DOLAR 34,5477
EURO 36,0146
ALTIN 2990,063
BIST 9504,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Penguenlerin deniz suyu da içebildiğini biliyor muydunuz

    Penguenlerin deniz suyu da içebildiğini biliyor muydunuz
    12.12.2017
    A+
    A-

    Uçamasa da kuşlar aleminin en sevimli, en şaşkın üyelerinden olan penguenlerin tuzlu su da içebildiğini biliyor muydunuz? Yaşadıkları ortamlarda tuzlu suya ulaşmak daha elverişli ve kolay olduğu için tuzlu su içmeye daha çok eğilimli olan penguenlerin göz çevrelerinde tuzlu suyu filtreleyen özel bir bez bulunuyor. İstanbul Akvaryum’un ev sahipliğinde her gün 7’den 77’ye kalabalık bir ziyaretçi grubunu ağırlayan Türkiye’nin ilk Gentoo soğuk iklim penguenleri de özellikle yüzerken ağız dolusu su yutarak su ihtiyaçlarını gidermeleriyle dikkat çekiyor.

    Şirin görünümlerinin altında eşi benzeri olmayan, meraklı ve sosyal bir kişiliğe sahip olan penguenlerin en az bilinen özelliklerinden biri de, tuzlu su içebilmeleri… Vücutlarındaki tuz düzeylerini dengeli tutmaya yardımcı olan özel bir adaptasyon sistemiyle donatılmış olan penguenler, burunlarının hemen üzerinde, gözlerinin arasında yer alan supraorbital bezler sayesinde tuzu sistemlerine işlemeden filtreden geçirebiliyorlar.

    Tuzu filtreleyerek burunlarıyla dışarı atarlar!

    Neden penguenlerin deniz suyunu tatlı suya dönüştüren bir organı var? Aslında o bir organ değil, bir bez. Tuzu penguenlerin kanını süzerek filtreleyen bu bez, supraorbital bez olarak adlandırılıyor. Susuzluklarını gidermenin yanı sıra beslendikleri kabuklu hayvanlar nedeniyle de vücutlarına fazla miktarda tuz alan penguenler, hem küçük böbrekleri hem de burunlarının üstünde, gözlerinin arasında bulunan supraorbital bezleri aracılığı ile karşı akım değişimi adı verilen bir süreçte kanlarından tuzu çıkarabiliyorlar. Bu tuz, bezin içindeki az miktardaki nemle karışarak burun yollarına gidiyor. Tuz yüklü damlaları ancak burunları akınca atabilen penguenler bu yüzden hem akıntıyı salmak hem de gagalarındaki tuzdan kurtulmak için sık sık başlarını sallıyorlar.

    Tuzlu suyu atmak için başlarını sallıyorlar

    İstanbul Akvaryum’un en sevilen ve ilgi çeken canlıları haline gelen ve 7’den 77’ye herkesin büyük ilgisiyle karşılaşan Gentoo cinsi penguenler, kendilerine özel tasarlanan yaşam alanlarında bol bol yüzerek vakit geçiriyor. Karla kaplı kuzey kutup temalı büyük yaşam alanlarında tuzlu su da içen penguenler ziyaretçilerin ilgi odağı olmaya devam ediyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.