DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    YEKA ile yerlilik yüzde 60’ın üzerine çıktı

    YEKA ile yerlilik yüzde 60’ın üzerine çıktı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, Ar-Ge’nin bir amaç değil kurumların rekabette fark yaratabileceği, kaliteyi artırabileceği bir araç olarak görülmesinin başarı getireceğini söyledi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) koordinatörlüğünde Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) ve Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Derneği (GAZBİR) tarafından düzenlenen 3’üncü Enerjide Ar-Ge Çalıştayı’nda konuşan Dönmez, Türkiye’nin güneş ve rüzgârda yerliliğe ilişkin önemli adımlar attığını belirtti. Dönmez, “Geldiğimiz noktada, hem güneş hem rüzgâr santrallerinde son dönemde yaptığımız YEKA (Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları) ile yerlilik oranında yüzde 60’ların üzerine çıkacak düzeye geldik. Son gelişmelerle rüzgâr türbininin yüzde 65’ini Türkiye’de üretebilir hale geliyoruz. Güneş panel fabrikasının temelini inşallah atacağız. Sonraki süreçte modüle kadar giden entegre güneş paneli modülünün yerli üretimi ve Ar-Ge’sini birlikte gerçekleştirmiş olacağız. Bu, buraya hizmet verecek yan sanayiyi de tetikleyecektir” şeklinde konuştu.

    GELECEĞE YAPILAN YATIRIM
    EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz ise kalkınmış ülkelerin Ar-Ge harcamalarına daha fazla kaynak ayırdığını belirterek, bu yüzden işletmeler için adeta bir varlık mücadelesi olduğunu dile getirdi. Yılmaz, kurum olarak Ar-Ge alanında atılan her adımı, yapılan her harcamayı Türkiye’nin geleceğine yapılan yatırım olarak görüyoruz” şeklinde konuştu. Yılmaz, 2014’ten bu yana kabul edilen Ar-Ge projelerinin maliyetinin 111 milyon lirayı aştığını belirtti.

    TEKNOLOJİ YATIRIMINA 2 MİLYARLIK KAYNAK
    ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen ise 2011’den bu yana 369 Ar-Ge projesi başvurusu olduğunu, 137’sinin kabul edildiğini ve 32’sinin tamamlandığını söyledi. Ar-Ge harcamalarının 120 milyon lirayı bulduğunu aktaran Çeçen, “Bu dönemde teknoloji yatırımlarına 2 milyarlık kaynak ayırdık. 2016-2020 arası elektrik dağıtım sektörü 20 milyar liraya yakın yatırım yapacak. Bunun 203 milyon lirasını Ar-Ge yatırımları oluşturuyor” dedi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.