Tekfen Holding, 2017 yılı mali sonuçlarına göre rekor ciro ve kâr elde etti
Uluslararası müteahhitlik, tarımsal sanayi, limancılık ve gayrimenkul geliştirme alanlarında 62 yıldır faaliyetlerini sürdüren Tekfen Holding’in
2017 yılı mali performans sonuçları açıklandı.
Tekfen Grubu, 2017’de toplam ciro ve kârlılık açısından son derece başarılı bir faaliyet dönemini geride bıraktı. 2017 yılında, konsolide bazda 7.487 milyon TL ciro; 1.005 milyon TL faiz, vergi, amortisman öncesi kâr (FAVÖK) ve 770,7 milyon TL net kâr yaratan Tekfen Grubu’nın, aktif büyüklüğü 9.367 milyon TL’ye, özkaynak büyüklüğü ise 3.008 milyon TL’ye ulaştı.
Geçtiğimiz yılın mali sonuçlarını değerlendiren Tekfen Grup Şirketler Başkanı Osman Birgili, “Tekfen Holding olarak, dünyada ekonomik ve politik belirsizliklerin egemen olduğu bir ortamda ihtiyatı elden bırakmayan, fakat kararlı bir yaklaşımla 2017 için belirlediğimiz hemen tüm hedeflerin üzerine çıkmayı başarmış bulunuyoruz”dedi.
2017 yılının, Grubun halka arzının 10. yıldönümü olduğunu da hatırlatan Birgili, “Yılı tarihi yüksek bir ciro ve kârlılık seviyesinde tamamlarken, Tekfen Holding hisselerinin borsadaki değerinin yıl içerisinde rekor üzerine rekor kırması, “kârlılık eksenli yeni büyüme” olarak belirlediğimiz yeni dönem hedefine ulaşma yolundaki çabalarımızın yatırımcılar tarafından da değerlendirilip desteklendiğini bizlere göstermiştir” dedi ve şöyle devam etti: “Yüzde 45’in üzerinde yüksek bir halka açıklık oranına sahip olan Holdingimiz hisselerinin 2017’de elde ettiği değer artışının, BİST 100’u ortalama değer artışının yaklaşık dört katı olması, Tekfen’de başlattığımız dönüşüm hareketinin güçlü bir manifestosu olarak kabul edilebilir.”
Tekfen Taahhüt Grubu
Tekfen markasının yurtdışındaki en önemli temsilcisi ve 2017 yılı iş hacmi içinde yaklaşık %65 (%64,9) pay ile önemli bir yere sahip olan Taahhüt Grubu, 2017 yılında 4,86 milyar TL ciro ve 391 milyon TL net kâr elde etti.
Faaliyetlerini halihazırda yaklaşık 17 bin çalışanıyla Türkiye’nin yanı sıra Azerbaycan, Kazakistan, Suudi Arabistan ve Katar’da sürdüren Tekfen Taahhüt Grubu, 2017 yılı içerisinde Türkiye’de TürkAkım Gaz Boru Hattı Kıyıköy Gaz Kabul Terminali Projesi’ni; Kazakistan’da Tengiz Petrol-Gaz Sahası Geçici İnşaat Üniteleri ve Tengiz Petrol-Gaz Sahası Gelecek Gelişim Projelerini; Katar’da ise Doğu Endüstriyel Yolu ve Al Thumama Stadyumu Projelerini portföyüne dahil etti.
Grubun mühendislik ayağında hizmet veren Tekfen Mühendislik ise, 2017 yılında 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu Projesi’nin mühendis müşavirlik ve kontrollük ihalesini yabancı ortağıyla kazanarak, bugüne kadar üstlendiği en büyük müşavirlik sözleşmesine imza attı.
Tekfen Taahhüt Grubu, “Gidilebilen her nokta pazarımızdır” anlayışıyla başta doğal kaynaklar bakımından zengin Afrika kıtası ve rekabetin daha az olduğu alternatif pazarlardaki iş olanaklarının değerlendirilmesine 2017 yılında da devam etti.
