DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Gayrimenkulün büyük buluşması-RE360 başladı

    Gayrimenkulün büyük buluşması-RE360 başladı
    05.12.2017
    A+
    A-
    • Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın desteğiyle gerçekleştirilen “Gayrimenkulün Büyük Buluşması-RE360” başladı. 5-6 Aralık 2017 tarihlerinde iki gün olarak planlanan “RE360”ta gayrimenkul sektörünün gündemine damga vuracak açıklamalar yapıldı. Ahmet Akbalık, Ahmet Çalık, Avi Alkaş, Erden Timur, Süleyman Çetinsaya ve Murat Özyeğin gibi isimler gayrimenkul sektörünün gündemine ve geleceğine dair çarpıcı açıklamalar yaparken, kendi alanlarında uluslararası otorite olarak tanınan isimler de ezberleri bozan tespitleri ve düşünceleriyle hem İstanbul hem Türkiye için ufuk açıcı değerlendirmelerde bulundular. Prof. Peter Frankopan dünyanın yeni oyununa dair cesur yorumlarıyla sadece gayrimenkul değil, tüm sektörler için yeni bir rota çizerken, metropolit stratejisinde uzman Prof. Grek Clark da yapılaşma stratejileriyle örnek kabul edilen dünya şehirlerindeki deneyimleriyle İstanbul için stratejik önerilerde bulundu.“RE360”ta ayrıca, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü Dönüşüm Alanları Daire Başkanı İsmail Tüzgen’in yanı sıra özel sektör temsilcilerinin yer aldığı oturumda gayrimenkul sermaye piyasası araçları tüm yönleriyle tartışıldı. “RE360”taki en çarpıcı konulardan biri de KONDA Araştırma Genel Müdürü Bekir Ağırdır’ın tüketicinin konut algısı yönündeki tespitleri oldu. Ağırdır’ın tespitlerine göre, konfor yüzde 28 ile oda sayısı ile özdeşleştirilirken, fiziksel çevrede en çok aranılan özellik yüzde 45 ile kolay ulaşılabilirlik, sosyal çevrede en çok talep edilen ise yüzde 38 ile komşuluk ilişkileri

     

    Sektörü sürdürülebilir bir geleceğe taşımak kadar bu geleceğe yeni ufuklar kazandırma kararlılığıyla yola çıkan ve gördüğü büyük ilgi üzerine iki gün olarak organize edilen “Gayrimenkulün Büyük Buluşması-RE360” bugün (5 Aralık 2017) başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yanı sıra mesleki toplum örgütleri, gayrimenkul sektörü kadar ekonomiye yön veren ulusal ve uluslar arası liderler, geleceğin yıldız yatırım coğrafyaları olmaya kararlı şehirlerin tam desteğini alan “RE360”, büyük bir ilginin yanı sıra sektörün gündemini uzun süre meşgul edecek ve hatta geleceğine yön verecek çarpıcı açıklamalara sahne oldu.

