları söyledi: “Penti, Türkiye’deki çok kategorili iç giyim moda perakendesinin lideri… Penti’nin 4 ana kategorisi var. Şu anda Türkiye pazarında; çorap %52’lik, iç giyim %12’lik, plaj giyimi %22’lik ve ev giyimi %7 ile kendi kategorilerinde Türkiye lideri… Mertekare başına oluşturduğumuz ciro en lüks tüketim markaları dışında en yüksektir diye düşünüyorum; yaklaşık 5 bin dolarlar seviyesinde… Penti’nin perakende tarihi de çok eski değil; firma 65 senelik bir firma fakat perakende tarihimiz yaklaşık 10 sene… Pazar liderliğini son 6-7 sene içinde gerçekleştirmeyi başardık. Çok hızlı büyüyoruz. Her sene ortalama %30 civarında büyüyoruz. 2018’in ilk çeyrek rakamlarına göre büyümemiz % 34… İki gurur duyduğumuz özelliğimiz var. Birincisi Penti’nin banka borcu yok ve çok ciddi miktar ile 2017’yi 2018’e devrettik. İkinci özelliğimiz bizim döviz riskimiz yok çünkü çok önemli bir ihracatçıyız. İhracat ve ithalatımız dengeleniyor. Türkiye’de dövizin akıbeti çok önemlidir. Eğer kendinize hedge sağlıyorsanız rahat uyuyorsunuz. Maliyetlerin artması perakendenin en büyük sorunlarından. Bizim maliyetlerimiz genelde Türkiye’de enflasyonun üzerinde devam ediyor.
Kariyo şöyle devam etti: “Türkiye’de perakendenin geleceğine inanıyoruz. Önümüzdeki dönemde çok ciddi büyüme planımız var. 2006’dan bugüne kadar yaşadığımız en önemli olay geleneksel pazarın hızlı bir şekilde modern ve organize perakendeye dönüşümü. Giyim sektöründe bu oran %30 iken %58-60 olmuştur. Gelişmiş ülkelerde bu oran %80 -90 seviyesinde. Bundan 10 sene önce 30 bin tuhafiye vardı bugün 15 bin. Rakamlar bu dönüşümün devam edeceğini gösteriyor. Kadınların Türkiye’de tüketimden aldıkları pay, tüketime olan penetrasyonu erkeklerden daha düşük. Diğer yandan kadınlar daha fazla iş gücü ne katılıyorlar. Bu da bize Türkiye’de ciddi bir büyüme alanı olduğunu net olarak gösteriyor. Dünyadaki perakende son 2-3 seneden beri şekil değiştiriyor. Artık perakende farklı bir perakende. Teknolojinin süratli bir şekilde sektöre girişi, yapay zekanın girişiyle çok daha farklı bir boyuta gelecek. ABD’de kapanan AVM’leri fırtına olarak gördük. Bu yanlış, iklim değişikliği bu aslında çok majör bir değişimle karşı karşıyayız. Bu sen kış yaşamadık… İklim değişikliğini iyi değerlendirmek lazım. Bu sektörün ciddi bir iklim değişikliği ile karşı karşıya kaldığını ve herkesin bu değişime ayak uydurması gerektiğini düşünüyorum.”