Tekfen İnşaat’ın 1978 yılında ilk yurtdışı projesini gerçekleştirdiği Kuveyt, şirketin gelecek planları arasında öncelikli bir yere sahiptir. Şirket, bir dönem önemli projeler gerçekleştirdiği Kazakistan’daki varlığını 2017 yılında alınan iki projeyle yeniden güçlendirdi. Azerbaycan’da 2018 yılında başlaması beklenen gaz ve petrol yatırımları da yakından takip edilmektedir.
Tekfen İnşaat, 2017 yılında iş çeşitliliğini artırma yönünde de somut adımlar attı. Yenilenebilir enerji konusunda şirket içinde oluşturulan birim aracılığıyla güneş, jeotermal ve rüzgâr projelerinin yanı sıra belediyelere yönelik katı atıktan enerji üretimi projeleri yakın takibe alınırken, şirketin su arıtma teknolojileri konusundaki bilgi ve yeterliliğini artırmaya yönelik çalışmaları 2017 yılında da devam etti.
İş portföyünün ağırlıkla yurtdışı projelerinden oluşmasına karşın Tekfen Taahhüt Grubu, son yıllarda dev projelerin gündeme geldiği Türkiye’de de petrol, gaz, enerji ve altyapı yatırımları başta olmak üzere uzmanlık alanlarına uygun projeleri yakından izliyor. Grup, Türkiye’deki Yap-İşlet-Devret tarzındaki altyapı ve enerji projelerine de ilgi duyuyor.
Yıl içinde devam eden projeler:
Türkiye
Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi Lot 3
TANAP Kompresör ve Ölçüm İstasyonları
BTC Onarım ve İyileştirme İşleri
STAR Ege Rafinerisi
TürkAkım Gaz Boru Hattı, Kıyıköy Gaz Kabul Terminali
Ankara-İzmir Hızlı Tren Projesi
Azerbaycan / Şah Deniz Faz 2 – Sangaçal Kara Terminali
Azerbaycan / Deniz Platformları
Azerbaycan / Vergi Bakanlığı Yönetim Binası
Katar / Al Khor Expressway Otoyol Projesi
Katar / Doğu Endüstriyel Yolu Projesi
Katar / Al Thumama Stadyumu Projesi
Kazakistan / Tengiz Petrol ve Gaz Sahası Gelecek Gelişim Projesi
Kazakistan / Tengiz Petrol ve Gaz Sahası Geçici İnşaat Üniteleri Projesi
Suudi Arabistan / Yanbu-Cidde Boru Hattı Projesi
Tekfen Tarımsal Sanayi Grubu
Tekfen Tarımsal Sanayi Grubu, gerek yıl boyunca döviz kurlarındaki oynaklıktan kaynaklanan risklere, gerekse nitratlı gübre yasağı ve sonrasında gelen yasal regülasyonların yarattığı güçlüklere rağmen, aldığı stratejik kararlar sayesinde çok başarılı bir yılı geride bıraktı.
Tekfen Tarımsal Sanayi Grubu, 2017 yılındaki 2.24 milyar TL satış geliri ile toplam ciro içinde %29,9, elde ettiği 347 milyon TL net kâr ile Grubun toplam kârı içerisinde %45’lik bir paya sahip, Tekfen Holding’in ana iş kollarından birini oluşturmaktadır. Tarımsal Sanayi Grubu, iş hacmi, ürün/hizmet yelpazesi ve pazar payı itibariyle Türkiye’nin kendi alanındaki en büyük özel kuruluşudur.
Grubun amiral gemisi, esas olarak tarımsal girdi alanında faaliyet gösteren Toros Tarım Sanayi ve Ticaret A.Ş., İstanbul Sanayi Odası tarafından 2016 yılı için açıklanan Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu içinde 59’uncu sırada yer aldı. Toros Tarım ve bağlı iştirakleri, faaliyetlerini tarımsal girdiler (kimyevi gübre üretimi ve pazarlaması, tohumculuk, teknotarım ve fidecilik), limancılık hizmetleri ve serbest bölge-akaryakıt istasyonları işletmeciliği olmak üzere üç ana başlıkta sürdürüyor.