    Aremas Gayrimenkul’ün ana sponsorluğunda Four Seasons Hotel İstanbul Bosphorus’ta gerçekleştirilen “RE360”a 500’ü aşkın üst düzey yönetici katıldı. Katılımcı profilini yatırımcı, geliştirici, mimar, sektör tedarikçisi, finansçı, danışman, bilişim teknolojicisi, akademisyen, şehir plancısı ve turizmciler oluşturdu. 5-6 Aralık 2017 tarihlerinde iki gün boyunca Türkiye’de gayrimenkul sektörünün odaklanacağı “RE360”, Alkaş Yönetim Kurulu Başkanı Avi Alkaş ile Alkaş Genel Müdürü Yonca Aközer ev sahipliğinde gerçekleştiriliyor. “RE360”, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yanı sıra aralarında Emlak Konut ve TOKİ’nin de bulunduğu kamu kuruluşları tarafından desteklenirken, 360 derecelik bakış açısıyla hazırlanmış buluşma, özel sektör kuruluşları, ulusal ve uluslararası mesleki toplum kuruluşlarının da tam desteğini aldı. ”RE360”ı Alp Alkaş Perakende ve Gayrimenkul Merkezi, Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD), Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK), Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER), Gayrimenkul İçin Strateji Platformu (GISP), Gayrimenkulde Kadın Liderler (GKL), İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER),İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) İstanbul Serbest Mimarlar Derneği (İSTANBULSMD), Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları  Derneği (KONUTDER), Türk Serbest Mimarlar Derneği (TÜRKSMD), Turkish Stones, Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği (TDUB), Türkiye Turizm Yatırımcıları  Derneği (TTYD) ve Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD)’nin de aralarında olduğu mesleki toplum kuruluşları desteklerken uluslararası kuruluşlar da yakın bir zamanda uluslararası bir platforma taşınacak “RE360”a kayıtsız kalmadı. “RE360”ın ve Türkiye’nin geleceğine inanarak destek veren kuruluşlar arasında gayrimenkulde dünyanın en önemli ve en büyük fuarlarından biri olarak nitelendirilen MIPIM’in yanı sıra Urban Land Institute (ULI) de yer aldı.

    Tüketicinin gayrimenkule bakış açısındaki değişimi gözler önüne sürecek interaktif bir oylama, verimlilik ile sürdürülebilir bir geleceğe odaklanmış etkinlikler ve her biri kendi alanında Türkiye’nin en önemli isimleri olarak tanınan 35 konuşmacının yer aldığı 16 oturum gibi zengin bir içerikle kurgulanan “RE360”’ta sadece Türkiye’nin alanındaki en iyi isimleri değil, uluslararası isimler de ufuk açan, sorun çözen, işbirliğine ve yatırıma odaklanan değerlendirmeleriyle sahneye çıkıyorlar. Konuşmacılar arasında Maria Sisternas Tussel, Prof. Grek Clark ve Prof. Peter Frankopan gibi kendi alanlarında uluslararası uzman olarak kabul gören isimlerin yanı sıra Ahmet Çalık, Ahmet Akbalık, Avi Alkaş, Erden Timur, Fettah Tamince, Murat Özyeğin, Süleyman Çetinsaya ve Oya Narin gibi özel sektöre yön veren isimler ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan İsmail Tüzgen, Ayşegül Öngel gibi üst düzey karar vericiler de yer alıyor.

    “RE360”ın ilk gününde konuşmacıların açıklamalarından dikkat çeken satır başları şöyle oldu:

    RE360 İLE DOĞACAK SİNERJİ ULUSLARARASI PLATFORMA YAYILACAK

    “RE360”ın açılış konuşmalarını Avi Alkaş ve Yonca Aközer yaptı. Alkaş Yönetim Kurulu Başkanı Avi Alkaş, gayrimenkul sektörünü tam anlamıyla tüm bileşenleriyle bir araya getiren “RE360”a özel sektör ve kamu sektörünün verdiği tam destek için teşekkür ederek, şöyle konuştu: “Yakın bir zamanda uluslararası platforma taşınacak bu büyük buluşmanın hem tüketici hem de sektör için ortak fayda sağlayacağına ve yeni işbirliklerinin önünü açacağına inancımız tamdır.”

    Alkaş Genel Müdürü Yonca Aközer ise ilk tohumları altı yıllık süreçte Türkiye temsilciliğini üstlendikleri MIPIM sırasında yapılan sohbetlerde atılan, son iki yılda ise aktif olarak çalışmaya başladıkları “RE360” ile gayrimenkulle ilgili herkesi ve her şeyi bir araya getirmekten büyük bir memnuniyet duyduklarını belirterek, sektöre, verdiği destek için teşekkür etti. Sektörün bir ihtiyaç olarak dile getirdiği bu etkinliğin her biri kendi alanında Türkiye’nin en etkin isimleri arasında gösterilen konuşmacıların yanı sıra dünyada da uzman olarak nitelendirilen isimlerin açıklamalarıyla gayrimenkul sektörüne yeni ufuklar açacağını söyleyen Aközer, “Geliştirilecek işbirlikleriyle de Türkiye coğrafyasına yeni projeler kazandırılacağından eminiz” dedi.

