DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Kış aylarında D Vitamini eksikliği artıyor

    Kış aylarında D Vitamini eksikliği artıyor
    18.12.2017
    A+
    A-

    Türkiye’de 10 kişiden 9’unda D Vitamini eksikliği görülüyor. Wellcare’in D Vitamini bilgilendirme toplantısına katılan Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Rüştü Serter, çocuk ve yetişkinlerde D Vitamini eksikliğine karşı alınması gereken tedbirleri anlattı.

    Türkiye’de D vitamini eksikliği görülme sıklığı ve ilişkili faktörlere yönelik yapılan Prevalence and Vitamin D Deficiency and Associated Factors in Turkey araştırmasına göre Türkiye’de 10 kişiden 9’unda D vitamini eksikliği görülüyor.

    D vitamininin organların çoğunu etkileyen bir hormon olduğuna dikkat çeken Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Rüştü Serter, Türkiye gibi 37. enlemin kuzeyinde olan ülkelerde güneş ışınlarının geliş açısının D vitamini ihtiyacının karşılamasında yetersiz kaldığını ve bu ülkelerde artış gösteren D vitamini eksikliğinin depresyon gibi psikolojik sorunlara neden olduğunu söyledi.

    Somon, uskumru, ton balığı, sardalya gibi yağlı balık türleri; yumurta sarısı, süt, brokoli, maydanoz gibi yiyeceklerin D vitamini yönünden zengin olduğunu ancak bu besinlerin de miktar olarak günlük alınması gereken D vitamini ihtiyacını karşılamadığını belirten Serter, Türkiye’de de özellikle son zamanlarda yorgunluk ve halsizlik yaşayıp D vitamini eksikliği şüphesi ile gelen hasta sayısının arttığına dikkat çekti.

    Sprey formunda D Vitamini

    Serter; ayrıca D vitamininde doğru doz alımının çok önemli olduğunu, bilinçsizce kullanılan yüksek dozdaki D vitamininin sakıncalı olduğunu, bu nedenle D vitamini takviyesinin hekim önerisi olmadan yapılmaması gerektiğinin altını çizdi. Takviye dozu birbirinden farklı olan her yaş grubuna uygun dozda üretilen vitaminlerin püskürtülerek uygulandığını, bu formların her püskürtmede güvenli miktarda D Vitamini verdiğini böylece fazla tüketimin zararlarından koruduğunun da altını çizdi. Çocuklara 1 yaşına gelinceye dek günde 400 IU, 1-18 yaş arasında 600 IU D vitaminini düzenli olarak verilmesi tavsiyesinde de bulundu.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.