Gelecekte bir işiniz mi olsun, mesleğiniz mi?
“Oğlum doktor olsun”, “Kızım mimar olsun”, “Oğlum benim işimi devam ettirecek, avukat olacak”, “Hazır kliniğimiz var tabi ki dişçi olacak”, “Bizim ailede eczacı yok, amcası doktor, teyzesi dişçi, ona da ihtiyacımız var”, “Kızım abisi gibi doktor olacak”, “Abisi sayısaldan girdi mühendis oldu, kızım eşit ağırlık öğrencisi avukat olacak”…
Eğitim Yöneticisi ve Danışmanı Mustafa Tezcan, İdeal Akademi Yayınları’ndan çıkan “Geleceğin Aşkın Kadar / Mesleğini Seç Kariyerini Planla” isimli kitabında gençlere iş ve meslek seçiminde önemli tavsiyelerde bulunuyor:
“Gençlerle meslek ve alan seçimi ile ilgili konuşurken, ilk sordukları sorulardan bir tanesi “Hocam aylık ne kadar kazanırız, bu mesleğin kazancı nasıl?” oluyor.
Çevrenizde çok görmüşsünüzdür. Bir üniversite bitirmiştir ama farklı bir alanda çalışıyordur. Tıp fakültesini bitirip TV ve müzikle uğraşan birçok kişi vardır. Kişi bir üniversite okurken gerçekten kendine uygun bir alan okumadıysa, zaman harcayıp bir şekilde okulu bitiriyor ama mesleği sevmediği için başka bir işte çalışmak zorunda kalıyor.
İş, hayatta kalmak, para kazanmak için uğraştığınız bir meşguliyet anlamındadır. Meslek ise severek yaptığınız, âşık olduğunuz, mutlu olduğunuz bir meşguliyettir. İş gelip geçicidir, zamanla değişir. Ama meslek kalıcıdır, değişmez, kişiliğinizin bir parçasıdır, sizin bir etiketinizdir.
Geleceğinizi, kariyerinizi planlarken iş mi arıyorsunuz, meslek sahibi mi olmak istiyorsunuz? Bazen insanlar kendi meslekleri dışında başka işler yapmak zorunda kalabilir elbette, eğer mesleği doğru seçmişse eninde sonunda o meslekte iş tutar. Su akar yolunu bulur, merak etmeyin.
MUTSUZ OLDUĞUN İŞTE ÇALIŞMA
“En sıradan, sıkıcı kısımlarını bile seveceğiniz bir meslek seçin. O zaman hep mutlu olursunuz.” (Will Shortz)
Hayat çok kısa. Mutsuz olduğun işlerle zaman öldürmek aynı zamanda ruhunu öldürmekle eş anlamlı.
Ne istediğini, neyin seni mutlu edeceğini ve kim olduğunu, neler yapabileceğini bilmek zorundasın.
Ancak o zaman doğru kararlar verir mutlu bir hayata sahip olursun.
BİR MESLEK NİÇİN TERCİH EDİLİR?
Bir mesleğin niçin tercih edilmesi konusunda ise şu parametreler bize yol gösterici olur:
SOSYAL STATÜ
Seçeceğimiz mesleğin toplumdaki yeri ve karşılığı önemli, yaşadığımız bölgeye göre bile değişmekte. Akdeniz bölgesinde ziraat, tarım ve veterinerlik daha prestijli iken Karadeniz’de aynı algı yok. Anadolu’da devlet memurluğu yapılabilecek bir bölüm daha çok tercih edilirken, İstanbul gibi büyük şehirlerde serbest iş yapılabilecek meslekler daha revaçta.
İŞ İMKÂNI
Bir üniversiteye gitmekteki amaç meslek sahibi olup iş hayatına atılıp çalışarak kendi ayakların üzerinde durmaktır. Üniversite bittikten sora iş bulmak sıkıntı olacaksa bu ciddi bir problemdir. Dolayısıyla körü körüne lades demeye gerek yok, gideceğimiz bölümü araştırmak önemli. Bir de özellikle şunu belirteyim, severek bir bölümü okuyup, çalışıp kendimizi geliştirdikten sonra iş sıkıntısı olmuyor. Alanında iyi olmak özellikle bir tercih sebebi oluyor.
KİŞİNİN KENDİ ÖZELLİKLERİNE VE BECERİLERİNE UYGUNLUK
Yukarıda saydığım maddeler bir meslek seçerken bize yol gösterecek kriterler arasında. Ama en önemli ve birinci kriterin kişinin kendi özellik ve becerilerine uygun olan, severek yapacağı mesleği seçmesi. Diğerleri bunun peşinden gelecek şartlar. Çalışma ortamı ve şartları, konuşma ve iletişim becerisi, bedensel özellikler, çizim becerisi gibi beceriler, sosyallik vs.
Bunların hepsi ilk dikkat edilmesi gereken şartlar arasında.
Doğru meslek seçimi mutlu bireyler yetişmesine ve işini severek yapan insanlar kazanmamamıza sebep olmaktadır.”