BUSKİ çamurdan elektrik üretiyor
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin BUSKİ Genel Müdürlüğü aracılığıyla yapımını gerçekleştirdiği Akışkan Yataklı Çamur Yakma Tesisi’nde arıtma tesislerinden çıkan çamurların yakılarak bertarafına başlandı. Tesiste, çamur yakma neticesinde açığa çıkan enerjiden elektrik üretimine de geçildi. Tesiste üretilen elektrik enerjisi Doğu Atıksu Arıtma Tesisi’nin enerji ihtiyacının bir bölümünü karşılayacak.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin öncülüğünde gerçekleştirdikleri inceleme gezileri sonrası, dünyadaki en iyi örnekleri model alınarak projelendirdikleri tesiste, elektrik üretimine başladıklarını belirten BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı, arıtma tesislerinden çıkan çamurların yakılarak bertaraf edildiğini vurguladı.
Akışkan Yataklı Çamur Yakma Tesisi’nde son sistem teknolojinin kullanıldığı belirten Çetinavcı, “Doğu Atıksu Arıtma Tesisi’nde kurulu bulunan çamur yakma tesisimiz, her biri 200 ton/gün yaş çamur kapasiteli iki adet paralel çalışan yakma sisteminden meydana geliyor. Her bir yakma sisteminin kendine ait çamur besleme sistemi, atık ısı kazanı ve atık gaz arıtma sistemi mevcut. Her iki sistem için de ortak bir adet türbin sistemi yer alıyor. Tesiste, çamur yakma neticesinde açığa çıkan enerjiden elektrik üretimine de geçildi. Nihai kapasite olarak saatte 2500 KW elektrik enerjisi üretilecek. Yakma tesisinden üretilen enerji, Doğu Atıksu Arıtma Tesisi’nin enerji ihtiyacının bir bölümünü karşılayacak.” diye konuştu.
Koku şikayetleri son bulacak
Doğu ve Batı Atıksu Arıtma Tesisleri’ndeki lagünlerde bundan böyle depolama yapılmayacağından, çevre yerleşim birimlerinden gelen koku şikayetlerinin son bulacağını ifade eden Çetinavcı, tesis bünyesinde Avrupa Birliği (AB) Atık Yakma Direktifi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Atıkların Yakılmasına İlişkin Yönetmelik başta olmak üzere tüm ilgili Türk ve Avrupa Yönetmelikleri’nde belirtilen hususların istisnasız olarak sağlandığını da sözlerine ekledi.