Terminal Yapı’dan İstanbul’a 240 milyon dolarlık konut hamlesi
40 askeri ve sivil havalimanı inşaatı yapan ve 6 liman projesine imza atan Terminal Yapı konut pazarında hedef büyüttü. Şirket İstanbul’da değeri 240 milyon dolar olan 3 proje hayata geçiriyor.
BUGÜNE kadar havalimanı, liman ve taahhüt işlerine odaklanan Terminal Yapı, şimdi gayrimenkul geliştirici rolüyle yeni yatırımlara başlıyor. Şirket hem markalı konut üretmek hem de kentsel dönüşüm projeleri geliştirmek için düğmeye bastı. 65 yıllık bir firma olduklarını, altyapı, üstyapı, taahhüt işleri ve konutun yanında tarım ve enerjide de yatırımları bulunduğunu belirten Terminal Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Alp Delimollaoğlu ile yeni yatırımlarını da konuştuk. Bugüne kadar askeri ve sivil olmak üzere 40 havalimanına imza attıklarını, 6 da liman inşaatı yaptıklarını belirten Delimollaoğlu konut yatırımında gaza bastıklarını açıkladı. Basra Havalimanı’ndan, Diyarbakır Havalimanı’na, Elazığ’dan Kıbrıs Ercan Havalimanı’na kadar birçok proje geliştirdiklerini belirten Delimollaoğlu, “Hemen hemen elimizin değmediği havalimanı kalmadı. Şimdi gayrimenkul geliştiricisi rolü ile yeni konut projeleri gündemde” dedi.
2003 yılında Bodrum’da lüks butik bir proje yaptıklarını, daha sonra 2008’de İstanbul Mimar Sinan’da 715 konut inşa ettiklerini belirten Delimollaoğlu yeni yatırımlarını ise şöyle anlattı: “Ortadoğu Arazi Geliştirme şirketi kurduk ve İstanbul Sancaktepe’de ortaklarımızla Resim İstanbul projesini hayata geçirdik.1400 konutun 1250’si sahibini buldu. Şimdi onun hemen karşısında 400 konut daha inşa edeceğiz. 100 bin metrekare inşaat yapacağız. Beykoz’da ise 10.5 dönüm arsamız var. Plan çalışmaları bitince o bölgede de 15 bin metrekare satılabilir alanımız olacak. Dragos’ta ise 230 dairelik Versus Dragos projesine başladık. 27 katlı 2 blok hayata geçireceğiz. Satış ofisini kurduk ve satışlar başladı. 3 projemizin değeri toplam 240 milyon dolar.” Delimollaoğlu şirketlerinin Marmaris’te ve İstanbul Kartal ve Beykoz’da arsa stoku olduğunu da ekledi.
DOLANDIRICILAR VAR
Kentsel dönüşüm sürecine de dahil olduklarını ve bunun için Resim Yapı şirketini kurduklarını belirten Delimollaoğlu, Bağdat Caddesi’nde 4 proje hayata geçirdiklerini kaydetti. Cadde’de işin ehli olmayan firmalar olduğuna dikkat çeken Delimollaoğlu, arsa sahiplerinin yüksek beklentileri ve mali gücü olmayan firmalar nedeni ile çok sayıda projenin yarım kaldığını ifade etti. 4 bina dönüşümü için bünyelerinde 17 mühendis ve mimar çalıştırdıklarını belirten Delimollaoğlu, “Bu iş mühendislik ve mimarlık işi. Ama pazara son dönemde işi bilmeyen çok kişi dahil oldu. Excel tabloda hesap yapıp bu iş kârlı diyorlar ama görüyorlar ki iş öyle değil. Bağdat Caddesi’nde şimdi yarım kalan işler, fiyat kıran firmalar ve dolandırıcılar var. 1.5 milyonluk eve 800-900 bin dedikten sonra aynı evi 3-5 kişiye satıyorlar. Sonra yan derdine” dedi.
Kırgaz adlı şirketleri ile Kırıkkale ve Kırşehir illerine gaz dağıtımı yaptıklarını belirten Delimollaoğlu, Manisa’da da 550 dönüm alanda 10 bin ağaçlık bir çiftlik kurduklarını ve ceviz ürettiklerini de kaydetti.
PUTİN’İN KIZ ARKADAŞININ BABASINDAN İSLAMİ DERNEK
RUSYA Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sevgilisi Alina Kabayev’in babası Marat Kabayev, Moskova’da Uluslararası İslami Ticaret Birliği’ni (UİTB) kurdu. Türk işadamı Delimollaoğlu da UİTB’nin yönetiminde. Uluslararası İslami Ticaret Birliği’nin Şubat 2017’de kurulduğunu belirten Delimollaoğlu, “Bu birliği Türkiye’ye de taşıyoruz. Yani bir ofis ve bir ayağı Türkiye’de olacak. Dernek Türkiye ve Rusya arasındaki ticari iş birlikleri için önemli bir görev görecek. Kabayev Özbek asıllı bir Müslüman. Bu dernekle her sektörde işbirlikleri sağlamayı hedefliyoruz. Günümüzdeki ticaret yozlaştı. Dernek ahlaklı işbirliklerine zemin hazırlayacak” dedi.
Kaynak: Hürriyet