DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Vodafone ‘Düşler Akademisi’ ile 9 yılda 19 bin gönüllüye ulaştı

    Vodafone ‘Düşler Akademisi’ ile 9 yılda 19 bin gönüllüye ulaştı
    16.09.2017
    A+
    A-
    Türkiye Vodafone Vakfı, Alternatif Yaşam Derneği ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğiyle engelli ve sosyal dezavantajlı bireyleri topluma kazandırmak amacıyla hayata geçirilen “Düşler Akademisi”, kuruluşundan bu yana geçen 9 yılda, Türkiye’de gönüllülük olgusunun yaygınlaşması için sivil topluma ve sosyal sorumluluk projelerine liderlik etmeyi sürdürüyor.
     
    Yılda 2 bini aşkın gönüllünün aktif katılımıyla İstanbul Ataşehir ve Antalya Kaş olmak üzere iki merkezden faaliyetlerini sürdüren Düşler Akademisi, özellikle 18-25 yaş aralığındaki gençler arasında gönüllülüğün yaygınlaşmasında önemli rol oynuyor. “Düşler Akademisi” 2008 yılından bu yana yaklaşık 19 bin gönüllü ile 6 bin öğrencinin engellerini aşmasına destek oldu.
    2014’ten bu yana Türkiye’nin engelli bireylere yönelik en geniş kapsamlı yaşam alanı ve Avrupa’nın en büyük outdoor engelli kampı olarak hizmet veren Düşler Akademisi Kaş’ta ise 3 yılda alınan 3 bin başvuru arasından seçilen 840 gönüllü ile 1.200 öğrencinin engellerini aşması sağlandı.
    Toplumsal değişim ve dönüşümün öncüsü olma hedefiyle faaliyetlerini sürdüren Türkiye Vodafone Vakfı’nın Alternatif Yaşam Derneği ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğiyle engelli ve sosyal dezavantajlı bireyleri topluma kazandırmak üzere 2008 yılında hayata geçirdiği Düşler Akademisi, Türkiye’de gönüllülük olgusunun yaygınlaşması için sivil topluma ve sosyal sorumluluk projelerine liderlik etmeyi sürdürüyor. Yılda 2 bini aşkın gönüllünün aktif rol aldığı “Düşler Akademisi”, özellikle 18-25 yaş aralığındaki gençler arasında gönüllülüğün yaygınlaşmasında önemli rol oynuyor. “Düşler Akademisi”, 2008 yılından bu yana yaklaşık 19 bin gönüllü ile 6 bin öğrencinin engellerini aşmasına destek oldu.
    “Düşler Akademisi” projesi kapsamında yapılan gönüllülük çalışmaları, Vodafone Türkiye CEO’su Colman Deegan, Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel ve Düşler Akademisi Kurucusu Ercan Tutal’ın katılımıyla Düşler Akademisi Kaş’ta düzenlenen toplantıda paylaşıldı.
    Colman Deegan: “Herkes gönüllü olabilir”
    Vodafone olarak sosyal yatırımlara büyük önem verdiklerini belirten Vodafone Türkiye CEO’su Colman Deegan, şunları söyledi:
    “Toplumun önemli bir yüzdesini oluşturan engelli bireyler için kalıcı çözümler üretmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Engelli dostlarımızı topluma kazandırmak için çalışıyoruz. Engelliler için değil, engellilerle birlikte yenilikçi projeler geliştirmeliyiz. ‘Düşler Akademisi’ gibi sosyal girişim projeleriyle, onlara hayatta bağımsız olabileceklerini hissettiren modeller sunmalıyız. Bu işin esası gönüllülük. Bu sebeple biz de Türkiye Vodafone Vakfı’nın tüm projelerinde gönüllülerin katkılarına önem veriyoruz ve gönüllülük olgusunu teşvik ediyoruz. ‘Düşler Akademisi’ bu anlamda çok güzel bir örnek, bir öncü. Bu vesileyle, herkesi hayatlarının bir döneminde ‘Düşler Akademisi’ne gönüllü olmaya davet ediyoruz.”
     “Y kuşağının yeni tercihi gönüllülük”
    Türkiye Vodafone Vakfı çatısı altında engelliler, kadınlar ve çocuklar için önemli sosyal yatırımlar yaptıklarını belirten Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel, şöyle konuştu:
    “Bugüne kadar yaptığımız sosyal yatırımların toplamı 29 milyon TL’yi bulurken, gerçekleştirdiğimiz projelerle yaklaşık 4 milyon vatandaşımıza ulaştık. ‘Düşler Akademisi’ projesine ise başından bu yana aktardığımız hibe tutarı yaklaşık 5 milyon TL olurken, bu projemizle bugüne kadar 6 bin gencimizin hayatına dokunduk. ‘Düşler Akademisi’, gönüllülük esasıyla hayata geçirdiğimiz bir proje. Engelli bireylerin ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için gönüllülüğün teşvik edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Gönüllülük, halkımızın engellilerin ihtiyaçları ve topluma nasıl faydaları dokunabileceği ile ilgili bilinçlendirilmesinde ve farkındalık yaratılmasında önemli rol oynuyor. Türkiye’deki gönüllülük düzeyi görece düşük. Dünya Bağış Endeksi’ne göre, Türk halkının %10’u para bağışı yaparken, %4’ü gönüllü faaliyetlere katılıyor. Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı verilerine göre ise vatandaşların %2,5 kadarı toplumsal kuruluşlar, %4,2’si de siyasal örgütler için gönüllülük faaliyeti yürütüyor. Türkiye Vodafone Vakfı olarak, Türkiye’de gönüllülük olgusunun yaygınlaşması için sivil topluma ve sosyal sorumluluk projelerine öncülük etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. ‘Düşler Akademisi’ projemiz gönüllülük alanında önemli bir örnek teşkil ediyor. Özellikle Y kuşağının yeni tercihi, gönüllülük faaliyetlerine katılmak. Düşler Akademisi Kaş, bu anlamda da Türkiye’de öncü projelerden biri oldu.”
