Mitsubishi Electric Marmaray’daki çözümlerini Tünelcilik Sempozyumu’nda anlattı
Otomasyon sektörünün öncü markası Mitsubishi Electric, Tünelcilik Derneği tarafından düzenlenen Uluslararası Tünelcilik Sempozyumu’na Gümüş Sponsorluk ile destek verdi. Etkinlikte konuşmacı olarak yer alan Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri Büyük Projeler İş Geliştirme ve Fabrika Otomasyon Direktörü Hüsnü Dökmeci, markanın günlük yolcu kapasitesi 500 binin üzerinde olan Marmaray Projesi’ndeki çözümlerini anlattı. Dünyanın en derin batırma tüp tüneline sahip Marmaray’da Mitsubishi Electric tarafından yüzde 100 yedekli olarak tasarlanan kontrol sistemi hakkında bilgi veren Dökmeci, sistemde yolcu güvenliği için her şeyin 7/24 hazır olduğunu belirtti.
Tünelcilik Derneği’nin 2-3 Aralık tarihleri arasında Wyndham Grand İstanbul Levent Otel’de “Tünelciliğin Zorlukları” temasıyla gerçekleştirdiği Uluslararası Tünelcilik Sempozyumu’nda dünya genelinden sektör temsilcileri buluştu. Otomasyon sektörünün öncü markası Mitsubishi Electric’in Gümüş Sponsorluk ile destek verdiği etkinlikte, Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri Büyük Projeler İş Geliştirme ve Fabrika Otomasyon Direktörü Hüsnü Dökmeci sunumuyla yer aldı. Dökmeci, dünyada özellikle büyük çaplı inşaat projelerinde saygın bir yeri olan Taisei Corporation ile gücünü birleştiren Mitsubishi Electric’in, dünyanın en derin batırma tüp tüneline sahip ve günlük yolcu kapasitesi 500 binin üzerinde olan Marmaray Projesi’ndeki çözümlerini anlattı.
Mitsubishi Electric’in Marmaray’daki hizmetleri
Mitsubishi Electric’in Türkiye’deki faaliyet alanları içinde yer alan altyapı projeleri kapsamında, Marmaray’ın “İstasyon Bilgi ve Yönetim Sistemi Projesi”ni gerçekleştirdiklerini ifade eden Hüsnü Dökmeci, markanın Marmaray’daki hizmetlerini şu şekilde anlattı; “Mitsubishi Electric olarak Marmaray BC1 Boğaz Geçiş Projesi’nde gerçekleştirdiğimiz hizmetlerimiz; ileri teknoloji ürünü otomasyon ekipmanları, mühendislik ve tasarım, projelendirme, yazılım programlama, donanım montajı, devreye alma, eğitim ve servis desteğini kapsıyor. Tünel, tüm istasyonlar, havalandırma binaları ve jeneratör binalarında elektromekanik ekipmanların kontrol ve izlenme işlerini gerçekleştirdik. Bununla birlikte Marmaray’ın enerji sistemlerinin her iki yakada bulunan iki adet TEİAŞ ve iki adet jeneratör grubu tarafından beslenmesi için gerekli olan senaryoları da hayata geçirdik.
Marmaray Boğaz Geçişi Projesi kapsamında Mitsubishi Electric olarak tünellerde gerçekleştirdiğimiz çalışmalar; havalandırma sisteminin kontrolü ve izlenmesi, duman tahliye senaryolarının başlatılması, durdurulması ve izlenmesi, sel kapaklarının açılıp kapatılması, drenaj sisteminin izlenmesi ve alarmlarının gözlenmesi, aydınlatmalarının izlenmesi ve kontrolü, çevresel ölçüm sistemlerinin izlenmesi, yangın alarm ve söndürme sistemlerinin izlenmesi şeklinde sıralanıyor. Markamızın istasyon ve havalandırma binalarındaki çalışmaları ise ortak alan ve oda fanlarının kontrolü ve izlenmesi, alçak gerilim dağıtım ve UPS sistemlerinin kontrolü ve izlenmesi, yangın ve söndürme sistemlerinin izlenmesi, ortak mahal aydınlatmalarının kontrolü ve izlenmesi, temiz su, kirli ve atık su sisteminin izlenmesi, yürüyen merdivenlerin kontrolü ve izlenmesi, asansörlerin izlenmesinden oluşuyor.”
7/24 çalışan yüzde 100 yedekli kontrol sistemi
Mitsubishi Electric tarafından yüzde 100 yedekli olarak tasarlanan Marmaray kontrol sistemi hakkında bilgi veren Dökmeci, şu açıklamalarda bulundu; “37 bin donanım izleme ve kontrol noktası, 107 bin yazılım izleme ve kontrol noktası, 750 operatör ekranı kontrol sayfası ve 100 kilometre haberleşme kablosu bulunan Marmaray kontrol sistemi 7/24 çalışıyor. Bu sayede örneğin, tünelde oluşabilecek bir yangın durumunda operatörler, ilgili olay noktasındaki tren operatörü ile temas kurabiliyor, yolcuyu ve dumanı tahliye etmek amacıyla hava akış yönünü tespit edebiliyor. Böylelikle sistemin, operatörü yönlendirmesi ile hata olasılığını en aza düşürüp kolaylıkla tanımlı havalandırma senaryosunu başlatabiliyor.”
Yolcu güvenliği için her şey hazır
Marmaray BC1 Boğaz Geçiş Projesi’nin tüm elektromekanik sistemlerinin SIMS (Station Information Management System) adı verilen SCADA sistemi tarafından kontrol edilerek izlendiğini belirten Dökmeci; “Bu alt sistemler arasında tünel ve istasyon havalandırma, güç dağıtım sistemleri, aydınlatma, sel kapakları, yangın algılama ve söndürme sistemleri kritik bir öneme sahip. Tüm bunlar Mitsubishi Electric’in tasarladığı altyapı ile tam yedekli olarak kontrol ediliyor ve izleniyor. Tünel içerisinde tam yedekli fiber altyapısı da tesis edilmiş durumda. Her istasyonda yine yedekli PLC’ler ile alt sistemlerin kumandası kesintisiz olarak sağlanıyor. Yeraltı metro sistemlerinde oldukça önemli olan sistemlerin sürekliliği, yolcu güvenliği açısından değerlendirildiğinde son derece hassas bir konu” diyerek sözlerini sonlandırdı.