    ULUSLARARASI OTORİTELERDEN DÜNYANIN YENİ TARİHİNİN VE DÜNYANIN YILDIZ ŞEHİRLERİNİN GERÇEKLERİ

     “RE360”ta Oxford Üniversitesi Öğretim Üyesi, Araştırmacı, Tarihçi Prof. Peter Frankopan, “Dünyanın Yeni Tarihi” başlıklı konuşmasıyla ezberleri bozan ve zihinlerde yeni ufuklar yaratan değerlendirmelerde bulundu. Dünyanın yakın geleceği ve küreselleşmeye dair algıları değiştirirken, gayrimenkulcülerin bu geleceğe hazırlanmaları için ufuk açacak açıklamalarda bulunan Frankopan, eşsiz bilgi ve öngörüsü kadar cesur yorumlarıyla yakın gelecekteki değişimin şifrelerini “RE360”ın katılımcıları için çözdü. Dr. Peter Frankopan, son kitabı, “The Silk Roads: Dünyanın Yeni Tarihi” ile uluslararası bir sansasyon yaratmış ve kitap, İngiltere, Çin ve Hindistan’da listelerde 1 numaraya yükselirken, Frankapon’a da “korkusuz ve parlak tarihçi” ünvanını getirmişti.

    London Enterprise Partnership (LEP) Yönetim Kurulu Üyesi, Jones Lang LaSalle (JLL) Şehir Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Greg Clark ise “Yaşanacak Kentler” konulu konuşmasıyla Avrupa’nın ve Amerika’nın en önemli şehirlerinden İstanbul’a uzanan yoğun tecrübelerini paylaşırken, bu deneyimlerin getirdiği bir sentezle İstanbul için stratejik önerilerde bulundu. İstanbul’un dünyadaki algısı hakkında da tespitlerde bulunan Greg Clark, İstanbul’un globalleşme dönemine Londra ve Paris’ten önce girdiğini belirtti. Greg Clark, İstanbul’un şu andaki konumunu, “Global ekonomiye entegrasyonunun yanı sıra büyük ölçekli şirketlerin genel merkezlerinin yer alması, bilgi ve finans merkezlerine ev sahipliği yapmasıyla bugünün yükselen dünya şehirleri arasında yerini tam anlamıyla almıştır” sözleriyle tanımladı. İstanbul için yaptığı öngörüler arasında “Harcanabilir gelir artışı oranıyla 2030 yılında dünyanın ilk 10 şehri arasında yer alacaktır” tespitine de yer veren Greg Clark”ın bir diğer değerlendirmesi ise uluslararası sıralamalardaki pozisyonu oldu. Greg Clark, “İstanbul, dünya şehirleri araştırmalarında kültürel gelişim, yüksek eğitim kurumları, finans ve yatırım çekme gibi alanlarda sürekli olarak yükselen pozisyondadır” dedi. Prof. Greg Clarck, University College London (UCL)’de şehir liderliği profesörlüğünün yanı sıra London School of Economics (LSE)’te LSE şehirleri uluslararası üyeliği, Urban Land Institute (ULI) üyeliği ve OECD stratejik danışmanlığı gibi görevleriyle metropolit strateji oluşturulması konusunda uzman bir isim olarak kabul ediliyor. Greg Clark, bugüne kadar aralarında New York, Oslo, Salvador ve Viyana’nın da bulunduğu birçok şehir ve ülke için yönetim reformlarının yapılmasına katkı sağlamış ödüllü bir isim.

