Mevsimsellik etkisi ve sektör dışı gelişmeler gerilemeye yol açtı
İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, faaliyetlerdeki artışa rağmen Kasım ayını 99,36 puan ile kapattı. Bileşik Endeks Kasım 2017 raporunda, inşaat malzemeleri sanayinde, faaliyetlerin kendi dinamikleri ile sürdüğü ve mevsimsellik etkisinin hissedildiği belirtildi. Sektörün kendi dışındaki gelişmelerin, güven ve beklentilerde bozulma yaratmaya devam ettiğine dikkat çekildi ve bu iki alanda yeniden iyileşme sağlanması halinde sektörün dinamiklerinin daha da güçleneceğinin altı çizildi. Ayrıca Kasım raporuna özel sektörde ‘barter’ eğilimleri ile ilgili bir araştırma yer aldı.
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli olarak yayınlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’nin, Kasım 2017 sonuçları açıklandı. Kasım ayında faaliyetlerdeki sınırlı artışın, güven ve beklentilerdeki gerilemeyi telafi edemediğinin belirtildiği Bileşik Endeks, 99,6 puan ile yeniden 100 puanın altına indi. Ekim ayına göre 0,77 puan düşen İnşaat Malzemeleri Sanayi Kasım Ayı Bileşik Endeksi’nde, mevsimsellik ile birlikte faaliyetlerdeki artışın yavaşladığı, güven ve beklentilerdeki gerilemenin sürdüğü ifade edildi. Ekonomide enflasyon, döviz kuru ve faizler gibi göstergelerdeki bozulmaların olumsuz etki yarattığı Bileşik Endeks’te, ekonomi dışı risklerin de güven ve beklentileri olumsuz etkilemeye devam ettiği vurgulandı.
Faaliyetler mevsimsellik ile birlikte yavaşlıyor
İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Kasım 2017 raporunda sektöre yönelik şu tespitler yer aldı: İnşaat malzemeleri sanayinde faaliyetler Kasım ayında bir önceki aya göre sınırlı bir artış gösterdi. Ekim ayında yeniden tüm göstergelere yayılan genişleme Kasım ayında yavaşlayarak sürdü ve mevsimsellik etkileri görülmeye başlandı. Faaliyet endeksi, Kasım ayında Ekim ayına göre 0,9 puan arttı. Buna bağlı olarak Kasım ayında faaliyet seviyesi geçen yılın Kasım ayının 12,0 puan üzerine çıktı. Yurtiçi satışlar Kasım ayında çok sınırlı ölçüde arttı. İhracatta artış yavaşlayarak sürdü. Üretimde ise yine kuvvetli artış gerçekleşti. Cirolar Kasım ayında iç ve dış satışlardaki yavaşlamaya rağmen kur artışı etkisi ile yükseldi. Faaliyetlerin dinamikleri Kasım ayında normalleşmesini tamamladı, piyasaların ve mevsimselliğin etkisi atına girdi.
Ekonomik ve ekonomi dışı gelişmeler güven endeksini etkiledi
Güven endeksinde Eylül ve Ekim aylarında yaşanan sınırlı gerileme Kasım ayında da devam etti. Kasım ayında faaliyetlerdeki yavaşlama, mevsimsellik ve ekonomiye yönelik artan riskler ile döviz kurlarındaki yükseliş, güveni zayıflattı. Faaliyetlerin dışındaki gelişmeler Kasım ayında güven üzerinde aşağı yönlü baskıya devam etti. Güven seviyesi bir önceki aya göre 1,4 puan daha düştü. Güven seviyesi geçen yılın aynı ayının güven seviyesinin ise sadece 1,2 puan üzerinde kaldı. İnşaat sektörü ve inşaat malzemeleri sanayine yönelik güven sınırlı ölçüde düştü. Yurtiçi pazarlarına yönelik güven de Kasım ayında geriledi. İhracat pazarlarına yönelik güven ise Ekim ayında olduğu gibi Kasım ayında da güven artışı görülen tek alan oldu. Güven unsurlarında son üç aydır yaşanan gerileme eğilimi faaliyet dinamiklerini de olumsuz etkileyebiliyor.
Beklentiler zayıf kalmaya devam ediyor
Yılbaşından itibaren yaşanan kademeli iyileşmeye Ekim ayında mola veren beklenti endeksi Kasım ayında da geriledi. Kasım ayında, faaliyetlerdeki yavaşlama ve mevsimsellik de beklentilerdeki düşüşe etki etti. Beklentilerdeki gerilemede enflasyon ve döviz kurları gibi ekonomik göstergelerdeki bozulmalar ile ekonomi üzerindeki dış politik riskler de etkili oldu. Beklenti endeksi Kasım ayında bir önceki aya göre 1,5 puan düştü. Buna rağmen beklenti endeksi geçen yılın aynı dönemine göre 7,9 puan daha yüksek gerçekleşti. Böylece beklentiler geçen yılın üzerinde kalmayı sürdürdü. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurtiçi siparişler Ekim ayından sonra Kasım ayında da düştü. Mevsimsellik etkisi görülmeye başlandı. Önümüzdeki üç aya ilişkin ihracat siparişlerindeki artış durmasına rağmen Kasım ayında beklenti yine de yüksek seviyelere ulaştı. İç ve dış siparişlerdeki gelişmelere bağlı olarak önümüzdeki üç ayın üretim beklentisi durağanlaştı ancak yatırım ve istihdam beklentilerinde kuvvetli artışlar yaşandı.
Sektörde ‘barter’ eğilimleri araştırma konusu oldu
İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Kasım 2017 raporuna özel sektörde ‘barter’ eğilimleri ile ilgili bir araştırma yer aldı. Bu araştırmaya göre, inşaat sektöründe üreticiler ile müteahhitlerin inşaat malzemeleri tedarikinde yeni ödeme yöntemlerini de kullanmak istedikleri, bu yöntemlerden birinin de ‘barter’ olduğu belirtildi. İnşaat malzemeleri sanayisinin 2017 yılı ‘barter’ deneyimleri araştırmasından dört ana sonuç çıktı. Bu sonuçlara göre inşaat malzemeleri üreticilerinin yüzde 36,1’i 2017 yılında malzeme satışında ‘barter’ teklifi ile karşılaştı. İnşaat malzemeleri üreticilerinin yüzde 8,2’si 2017 yılı içinde satışlarında ‘barter’ yöntemini kullandı. ‘Barter’ yöntemi ile yapılan satışların toplam satışlar içindeki payı yüzde 1-9 aralığını geçmedi. İnşaat malzemeleri üreticilerinin yüzde 33,3’ü, kabul etmedikleri ‘barter’ teklifleri nedeniyle iş kaybına uğradı.