DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Slash Architects’ten şehre dinamizm katan ofis yapısı: Perspective Ofis

    Slash Architects’ten şehre dinamizm katan ofis yapısı: Perspective Ofis
    13.02.2018
    A+
    A-

    2013 yılından bu yana farklı ölçeklerde geliştirdiği projeleriyle ulusal ve uluslararası çapta birçok ödüle layık görülen ve son olarak Türkiye’nin En İyi Genç Mimarları seçilen Slash Architects kurucuları İpek Baycan ve Şule Ertürk Gaucher’nin Mersin’de tasarladığı Perspective Ofis, yatayda baskın bir karakter gösteren formu, ofislere entegre kat bahçeleri ve doğal malzeme kullanımıyla çevresindeki yapısal gelişim için nitelikli bir örnek olarak ayrışıyor.


    Kentsel bağlamda mekan üretim biçimlerini araştıran, mimarlığı kentsel, işletimsel ve mekansal potansiyelleri ortaya çıkartmak için ara yüz olarak kurgulamayı hedefleyen Slash Architects’in Mersin’de tasarladığı dört katlı Perspective Ofis binası, etrafında fazlaca konutun, hastanenin ve üniversitenin bulunduğu bir aksta yer alıyor. Yapı, dikeyde yükselmektense yatayda baskın bir karakter göstererek, çevresinde yer alacak olan diğer yapıların da benzer yüksekliklerde olması yönünde bir örnek teşkil ediyor.

    Cephede ve planda silbaştan bir kurgu geliştiren Slash Architects, yapının boşluk-doluluk ilkesini nizama getirerek ofislere entegre kat bahçeleri ile desteklemiş. Kütlede ise balkon ya da cumba olarak çıkıntı yapan döşemeler, birbirlerine yatay güneş kırıcı bantlar ile bağlanarak rijit bir görünüme kavuşturulurken, yapının hem güneş korunumu sağlanmış, hem de bitkiler sayesinde yaşayan bir cephe elde edilmiş.

    Yapının bazasının üstünde yer alan katlar ofis olarak kullanılırken, zemin katında ticari işlevler yer alıyor. Ana cadde tarafında ticaret işlevleriyle kurgulanmış bu iki katlı mekanlar, arsanın kot farkından dolayı ters dubleks olarak çalışırken ana caddeye bakan tarafta yer alan ve tek katlı olan dükkanlar ise gündelik kullanımlara hizmet ederek iki katlı olan dükkanlara daha çok yeme-içme gibi işlevler yüklenmiş. Dükkanların alt katına konumlanan bahçeler restoran ve kafeler tarafından değerlendirilirken ana caddenin tersinde yer alan korunaklı dış mekanda ise mahremiyet sağlanmış. Bu kot farkı sayesinde ticari dükkanların ve ofislerin girişleri ayrıştırılarak yapının işlerliği açısından oldukça pozitif bir katkı sunulmuş.

    Zemin katlarda yer alan baza cephesinde yerel bir taş kullanmayı tercih eden Slash Architects, bu taş ile entegre çalışan dükkan cephelerinde ise mümkün olduğunca geçirgen bir görünüm sağlamış. Perspective Office’in üst katları ise organik kat bahçe gridleri ile çeşitlendirilerek, iç mekandan bakıldığında doğal ahşap ve yeşilin birlikteliği ile ofis çalışanlarına konforlu ve ferah bir ortam sunuyor. Güneşin geldiği açılar ve doğrultular gözetilerek yerleştirilen güneş kırıcılar ise cepheyi hareketlendirerek tasarıma dinamizm kazandırırken, Mersin ikliminin zorlu sıcaklık koşulları yarattılmış olan çift cidar ile dengeleniyor.

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.