    Ercan Tutal: “Sürdürülebilirliğin garantisi gönüllüler”
    Sivil toplum kuruluşlarının ana faaliyetlerini oluşturan gönüllü hareketler için en önemli faktörün insan serveti olduğuna dikkat çeken Düşler Akademisi Kurucusu Ercan Tutal ise şunları kaydetti:
    “Toplumsal değişimin öncüsü olan gönüllüler, aynı zamanda toplumsal değişim projelerinin sürdürülebilirliğini de sağlıyor. Düşler Akademisi olarak, ‘Engelsiz ve eşit bir yaşam mümkün’ diyerek yıllar önce çıktığımız yolculuğa büyüyerek ve güçlenerek devam ediyoruz. Akademimizde ‘Değişimin kendisi ol’ çağrısıyla Türkiye’nin her köşesinden gönüllü gençleri ağırlıyoruz. Gençlerimiz, mutlu olabilmek ve mutlu edebilmek için bize katılıyor. Gönüllüler olarak tek bir amaç için çalışıyoruz; sunmak. Düşler Akademisi’nin kapıları herkese açık. Karşılık beklemeden bir şey vermek isteyen, çözümün bir parçası olmak isteyen herkesi bekliyoruz. Düşler Akademisi olarak, insanlara düş kurmayı öğretmeye devam edeceğiz.”
     3 yılda 3 bin gönüllü başvurusu
    Antalya’da 3 yıl önce kurulan Düşler Akademisi Kaş, tarihsel ve doğal dokusu korunarak restore edilen 70 yıllık Çukurbağ İlkokulu’nun binasında faaliyet gösteriyor. Türkiye’nin engelli bireylere yönelik en geniş kapsamlı yaşam alanı olan Düşler Akademisi Kaş, aynı zamanda Avrupa’nın en büyük outdoor engelli kampı olarak biliniyor. Türkiye’nin her yerinden gönüllü katılımcı ve eğitimcilerin yönetiminde eğitim, sanat ve spor programlarının uygulandığı merkezde, 3 yılda alınan 3 bin başvuru arasından seçilen 840 gönüllü ile 1.200 öğrencinin engellerini aşması sağlandı.
    Her hafta 100 gönüllü
    Düşler Akademisi Kaş’ta, engelli bireylerin kendi yaşıtları ile sosyalleşmesi üzerine kurulu bir katılım politikası uygulanıyor ve herkese gerektiğinde bire bir destek olacak gönüllü asistan programı yürütülüyor. Düşler Akademisi Kaş’ta 18-25 yaş arası yoğunlukta olmak üzere gönüllülük için herhangi bir yaş sınırlaması bulunmuyor. Merkezde lise ve üniversitelerde okuyan öğrenciler, aileler, sanatçılar, sporcular, uluslararası gönüllüler, özel sektör çalışanları yarı zamanlı, tam zamanlı, dönemsel veya proje bazlı olarak gönüllü olabiliyor. Gönüllülük süresi, lise yaş grubu için 1 hafta, 18 yaş üzeri için ise minimum 2 hafta oluyor. Bu yıl 250’nin üzerinde gönüllünün ağırlandığı Düşler Akademisi Kaş’ın iki ana faaliyet alanından biri olan Alternatif Kamp’a her hafta 15 katılımcı ve 100 gönüllü destek veriyor. Alternatif Kamp’ta, toplumsal dışlanmayı yaşayan birey ve gruplara alternatif, yenilikçi ve sürdürülebilir yöntemlerle eğitim, üretim ve ortak yaşam hizmetleri sunuluyor. Düşler Akademisi Ataşehir’de ise gönüllüler yılın 365 günü gönüllülük faaliyetlerine devam edebiliyor.
    Önce eğitim, sonra destek
    Düşler Akademisi’ne gönüllü olmak isteyenlerin bir motivasyon mektubu ve özgeçmişleri ile başvurmaları yeterli oluyor. “Engellik Konusuna Doğru Yaklaşım” ve “Gönüllülük Prensipleri” gibi eğitimler alan gönüllüler, gün boyunca proje ekiplerine ve katılımcılara destek oluyor. Tematik kamplar ve festivaller gibi dönemsel projelere ve atölyelere ek olarak, mutfak işleri, ekolojik tarım, at çiftliği, mandala, yoga, müzeler, Mehmet Uluğ Müzik Evi ve kütüphane işleri gibi birçok alanda destek veren gönüllüler için 44 kişi kapasiteli ahşap konaklama ünitelerinin yanı sıra çadır kurma imkânı da sunuluyor.
    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.