DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Kutay Kaleli: Çatıda üretilen elektrik satışında engel kalmadı

    Kutay Kaleli: Çatıda üretilen elektrik satışında engel kalmadı

    GÜNDER Başkanı Kaleli, çatıda üretilen elektriğin satışında bir engel kalmadığını, şahısların vergiden de muaf olacağını söyledi.

    Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) Başkanı Kutay Kaleli, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda geçen hafta torba yasa tasarısının binaların çatı ve cephelerinde üretilecek ihtiyaç fazlası elektriğin satışında aboneler için vergi muafiyeti içeren maddelerinin kabul edildiğini hatırlatarak, bu gelişmeyle çatı güneş sistemlerinin yaygınlaşacağını anlattı.
    Çatısına güneş paneli koyacak vatandaşların 2 yöntem izleyebileceğini anlatan Kaleli, vatandaşın ya kurulum yapacak bir firmaya ya da elektrik dağıtım şirketlerine başvurabileceğini söyledi.
    Kurulum maliyeti konusunda da bilgi veren Kaleli, şöyle konuştu: “Çatı güneş sistemi maliyeti çatı koşullarına göre değişebilir ancak 10 kilovatlık bir çatı sistemi için 10 bin dolar maliyet hesaplanıyor. Bugünkü kurlarla 35-40 bin lira gibi duruyor. Çatının koşullarına göre belirli sürelerde geri dönecektir. Bunu da 6 ila 8 yıl arası diye düşünebiliriz.” Kaleli, güneş paneli çatıya entegre edildiğinde şahısların vergi muafiyetine tabi olacaklarına da değindi.

    Mahsuplaşma yapılmalı

    Çatıda üretilen elektriğin o saat içerisinde tüketilmemesi durumunda oluşacak kayıpların azaltılmasına ilişkin çalışmalar da yapıldığını belirten Kutay Kaleli, şöyle konuştu: “Tüketilmeyen elektrik sistem tarafından aboneden satın alınıyor. Bazı aylar fazla elektrik üreteceksiniz, onu sisteme satacaksınız. Bazı aylar ürettiğiniz elektrikten fazla tüketim yapacaksınız. Tüketim yaptığınız o dönemlerde para ödemek zorundasınız. Dolayısıyla bir fatura gelecek. Biz bunu istemiyoruz. Biz diyoruz ki ürettiği elektriği kullanmıyorsa, ihtiyacı olduğu zaman mahsuplaşabilsin. Yıllık mahsuplaşma uygulamasına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da sıcak bakıyor.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.