DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Sağlam dişinizi boşuna kaybetmeyin

    Sağlam dişinizi boşuna kaybetmeyin
    09.10.2017
    A+
    A-

    Şiddetli çene ağrısı, yüzün her iki tarafında hissedilen kısa süreli, “şimşek çakar” tarzda şiddetli ağrılar… İlk bulgular diş ağrısını işaret etse de, aslında bu Trigeminal Nevralji olarak bilinen sinsi ve az bilinen bir hastalığın ilk belirtileri. İstinye Üniversite Hastanesi Algoloji Bölümü Sorumlu Hekimi Uzman Dr. Taylan Temel, hastalığın teşhis edilemediğinde sağlam dişlerin çekilmesine bile neden olabileceğine dikkat çekerek, hastalıkla ilgili önemli bilgiler paylaştı.

    Yüzün her iki tarafında da bulunan ve çiğnemeyi-konuşmayı sağlayan kaslara hareket veren Trigeminal sinirde oluşabilecek herhangi bir hasar hastanın günlük hayatını olumsuz etkiliyor. İstinye Üniversite Hastanesi Algoloji Bölümü Sorumlu Hekimi Uzman Dr. Taylan Temel, “Trigeminal nevralji” olarak adlandırılan bu sinir hasarıyla ilgili, “Yemek yeme, konuşma, su içme, sıcak veya soğuk, çok hafif sayılabilecek bir darbe dahi yüzde şiddetli ağrılar başlatabilir. Bu nedenle hastalar yemekten ve içmekten bile uzak durmaya başlar” dedi. Dr. Taylan Temel, hastalıkla ilgili şunları söyledi;

    YÜZÜN HER İKİ TARAFINDA DA GÖRÜLEBİLİYOR

    Trigeminal nevraljinin nasıl meydana geldiği net olarak bilinmiyor. Ancak sinire komşu damarlar, kafaya, çeneye, yüze alınan darbeler, uygulanan diş tedavileri zaman zaman bu ağrının nedeni olarak görülebiliyor. Neden ne olursa olsun, sonuç şiddetli ve hayattan bıktıran bir yüz ve baş ağrısı olarak ortaya çıkıyor. Bazen uzun süreli bazen de ataklar halinde ortaya çıkan ağrı, nadiren de olsa yüzün her iki tarafında da ortaya çıkabiliyor ve bu durumda hastanın yaşam kalitesi son derece düşürüyor. Hastalığın tanısı, diş hekimleri, nöroloji uzmanları, beyin ve sinir cerrahisi uzmanları, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları ve algoloji (ağrı tedavisi) uzmanları tarafından konuluyor. Tanının atlanması ise hastalara fayda etmeyen ilaç tedavilerine, sağlam dişlere uygulanan yanlış diş tedavilerine neden olabiliyor.

    RADYOFREKANS EN ETKİLİ TEDAVİ YÖNTEMİ

    Trigeminal nevralji tedavisinde en yaygın kullanılan ilaçlar, epilepsi tedavisinde kullanılan ilaçlardır ancak hastaların bir kısmı bu ilaçlardan ya yetersiz fayda görür ya da zamanla ilaç dozu arttırılmasına rağmen görülen fayda ortadan kalkar. Bu durumda ilaç dozunun arttırılması da her zaman yeterli olmayabilir. Sinirin etrafının ameliyatla temizlenmesi işlemi başarı ile uygulanabilir ancak hastaların önemli bir kısmında yeterli rahatlama sağlamayabilir.

    Son yıllarda giderek artan şekilde uygulanan radyofrekans tedavisi ise ilaçlardan yeterli fayda görmeyen, cerrahi olarak başarı sağlanamamış Trigeminal nevralji hastaları için ciddi ve uzun süreli rahatlama sağlanıyor. Günübirlik olarak uygulanan radyofrekans işlemi, yaklaşık 1 saat kadar sürüyor, hasta işlemden 1-2 saat sonra taburcu edilir ve ortalama 15-25 gün arasında iyileşiyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.