    TOPLUM VE BİREYİN BİR KONUTTAN BEKLENTİSİ NEDİR, SORUSUNA VERİLEN ÇARPICI YANITLAR

    KONDA Araştırma Genel Müdürü Bekir Ağırdır ise “Toplumsal Dip Dalgalar ve Bizim Akvaryumun Dışındaki Türkiye” başlıklı konuşmasıyla gayrimenkul sektörü ile toplum arasındaki ilişkinin önemi hakkında çarpıcı açıklamalar yaptı. Son otuz yılda göçle, metropolleşmeyle, iletişim ve ulaşım teknolojileriyle gündelik hayatta pek çok değişiklik olduğuna işaret eden Bekir Ağırdır, değişen gündelik hayatın ritminin zihin haritalarında yarattığı değişiklikleri anlattı. Bu çerçevede toplumun ve bireyin hayatını etkileyen dip dalgaların geleceği nasıl etkileyeceği, kentleri ve metropolleri nasıl değiştireceği hakkında öngörüler paylaşan Bekir Ağırdır, günümüz toplumu için konut ve evin neyi ifade ettiği hakkında da ilginç tespitlerde bulundu. Bekir Ağırdır, değişimi yönetmenin son derece önemli olduğunu belirterek, bu noktada en tehlikeli değişim olarak fark edilmeyen değişimi gösterdi. Değişimi yönetmede görünen ile görünmeyen arasında, rasyonellik ile duygu ve psikoloji arasında, bilinen modeller ile yeni modeller arasında denge kurmayı en önemli etkenler olarak gösteren Bekir Ağırdır, günümüzdeki en önemli değerleri ise aktörlere göre değil meselelere göre pozisyon almak, insan haklarına saygılı şirket olmak ve ahlaklı şirket olmak diye özetledi.

    Bekir Ağırdır, toplumun haneyi değerlendirmesindeki anlayış değişikliklerine de dikkat çekti. İçinde yaşanılan hanelerin huzur, mutluluk, güven, sevgi, rahatlık şefkat, refah gibi olumlu duyguların yanı sıra geçim sıkıntısı, yalnızlık, baskı, huzursuzluk, can sıkıntısı ve şiddet gibi olumsuz duygularla da anıldığını belirten Bekir Ağırdır, arzulanan hanenin ise 12 duygudan oluştuğunu vurgulayarak, bunları, “Mutluluk, huzur, güven, sevgi, refah, rahatlık, özgürlük, dayanışma, eşitlik, şefkat, adalet ve kültür” olarak ifade etti. Ayrıca, değişen toplumun evdeki bir diğer yansıması olarak konfor tanımlamasındaki değişimi gösteren Ağırdır, konforun yüzde 28 ile oda sayısı ile özdeşleştirildiğini belirtirken, sıralamanın yüzde 26 ile geniş mutfak, yüzde 20 ile bahçe ya da balkon, yüzde 17 ile manzara, yüzde 6 ile banyo ve tuvalet sayısı ile devam ettiğini kaydetti. Bir başka değişim olarak evin fiziksel çevresiyle ilgili tespitleri gösteren Ağırdır, yüzde 45 ile kolay ulaşılabilir olmanın en önemli etken olarak gösterildiğini belirterek, bunu sırasıyla yüzde 20 ile alışveriş imkanları, yüzde 13 ile okul yakınlığı, yüzde 11 ile kolay araba parkı, yüzde 6 ile çocuklara özel alan ve yüzde 4 ile spor tesislerinin takip ettiğini bildirdi. Komşuluk ilişkilerinin halen son derece önemli bulunduğuna dikkat çeken Ağırdır, evin sosyal çevreyle ilişkisindeki en önemli etkenin yüzde 38 ile komşuluk ilişkileri olduğunu bildirdi. Ağırdır, bunu sırasıyla yüzde 27 ile arkadaşa yakınlık, yüzde 23 ile yaşam tarzı, yüzde 5 ile zengin ve nezih mahalle ve yüzde 7 ile ekonomik durumu yansıtmanın takip ettiğini kaydetti.

    SERMAYE PİYASASI ARAÇLARININ GÜCÜ GERÇEKTEN KULLANILABİLİYOR MU?

