DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    İnşaat malzemeleri sanayisi 2017 yılını yüzde 9,2 artış ile kapattı

    İnşaat malzemeleri sanayisi 2017 yılını yüzde 9,2 artış ile kapattı
    16.01.2018
    A+
    A-


    İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, 2017 yılını, geçen yılsonu verilerine göre yüzde 9,2 artış ve 8,5 puan yükselişle 99,06 puan seviyesinde kapandı. İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Aralık ayı sonuçlarına göre, mevsimsellik ile birlikte faaliyetlerin gerilediği yılın son ayında güven ve beklentilerde yaşanan iyileşmenin, yeni yıl için ümit verdiği vurgulandı.


    Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli olarak yayınlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’nin Aralık 2017 sonuçları açıklandı. Aralık ayında sınırlı ölçüde gerileyen Bileşik Endeks 99,06 puan olarak gerçekleşti. Mevsimsellik ile birlikte faaliyetler gerilerken güven ve beklentilerde iyileşme yaşandığı vurgulanan Bileşik Endeks’te şu bilgiler yer aldı:


    Faaliyetler Aralık ayında beklendiği gibi geriledi

    İnşaat malzemeleri sanayinde faaliyetler, Aralık ayında bir önceki aya göre sınırlı bir gerileme gösterdi. Mevsimselliğin, inşaat faaliyetleri üzerinde etkisini daha kuvvetli göstermeye başladığı Aralık ayında, faaliyet endeksi Kasım ayına göre 1,7 puan düştü. Buna rağmen faaliyet seviyesi, geçen yılın Aralık ayının 12,7 puan üzerine çıktı. Yurtiçi satışların da sınırlı ölçüde gerilediği Aralık ayında, ihracat uzun süre sonra ilk kez bir önceki ayın gerisinde kaldı. Üretimde de mevsimsellik ile birlikte düşüş gerçekleşirken, cirolar Aralık’ta iç ve dış satışlardaki gerilemeye bağlı olarak düştü. Tahsilat hızındaki gerileme yedinci ayına taşındı. Faaliyetler Aralık ayında piyasa dinamikleri ve mevsimselliğin etkisi ile hareket etti ve beklentilere paralel gerçekleşti.

    Güven endeksinde iyileşme gerçekleşti

    Güven endeksi, Aralık ayında son üç aydır süren gerilemenin ardından sınırlı bir artış gösterdi. Mevsimsellik ile yavaşlayan ve gerileyen faaliyetlere rağmen Aralık ayında güven endeksinde gerçekleşen bu artış önemli olmakla birlikte, güven seviyesi bir önceki aya göre 0,3 puan arttı. Böylece güven seviyesi geçen yılın aynı ayının güven seviyesinin 3,3 puan üzerinde kaldı. Türkiye ekonomisine ilişkin güven uzun süre sonra ilk kez iyileşme gösterdi. İnşaat sektörü ve inşaat malzemeleri sanayine yönelik güvende de sınırlı artışlar oldu. Yurtiçi pazarlarına yönelik güven Aralık ayında geriledi. İhracat pazarlarına yönelik güven ise Aralık ayında artışına devam etti. En önemli güven artışı ihracat pazarlarına yönelik gerçekleşti. Bileşik Endeks’te, güven unsurlarında son üç aydır yaşanan gerilemenin Aralık ayında sona ermesinin, faaliyet dinamiklerini de olumlu etkileyebileceğinin altı çizildi.

    Beklenti endeksinde mevsimsellik etkisine rağmen artış yaşandı

    Aralık ayında beklentiler üç ay aradan sonra sınırlı da olsa artış gösterdi. Eylül-Kasım döneminde ekonomi ve dış politika alanında yaşanan birçok riskin etkisi Aralık ayında azaldı. Bu nedenle inşaat faaliyetlerinde mevsimsellik etkili gerilemeye rağmen beklentilerde sınırlı iyileşme yaşandı. Beklenti endeksi Aralık ayında bir önceki aya göre 0,1 puan arttı. Böylece beklenti endeksi geçen yılın aynı dönemine göre 9,8 puan daha yüksek gerçekleşti ve beklentiler geçen yılın üzerinde kalmaya devam etti. Türkiye ekonomisi ile inşaat malzemeleri sanayine ilişkin beklentiler Aralık ayında sınırlı ölçüde arttı. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurtiçi siparişler, Ekim ve Kasım aylarından sonra mevsimsellik etkisiyle Aralık ayında da düştü. Önümüzdeki üç aya ilişkin ihracat siparişleri artışı durağanlaşma göstermesine rağmen Aralık ayında da yüksek gerçekleşti. Yine iç ve dış siparişlerdeki yavaşlamaya rağmen önümüzdeki üç ayın üretim, yatırım ve istihdam beklentilerinde de artışlar yaşandı.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.