Yıllık 3 milyon tonun üzerinde üretim kapasitesine sahip bir ‘güç’
Son 20 yıl içinde inşaat malzemelerinde, özellikle de plastik kapı ve pencere üretimi ve tüketiminde büyük bir artış yaşandı. Türkiye cam sanayi ise düz cam üretim hatlarını arttırarak geçtiğimiz yıl üretim kapasitesini 1,7 milyon tonun üzerine çıkardı. Toplamda 125 bin kişiye istihdam sağlayan Pencere, Cam ve Kapı sektörü, yıllık 3 milyon tonun üzerinde üretim kapasitesiyle de Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri. Tüm bu sektörleri bir araya getiren, dünyanın ikinci, Avrasya coğrafyasının ise en büyük ihtisas fuarı Avrasya Pencere, Cam ve Kapı Fuarı Mart ayında kapılarını açıyor.
Son yıllarda Türkiye, pencere, kapı ve cam sektöründe Ar-Ge destekli inovatif ürünleriyle büyük başarılara imza attı. Dünyanın en büyük cam üreticilerinden birine sahip olan Türkiye, pencere ve kapı sektörlerinde de artık dünyada söz sahibi. Yıllık 13.500.000 adet pencere, 4.050.000 adet kapı üretimine sahip olan ülkemizde cam üretimi ise 1,7 milyon ton civarında.
Yurt içi üretim kapasitesinin yüzde 50’sini düz cam, yüzde 32’sini cam ambalaj, yüzde 16’sını cam ev eşyası ve yüzde 2’sini cam elyafı üreterek gerçekleştiren cam sektörü, Türkiye’nin dünya ile rekabet ettiği en önemli sektörlerin başında geliyor. Ve bu büyüklük içerisinde Türkiye cam sektörü üretim kapasitesi olarak cam ev eşyasında dünyada 3’üncü, cam ambalajda ve düz camda 5’inci, cam elyafta ise 12’inci sırada yer alıyor.
“Türkiye; 525 milyon USD’lik ihracatıyla dünya sıralamasında 7’inci sırada”
Bu kapsamda 2016 yılında Türkiye’nin 430 bin ton profil ürettiğini söyleyen REED TÜYAP Genel Müdür Yardımcısı Fatih Özmert, sektörde çalışan kişi sayısının 100.000’den fazla olduğunu belirtti. Sektörün başlıca ihracat pazarlarının Rusya, İran, Irak, Türki Cumhuriyetler, Afrika ve Balkan Devletleri olduğunu söyleyen Özmert, “Pencere sektörü kentsel dönüşümün yarattığı yeni konutlar ve renovasyon gören yapılar sayesinde hızla büyüyor. Bu büyümeyle orantılı olarak da sektör, 140 bin ton civarında pencere profilinin ihracatını gerçekleştiriyor. Fakat bu sektör için konuştuğumuzda en çok pencere – kapı ihracatı yapan ülke, 3.17 milyar USD ile Çin. Almanya ve Polonya ihracatta Çin’in peşinden giderken Türkiye; 525 milyon USD’lik ihracatıyla dünya sıralamasında 7’inci Avrupa’da ise 4’ünücü sırada yer alıyor. Bu rakamlarla konuştuğumuzda sektörümüzün gücünü küçümseyemeyiz” dedi.
Özmert: Fuarımızın bir numaralı ziyaretçisi Rusya’dan gelen alıcılar…
Böylesine büyük sektörlerin inovatif ürünlerini dünya genelinde ve ülkemizde gerçekleşen fuarlarda tanıtabildiği söyleyen Özmert, REED TÜYAP olarak Avrasya Pencere, Cam ve Kapı 2017’de Ar-Ge ve inovasyon harikası ürünlerin sergileneceğini söyledi. Geçtiğimiz yıl gerçekleşen fuarı Türkiye’nin 79 ilinden ve dünyanın 117 ülkesinden toplam 57.681 profesyonelin ziyaret ettiğini aktaran Özmert, bu sene hedef bölgenin Rusya olduğunun tekrar altını çizerek, 190’dan fazla Rus firma yetkilisinin REED TÜYAP misafiri olarak İstanbul’a geleceğini belirtti. Özmert, “Fuarımızın bir numaralı ziyaretçisi Ruslar. Onları İran ve Makedonya takip ediyor. Aslına bakarsanız Rusya, aksesuarcılar için müthiş bir pazar. Çünkü Rusya da son yıllarda kendi profilini üretmeye başladı. Fakat aksesuar üretiminde hala etkin değiller. Dolasıyla bunu dışardan karşılıyorlar. İthal ürün alırken de Türkiye’yi çok tercih ediyorlar. Öte yandan geçmiş yıllarda büyük alımlar gerçekleştiren Rus firmalar bu yıl da fuarımızı ziyaret edeceklerini teyit ettiler. Bu bizim için çok sevindirici bir haber, çünkü fuarımızın yarattığı ticaret hacmini önemli ölçüde arttıracak bir gelişme” dedi. Öte yandan Kuzey Afrika’dan yoğun bir alım heyeti beklediklerini söyleyen Özmert, gelecek hedeflerinin Sahra Altı Afrika ülkelerinden daha yoğun ziyaretçi çekmek olduğunu belirtti.
Ayrıca fuarın Pencere ve Kapı Sektörü Derneği (PÜKAD), Pencere Üreticileri Kalite Birliği (PÜKAB) ve Girişimci Alüminyum Sanayici ve İş Adamları Derneği (GALSİAD) iş birliğiyle düzenlendiğini ve en son teknolojik yeniliklerin sergileneceği söyleyen REED TÜYAP Genel Müdür Yardımcısı Fatih Özmert; Avrasya Pencere, Cam ve Kapı Fuarı 2017’nin Avrupa ve Ortadoğu pazarları başta olmak üzere 100’ün üzerinde ülkeye ihracatı olan pencere sektörünün, Avrasya Bölgesi’ndeki en önemli buluşma noktası olma özelliği taşıdığını belirtti.