ISSA/INTERCLEAN İstanbul uluslararası ziyaretçi akınına uğradı
2017 yılında 15 milyar Avro ciroya ulaşmayı hedefleyen endüstriyel temizlik sektöründe, yüzde 30’a varan uluslararası ziyaretçi katılımı ile gerçekleşen ISSA/INTERCLEAN İstanbul Endüstriyel Temizlik Teknolojileri ve Hizmetleri Fuarı ve Konferansı’nda farklı kıtalar buluştu. 18-20 Ekim tarihleri arasında Harbiye İstanbul Kongre Merkezi’nde yapılan fuarda, insansız robotik teknoloji ile üretilmiş temizlik makineleri ve çevreci temizlik ürünleri büyük ilgi gördü.
Endüstriyel temizlik sektörü, 18 -20 Ekim tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde yapılan ISSA/INTERCLEAN İstanbul Endüstriyel Temizlik Teknolojileri ve Hizmetleri Fuarı ve Konferansı’nda buluştu. Fuarda aralarında sektörün değerli firmalarının bulunduğu 150 katılımcı marka yer aldığını belirten UBM NTSR Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Tığlıoğlu, “ISSA/INTERCLEAN İstanbul, 65 ülkeden yüzde otuza varan uluslararası ziyaretçi katılımı ile gerçekleşti. Sektörü ihtiyacı olan yeni pazar fırsatları ile buluşturmuş olmaktan ötürü çok mutluyuz. Doğu ve Batı’yı birbirine bağlayan stratejik konumu ve güçlü ekonomisi ile Türkiye, endüstriyel temizlik sektöründe yıllık ortalama 22 milyar dolar pazar payına sahip Ortadoğu’nun önemli bir parçası. Üstelik 2020 yılında bu rakamın 80 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. Türkiye’yi çok önemli fırsatlar bekliyor. ISSA/INTERCLEAN İstanbul olarak, sektör için katma değer yaratmaya devam edeceğiz” dedi.
Fuarda katılımcı ve ziyaretçilere seslenen RAİ Genel Müdür Yardımcısı Bas Dalm, “Türkiye’nin güçlü ekonomisi ve stratejik konumu ile mükemmel bir iş merkezi olmaya devam ettiğine değinirken, ISSA EMEA Bölgesi Program Geliştirme Direktörü Karel-Jan Boel, kurum olarak katılımcı ve ziyaretçilere işlerini geliştirmeleri için yöntemler göstereceklerini ifade etti.
TESHİAD Başkanı Nurcan Germani:
“Fuarda uluslararası ziyaretçi sayısının yüksek olması çok memnuniyet vericiydi”.
Tesis Hizmetleri İşadamları DerneğiBaşkanı Nurcan Germani, “TESHİAD olarak sektörün en büyük uluslararası federasyonu ISSA ile birlikte Amsterdam RAİ ve UBM NTSR’nin uluslararası gücü ile düzenlenen endüstriyel temizlik sektöründe dünya markası olan ISSA/INTERCLEAN İstanbul’da yer aldık. Fuarda uluslararası ziyaretçi sayısının yüksek olması çok memnuniyet vericiydi. Dernek üyesi firmalarımız önemli anlaşmalar ve işbirlikleri gerçekleştirdiler. Ayrıca endüstriyel temizlik sektöründeki ilham verici teknolojik gelişmeleri fuar sayesinde takip ettik.
Sektörümüz de yerli teknoloji ile geliştirdiği ürünleri tanıtma imkanı buldu. Fuar bizim için çok başarılı geçti. Sektörü biraraya getiren ISSA/INTERCLEAN İstanbul’u önümüzdeki dönemde de desteklemeye ve yer almaya devam edeceğiz” dedi.
MARSAP Başkanı Ali Işıldar:
“ISSA/INTERCLEAN İstanbul Fuarı gerek yerli ve yabancı katılımcıların profili veürün çeşitliliği; gerekse yoğun iş birliği fırsatlarına evsahipliği yapan katılımcı ziyaretçi görüşmeleri açısından oldukça tatmin ediciydi”.
MARSAP Başkanı Ali Işıldar “Marmara Bölge Satınalma Profesyonelleri Derneği olarak, 18-20 Ekim 2017 İstanbul Kongre Merkezi (ICC) de, UBM organizatörlüğünde düzenlenen Interclean 2017 fuarında yerimizi aldık. Ağırlıklı olarak 4 ve 5 yıldızlı oteller, hastaneler ve çok şubeli restaurant ve cafe zincirlerinin satınalma müdürlerinin üye olduğu derneğimiz; bu anlamda sektörün önemli alıcılarını temsil ediyor. Gerek bizim yaptığımız stand ziyaretlerinden ve gerekse de katılımcıların ilgisinden oldukça memnunuz. Ayrıca sektörün uluslarası ihtiyaçları ve geleceğinin konuşulduğu uluslararası konferansta konuşmacı olarak yer almak, derneğimiz adına bir diğer memnuniyet verici gelişmeydi. Yerli ve yabancı katılımcılar, ürün çeşitliliği; yoğun olduğu gözlenen ziyaretçiler açısından oldukça tatmin ediciydi. Hızla büyüyen sektörün, önümüzdeki yıllarda daha büyük alanlarda ve çok daha fazla katılımcı ile ISSA/INTERCLEAN İstanbul’da yerini alacağını öngörüyor, başarılı organizasyon için UBM NTSR firmasına ve emeği geçenlere derneğim adına teşekkür ediyorum” dedi.
