Gayrimenkulün geleceği gayrimenkul sertifikasında
Metrekare metrekare ev satışının yolunu açacak sertifika sisteminde bekleyiş sürüyor. Gayrimenkul sektörünü finansman açısından rahatlatacak, tasarrufları az olan vatandaşın ev sahibi olmasını kolaylaştıracak gayrimenkul sertifikasının, gayrimenkul sektörüne yeni bir ivme kazandırması bekleniyor….
Gayrimenkul sektörünü finansman açısından rahatlatacak, tasarrufları az olan vatandaşın ev sahibi olmasını kolaylaştıracak gayrimenkul sertifikası sisteminde büyük bekleyiş sürüyor. Metrekare metrekare ev satışının yolunu açacak gayrimenkul sertifika uygulamasının çok yakında başlaması bekleniyor. İnşaat sektörüne yeni bir ivme kazandıracak olan gayrimenkul sertifikaları, hem üretici hem yatırımcı tarafından merakla izleniyor.
Gayrimenkul sertifikalarının gayrimenkul sektörünün geleceğinde büyük pay sahibi olacağını ifade eden İnsay Yapı Genel Müdür Yardımcısı Serdar Yılmaz, “Gayrimenkul sektöründe yeni bir dönem başlıyor” dedi.
Yılmaz, Türkiye ekonomisi içinde önemli bir yeri olan gayrimenkul sektörünün geleneksel yöntemler dışında farklı araçlar kullanılarak gayrimenkul finansmanına ulaşabilmenin artık mümkün olduğunu belirtti. Gayrimenkul sertifikası yöntemiyle yatırımcıların konut ya da iş yeri sahibi olabileceğini anlatan Yılmaz, “Yatırımcılar, biriktirdikleri gayrimenkul sertifikaları ile geleneksel yönteme göre çok daha kolay gayrimenkul sahibi olabilecekler. Dünyada örneklerine rastladığımız bu uygulamanın Türkiye gayrimenkul sektörü için bir dönüm noktası olacak” diye konuştu.
Hem yatırımcı hem üretici kazanacak
İlk uygulamanın 1989 yılında TOKİ tarafından ihraç edilen Halkalı konut sertifikasında gerçekleştiğini hatırlatan Yılmaz, daha sonraki çalışmanın ise 1996 yılında Ataşehir gayrimenkul sertifikası olarak hayata geçirildiğini ancak her iki uygulamanın da günün piyasa koşullarında diğer yatırım araçlarına alternatif olamadığını belirtti. Günümüzde ise kurumsal gayrimenkul üreticilerinin ve piyasa derinliğinin artmasıyla hem kurumsal üreticilerin hem de yatırımcılar açısında sistemin avantaj sağladığını ifade eden Yılmaz, “Gayrimenkul sertifikaları kurumsal üreticiler için projelerin ön finansman ihtiyacının karşılanmasını sağlayacağı gibi, geniş bir kitleye hitap ediyor olması sebebi ile müşteri portföyünün ve satış yapılabilecek kitlenin genişlemesi neticesinden projede oluşabilecek değer artışlarının erken realizasyonunu sağlayacak. Bireysel ve kurumsal yatırımcı ise gayrimenkul sertifikasıyla normal koşullarda yatırım yapamayacağı yüksek bedelli gayrimenkullere yatırım yapma fırsatı bulacak” dedi.
Sistem nasıl işleyecek?
Yılmaz, sistemi bir örnekle şöyle anlattı: “Örneğin, 500 daireli konut projesini yapan müteahhit, projenin belli bir kısmına sertifika çıkaracak. 10’ar metrekarelik sertifikalar oluşturulacak. Dairelerin yeri, katı, cephesi, şerefiyesi dikkate alınarak proje bitiminde kaç sertifikayla alınacağı belirlenecek. Projenin sertifikalara bölünen kısmı halka arz edilecek. Vatandaşlar birikimlerine göre gidip borsada bu sertifikalardan satın alacak. Proje bittiğinde isteyen yatırımcı, yeterli sertifikayı biriktirerek konut sahibi olabilecek. Bunun için istediği daireyi bloke ettirecek. İsterse elindeki sertifikaları borsada satarak oluşan değer artışından istifade edebilecek. Gayrimenkul sertifikası sistemiyle vatandaşlar küçük birikimleriyle büyük inşaat projelerinin getirilerine ortak olabilecek.”
“Dönüşüm projelerimizde gayrimenkul sertifikası uygulanacak”
Ayrıca tebliğde yapılan yeni düzenleme ile kentsel dönüşüm projelerinde de gayrimenkul sertifikası uygulamasının önününün açıldığını belirten Yılmaz, İnsay Yapı olarak Ataşehir Yenisahra ve Beykoz Soğuksu bölgelerinde yürüttükleri dönüşüm çalışmalarında gayrimenkul sertifikası uygulamasını gerçekleştirmek üzere çalışmalarını sürdürdüklerini açıkladı.