Ataşehir değer artışında istikrar merkezi
İstanbul Finans Merkezi’nin komşusu olan ‘Ataşehir’ son 10 yılda gayrimenkulde kazandığı hızlı değer artışını, önümüzdeki dönemlerde de istikrarlı bir şekilde sürdürmekte kararlı…
Konut metrekare fiyatlarının ortalama 4 bin 800 lirayı geçtiği ilçede, bölgesel olarak ortalamanın 7 bin lirayı aştığı merkezler de var.
Batı Ataşehir etkisi
Bölgedeki pek çok ilçeyle birlikte en çok değer artışını Ataşehir’e sağlayan İFM’nin ilçeye ofis, otel, AVM gibi önemli yeni yatırımları da getirdiğini kaydeden Alphan, şunları söyledi:
“Genellikle orta ve üst gelir grubuna hitap eden homojen yapısı ve nitelikli site tipi yapılaşma tarzı ile dikkat çeken ilçede, İFM ilçenin güneyinin planlama sürecinde olması, bölgedeki eski yapı stokunun dönüşümü için oldukça önemli bir adım. İlçenin en nitelikli yapı stoku Batı Ataşehir bölgesinde yer alıyor. Ağırlıklı konut olmakla birlikte, ticaret ve ofis fonksiyonlarını da bünyesinde barındırıyor. Batı Ataşehir bölgesini D-100 – TEM Bağlantı Yolu’nun doğusunda kalan Doğu Ataşehir bölgesi izliyor. Batı Ataşehir’de olduğu gibi karma kullanımlı yapı stokuna sahip bu bölge de konut ağırlıklı gelişirken, bölge Ataşehir’in ilk düzenli yerleşim yeri niteliğinde. Her iki bölge de, yüksek katlı, nitelikli, geniş dairelerden oluşan konut projeleri ile nitelikli ofis projelerini.”
Yenisahra dönüşüyor
İlçenin İstanbul üzerinde belli bir fiyat seviyesine gelmesini sağlayan gelişmeler yanı sıra yakın zamanda hayata geçirilmesi için planları tamamlanma aşamasında olan Yenisahra ve Barbaros mahallelerinin dönüşümü fiyatlarda yeni bir yükseliş dalgasını da beraberinde getirecek. Bölgelerin düzenli ve hızlı dönüşümü için firmalar tarafında da hazırlıklar son aşamaya getirildi. Daha önce görüşmeler yaptığımız bölge sakinleri de mahallelerin düzgün bir dönüşüm çalışmasıyla yeni bir kimliğe kavuşturulmasını bekliyor.
Kayışdağı, Yenişehir, İçerenköy, Fındıklı gibi bölgeler ise genellikle 4-5 katlı, orta yapı kalitesinde eski yapı stokundan oluşan alanlar olarak görülüyor. İlçe merkezine göre daha makul fiyatlarda yapıları barındıran bu bölgeler, ağırlıklı olarak orta gelir grubuna hitap ediyor.
Bölgede konut projelerinin yanında, İstanbul ofis sektörünün önemli aktörleri tarafından talep gösterilen önemli bir ofis stoku da yer alıyor. Özellikle D-100 ve TEM Karayolu aksı ile D-100 – TEM Bağlantı Yolu çevresinde yer alan ofislerin kiraları, projenin niteliği, kat, kapalı alan, manzara, malzeme kalitesi gibi kriterlere göre 20-27 USD/m2/ay aralığında değişiyor.
Örnek Mahallesi’nde hazırlıklar yapıldı
Bölgenin gelişiminde önemli rol oynayan Teknik Yapı, ilçede nitelikli yapı alanlarıyla yer alıyor. Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, baştan aşağı yeni bir görünüm kazanan ilçenin İFM ile başlı başına cazibe merkezi haline geldiğini dile getirdi.
Değer artacak
Durbakayım, “Lüks konutları, düzenli altyapısı, ulaşım kolaylığı ve merkezi konumuyla birçok aile ve yatırımcı tarafından tercih edilen Ataşehir, İstanbul’un son dönemlerde en popüler bölgelerinden biri oldu. Türk ekonomisine yön veren finans kurumlarının yer alacağı bölgede çalışacak binlerce beyaz yakalı insanın bölgenin gelir seviyesini yukarı çıkaracaktır. Bölgenin tercih edilmesini sağlayan bir diğer neden ise bölgenin merkezinde uluslararası niteliklere sahip Fenerbahçe Arena’nın yer alması” diye konuştu.
Bölgede yeni inşaat alanının bulunmamasını, mevcut projelerin değerini daha da yukarı çıkaracağının bir göstergesi olarak değerlendirdiklerini belirten Durbakayım, Ataşehir’in yanı başında yer alan Örnek Mahallesi’nin de yeni bir kentsel dönüşüm alanı olarak hazırlık yapmasıyla bölgenin cazibesini artıran bir diğer gelişim unsuru olacağını ifade etti.
Büyüme trendi sürecek
Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Melih Tavukçuoğlu, son 10 yılda yükselmeye başlayan Ataşehir’in bu süreç içerisinde hem kira hem de satılık olarak değerini yüzde 250 oranında artırdığını kaydetti. Tavukçuoğlu, “İFM’nin tamamlanmasıyla birlikte, önümüzdeki beş yıl içerisinde konut satış fiyatları yaklaşık 2 kat artacaktır. Mevcut arsa stoğu sayesinde markalı konut projelerinin en çok yükseldiği ilçe statüsüne gelen Ataşehir’de, bu büyüme trendinin devam edeceğini öngörüyoruz. Özellikle ulaşım akslarının merkezinde yer almaşı, okul, hastane gibi birimleri içerisinde barındırması ve hayatın tam merkezinde yer alması nedeniyle bölgenin değerini yitirmeyeceğini düşünüyoruz” diye konuştu.
‘Amortisman süresi ortalamanın altında’
Ataşehir’in İstanbul’un finans ve sosyal yaşam merkezi olarak öne çıktığını anlatan Lens Yapı Grup Yönetim Kurulu Üyesi Mert Kutlu, ilçedeki yatırım geri dönüşünün de 16 yıl ile diğer ilçelere göre daha kısa olduğuna dikkat çekti. Kutlu, “Her yıl konut satış fiyatlarının arttığı ilçede, son 10 yılı değerlendirdiniz zaman konut satış ve kiralık fiyatları yaklaşık yüzde 250 artmıştır. Özellikle beyaz yakalıların tercih ettiği ilçe statüsünde bulunan Ataşehir’de hem konut hem de ofis ağırlıklı projeler ağırlık kazanacaktır ve Ataşehir’deki fiyatların önümüzdeki yıllarda da artmasını bekliyoruz.
2 kat artar
Amortisman süresi de İstanbul ortalamasının çok altında kalacağını ve İFM ile birlikte bölgenin 10 yıl içerisinde mevcut değerinin 2 katına çıkacağını öngörüyoruz” diye konuştu.
Bölgenin hem sosyal ihtiyaçlara cevap vermesi ve depreme karşı sağlam zemin etüdü, hem de ulaşım kanallarının merkezinde yer almasıyla değerinin sürekli artışta olduğunu anlatan Kutlu, “Lens Yapı Grup olarak yeni projemizi Ataşehir’de hayata geçirmeye karar verdik. 600 kişiye istihdam oluşturduğumuz, 1.6 milyar liralık yatırım değeriyle Ataşehir Modern’de, Ataşehir’in ruhuna uygun olarak modern mimari ögelerini ön plana çıkararak, günümüz insanının ihtiyaç duyduğu her şeye projemizde yaptığımız çalışmalarla cevap veriyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: Milliyet