    Gelecek kadar bugünün gündeminin de nabzını tutan “RE360”ın bu yöndeki ilgi çeken oturumlarından biri de “Gayri-Menkul: Gayrimenkulde Sermaye Piyasası Araçları” oldu. Oturumda tüm yönleriyle ele alınan sermaye piyasası araçlarının rolü ve güvenli bir yatırım ortamı oluşturulmasına katkısı kadar kurumsal yabancı yatırımcılar için yaratacağı çekim ele alındı. Moderatörlüğünü PwC Türkiye Şirket Ortağı ve Gayrimenkul Sektörü Ülke Lideri Ersun Bayraktaroğlu’nun üstlendiği oturumda Özak Global Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Dr. Korkmaz Enes Ergun, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü Dönüşüm Alanları Daire Başkanı İsmail Tüzgen ve Ak Portföy Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Sarı  değerlendirmeler yaptılar.

    İSTANBUL’UN AKILLI ŞEHİR OLMA YOLCULUĞUNDA BÜYÜK ADIMLAR

    bpnİstanbul CEO’su Nüzhet Algüneş, geleceğin tüketicisi ve bu doğrultudaki pazarlamaya ilişkin açıklamalarıyla dikkat çekerken, İBB İSBAK A.Ş Genel Müdür Yardımcısı  Dr. Fatih Gündoğan, “Aklıllı Şehirler Akıllı Sistemler İle İnşa Edilir” başlıklı konuşmasıyla akıllı şehirler alanında İSBAK’ın Türkiye’den dünyaya uzanan iddiasını anlattı. Dr. Fatih Gündoğan, akıllı ulaşım sistemlerindeki birikimlerini akıllı şehir çözümlerine aktarmaları konularındaki deneyimleri ve projelerini ifade ederken, İSBAK’ın akıllı şehirlerin mimarı olma yolculuğunu paylaştı. Akıllı şehri, “Yaşam kalitesini yükseltmek, bunu yaparken de kaynakları etkin ve verimli kullanmak amacı ile teknolojik imkanlardan ve verilerden ileri seviyede yararlanılan, şehrin tüm paydaşlarının şehir yönetimi ile entegre olduğu sürdürülebilir şehirdir” sözleriyle tanımlayan Dr. Fatih Gündoğan, akıllı bir şehrin ancak akıllı ulaşım, çevre, ekonomi, güvenlik, yönetim, yaşam ve enerji stratejileriyle yaratılabileceğini belirterek, İSBAK’ın bu yöndeki çalışmalarına dikkat çekti. Gündoğan, Mart 2018’de tamamlayacakları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Akıllı şehirler için en iyi modeller olarak nitelendirilen Kopenhag, Londra, Berlin, New York, Seul, Paris, Barselona, San Fransisko, Gift ve Singapur ile ilgili detaylı çalışmalar yaptıklarını anlatan Gündoğan, bu şehirler üzerinde sekiz farklı fonksiyonel alanda 10 şehir raporu hazırladıklarını anlattı. Çalışmalarının bunlarla sınırlı olmadığını vurgulayan Gündoğan, 898 anket, 208 oturum, 720 temsilci ile görüşme, toplamda 900 saati bulan görüşmeler, 8 çalıştay düzenlediklerini kaydederek, bunların çevre, mobilite, enerji, yaşam, yönetim, ekonomi, insan ve güvenlik konularını içerdiğini belirtti.

    TÜRKİYE’NİN FİKİR ÖNDERLERİNDEN BUGÜNE VE YARINA DAİR ÇARPICI YORUMLAR

    Günün büyük ilgi gören oturumlarından biri olan “Gayrimenkul Fikir Önderleri 2017’yi Değerlendiriyor. 2018’den Ne Bekliyorlar”da ise sektörün olduğu kadar Türkiye’nin gündemini de ilgilendirecek değerlendirmeler yapıldı. JLL Türkiye Ülke Başkanı-Alkaş Yönetim Kurulu Başkanı Avi Alkaş moderatörlüğündeki oturumda Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya ve Fiba Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin, sektörün bugünü kadar yarınları için de değerlendirmeler yaparlarken, paylaştıkları anekdotlarla güldürürken düşündürdüler.

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.