Otonom İnsansız Temizlik Araçları, ISSA/INTERCLEAN İstanbul’da Sergilendi…
Dünyada ve ülkemizde en son teknoloji ile üretilen insansız robotik endüstriyel temizlik sistemleri ISSA/Interclean İstanbul’da öne çıkan ürünler oldu. Nilfisk Türkiye’nin kutsal topraklarda Mescid-i Haram’ı temizlemekte kullanılan çevre dostu hibrit kombine makinesi, başta Ortadoğu ülkeleri olmak üzere katılımcı ve ziyaretçilerin ilgi odağı oldu. Dünyanın en sessiz çalışan endüstriyel elektrik süpürgesi, Kuleler Makine Sanayi tarafından yerli teknoloji ile geliştirilen gökdelen, kule gibi yüksek katlı binaların dış cephe temizliğinde kullanılan robotik teknolojiye sahip insansız cam silme cihazı, TÜBİTAK AR-GE desteği ile Türk mühendislerce startup olarak geliştirilen ve cep telefonu ile kumanda edilen insansız otonom temizlik robotu, Rulopak tarafından yerli teknoloji ile geliştirilen dünyanın ilk iki kartuşlu geniş alan kokulandırma cihazı ve hijyen tuvaleti gibi en son teknoloji ürünler, fuara damgasını vurdu.
Endüstriyel Temizlik Sektörünün Geleceği: Robotik Teknoloji ve ECO Ürünler…
ISSA/INTERCLEAN İstanbul’da ayrıca ISSA federasyonu ve TESHİAD’ın katılımı ile fuara paralel konferans programı gerçekleştirildi. Sektörün bugünü, dengeleri ve geleceğinin konuşulduğu konferansların ilk gününde, Stratejik Danışmanlık konusunda bağımsız araştırma firması Chemical Associates, Smithers Apex’ten Dr.Peter Smallwood “Endüstriyel ve Kurumsal Temizlikte Yeni Trendler” başlıklı konuşmasında, sektörün geleceğinin insansız robotik temizlik makineleri ve çevreci ECO temizlik ürünleri olduğunu söyledi. “Sağlık Sektörü Temizliğinde En Geçerli Yöntemler: Ortadoğu’ya Bakış ” başlıklı bir konuşma yapan MECA (Orta Doğu Danışmanlık Derneği) COO’su Abdul G. Ansari de, “Her yıl 1.7 milyon kişinin enfeksiyona yakalandığını ve sadece ABD’de yaklaşık 99 bin kişinin enfeksiyon kaynaklı rahatsızlıklardan dolayı hayatını kaybettiğini söyledi. Ansari, Ölümcül Hastane Enfeksiyonlarını Azaltmada Anahtar Faktörün Temizlik olduğunu belirtti.
‘Toplu Taşıma Araçlarında Hijyen’ konusuna değinen Tüm Otomotiv Bakım Dernekleri Federasyonu TOBFED Genel Başkanı Serkan Bakırtaş, sıradan bir otomobilde 21 milyardan fazla bakteri olduğunu, bu oranın okul servislerinde 3 katına kadar çıkabildiğine dikkat çekti. ISSA EMEA Program Geliştirme Direktörü Karel-Jan Boel “Tesis Temizliği Hizmetinizde Beklentiniz Karşılanıyor mu?” başlıklı interaktif sunumunda , bir işyerini nasıl karlı ve sağlıklı tutabilirize dair
ipuçları verdi. TESHİAD Hijyen Akademisi Genel Müdürü Zafer Mumcular “Endüstriyel Temizlik Uygulamalarında Eğitim”, MARSAP Başkanı Ali Işıldar “Otellerin Temizlik Sektöründen Beklentileri” ve Eczacıbaşı Profesyonel Akademi Yöneticisi Pınar Günenç de “Sektörün Hijyen Kavramına Bakış Açısı ve Mükemmelliğe Odaklanmış Uygulamaları”nı anlattı.
ISSA/INTERCLEAN İstanbul Fuarı’nda, zemin bakım makineleri, temizlik kağıtları, kimyasal temizleyiciler, halı yıkama makineleri, temizlik ekipmanları ve tesis temizliği öne çıkan sektörler oldu. Ziyaretçi profili ise AVM’ler, özel okullar, belediyeler, restoranlar, perakende mağazaları, bankalar, kamu kurumları, fast food restoranları, inşaat firmaları, özel hastaneler, oteller, gıda üreticileri, sanayi firmaları, lojistik depoları, zemin kaplama firmaları, holdingler, site yönetim firmaları ve zincir spor salonlarından oluştu.
Endüstriyel Temizlik Sektörü, 2017 Yılında 15 Milyar Avro Ticaret Hacmi Hedefliyor…
Endüstriyel temizlik sektörü ülkemizde son dönemde özellikle inşaat alanında gerçekleşen büyük ve önemli projeler ile atağa kalkmış durumda. 2017 yılında kamu projelerinin sayısı %24 oranında artarken, havaalanı sayısı 55’e, 5 yıldızlı otel sayısı da 590’a yükseldi. Alışveriş Merkezi (AVM) sayısının ise 2017 yılı sonunda %25 büyüme ile 450’ye ulaşması bekleniyor. Halihazırda 18 milyon olan konut sayısının ise 2050 yılında 30 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. 2016 yılında yaşanan tüm sıkıntılara rağmen %5 oranında büyüyen sektör yaklaşık 5.000 firma ile kamu binaları da dahil edildiğinde 1.5 milyon kişiyi istihdam ediyor. Buna aileler de dahil edildiğinde ortalama 6 milyon kişinin geçim kaynağı ve ülke ekonomisine yılda ortalama 14 milyar Avro katkı sağlıyor. Sektörün 2017 yılı hedefi % 17 büyüyerek 15 Milyar Avro ciroya ulaşmak.