Tarımsal Sanayi Grubu’nun diğer üyesi olan Tekfen Tarımsal Araştırma Üretim ve Pazarlama A.Ş. ise doğrudan tarımsal üretim alanında faaliyet göstermek üzere 2017 yılında kuruldu. Tekfen Grubu’nun 40 yıla yakın bir süredir bitki besini, tohum, fide ve fidan gibi temel girdilerde elde ettiği bilgi birikimini doğrudan üretim alanına aktarmayı hedefleyen şirket, gelecekte önemi daha da artacak olan tarımsal üretime kurumsal bir bakış açısı, bilimsel yaklaşım ve finansal güçle daha fazla verimlilik kazandırmayı amaçlıyor.
İç pazardaki daralmayı ve döviz kurlarındaki artışın olumsuz etkilerini ihracat potansiyelini hayata geçirerek büyük ölçüde bertaraf eden Toros Tarım, aynı zamanda tarihi bir ihracat rekoruna imza atarak hammadde alımı için kayda değer döviz kazancı elde etmeyi başardı.
Gübre üretim tesislerinin çevre üzerindeki etkilerini en aza indirmeye yönelik çevre yatırımlarına 2017 yılında da devam edilmiştir. Bu kapsamda yaklaşık 40 milyon TL tutarında bir yatırımla Mersin Üretim Tesisi’nde devreye alınan CAN Ünitesi Prill Kulesi Baca Gazı Yıkama Sistemi, gübre sektörü için ilk olmanın yanı sıra baca gazı emisyon büyüklüğü ve arıtma kapasitesi ile de dünyadaki sayılı tesislerden biri konumundadır. Çevre mevzuatı açısından zorunlu bir yatırım olmamasına rağmen tamamen gönüllülük esasıyla yapılan yatırım sayesinde, Mersin Üretim Tesisi çevre dostu bir üretim tesisi olma özelliğini daha da geliştirmiş ve AB ülkelerinde uygulanan yasal limitlerin de altında çalışma özelliğini kazandı.
Gübre alanında Türkiye’deki toplam kurulu üretim kapasitesinin %38’ine sahip olan Toros Tarım, 2017 yılında Ceyhan, Mersin ve Samsun fabrikalarında ortalama %83 kapasite kullanımıyla toplam 1.574.615 ton gübre üretimi gerçekleştirmiştir. Üretim miktarı 2016 yılına göre %21,45 oranında, kapasite kullanımı ise %14 oranında artış göstermiştir. Yurtdışı pazar olanaklarının hızla değerlendirilmesi sayesinde Toros Tarım, 2017 yılında 273 bin ton seviyesine ulaşarak tarihi bir ihracat başarısına imza attı (2016: 1.230 ton). 2017 yılındaki toplam satışlar, bir önceki yıla göre %11 artış göstererek 2 milyon ton seviyesine yaklaşmış ve 1.946.513 ton olarak gerçekleşti.
Toros Tarım, 2017 yılında Türkiye genelinde 780 bayi ve 466 yetkili satıcı olmak üzere toplam 1.246 adet satış noktası ile faaliyet gösterdi.
Gayrimenkul Geliştirme Grubu
Gayrimenkul sektöründe yatırım, proje geliştirme, inşaat yönetimi ve tesis yönetimi konularında faaliyet göstermek üzere 2000 yılında kurulan Tekfen Gayrimenkul Geliştirme Grubu, bugüne kadar hayata geçirdiği kentsel dokuyla uyumlu, kente değer katan, nitelikli ve yenilikçi gayrimenkul projeleriyle sektöründe önemli bir yere sahiptir.
Grup, 2016 yılı ortalarından beri emlak piyasasında süregelen durgunluk nedeniyle geçtiğimiz faaliyet yılında satış ve kârlılık beklentilerinin gerisinde kalmakla birlikte, Esenyurt’taki 1.400 konutluk HEP İstanbul projesinin tamamlanmasının ardından, yeni proje geliştirme çalışmalarına kesintisiz olarak devam etmiş ve 2018 yılında lansmanı planlanan Topkapı Konut Projesi’nin hazırlıklarına yoğunlaşmıştır.