Kabataş-Mahmutbey Metrosu Türkiye’nin gururu oldu
İstanbul’un en büyük metro projelerinden 22,5 kilometrelik Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey Metrosu, alanında dünyanın en önemli yarışmalarından ‘2017 AEC Excellence Awards’da, 32 ülkeden katılan 145 projenin arasında ilk 8’e girerek finale kaldı. Yarışmada ilk 3’e giren projeler 15 Eylül Cuma günü açıklanacak.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin en önemli metro yatırımlarından 22,5 kilometrelik Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey Metrosu, Türkiye’nin gururu oldu. İstanbul’un Avrupa Yakasında ilk sürücüsüz hizmet verecek raylı sistemi olacak metro projesi, ABD Las Vegas’ta düzenlenen ve alanında dünyanın en önemli ödüllerinden olan ‘2017 AEC Excellence Awards’ (AEC Mükemmelik Ödülleri 2017)’nde, 3. Havalimanı projesi ile birlikte 32 ülkeden 145 proje arasında ilk 8’e kalarak finalist oldu. Yarışmada ilk3’e giren projeler, 15 Eylül Cuma günü Las Vegas’ta açıklanacak.
ABD ve İngiltere gibi Avrupa’daki birçok ülkenin kamu ihalelerinde standart hale getirmek için karar aldığı Building Information Modelling (BIM- Yapı Bilgi Modellemesi), Dubai ve Katar gibi dünyanın ön önemli projelerine ev sahipliği yapan ülkelerde de kullanılıyor.
ZAMAN VE MALİYET İSRAFI ÖNLENİYOR
Bir yapı ile ilgili Mimari, Statik, Mekanik ve Elektrik gibi her türlü bilginin 3 boyutlu bilgisayar modelinin oluşturulması anlamına gelen BIM’in, ülkemizde yönetmeliği ve şartnamesi bulunmuyor. 5D BIM, saha imalatı sırasında karşılaşılan sorunlar en aza indirerek yapının zaman ve fiziksel ilerlemesini daha anlaşılır kılıyor. 5 boyutlu yapı modeli, metraj ve maliyet hatalarını en aza indiriyor ve projenin inşasını kolaylaştırıyor, zaman ve maliyet israfını önlüyor.
5D BIM, Türkiye’de bir kamu projesinde ilk defa uygulanıyor. Ülkemizdeki projeler arasında 3 milyar 710 milyon lira maliyetli böyle büyük bir altyapı yatırımında uygulanması da bir ilk…
Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey Metrosu’nun altyapı projelerinde çok zor olan 5D BIM standardında olması ve yarışmada bu standartlara sahip üst yapı projeleri arasında ilk 8’e girmesi de Türkiye’nin ve İstanbul’un metro teknolojisinde geldiği noktayı göstermesi açısından çok büyük önem taşıyor.
5D BIM Türkiye’de henüz başlangıç aşamasında olmasına rağmen, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Raylı Sistemler Daire Başkanlığı bütün raylı sistem projelerini bu standarda göre ihale ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bu başarısı, İstanbul’da ve Türkiye’de birçok proje için öncü oldu.
İLKLERİN METROSU KABATAŞ-MAHMUTBEY…
Türkiye’nin 5D BIM Modeli ile ihale edilen ilk metrosu olan 22,5 kilometrelik Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey Hattı, 19 istasyon ve 2 viyadükten oluşuyor. İstanbul’un en önemli ve en yoğun nüfusun yaşadığı 8 ayrı ilçeden geçen hat, 14 ayrı metro hattıyla da entegre olarak İstanbul Metrosu’nun ana omurga raylı sistemlerinden biri olacak.
Mecidiyeköy-Mahmutbey arasında tünel kazı çalışması tamamlanan metronun Mecidiyeköy-Kabataş arası kazı çalışmasının ise yüzde 83’e tamamlandı. Hattın Mecidiyeköy-Mahmutbey kısmının 2018 yılının ikinci yarısı açılması planlanırken, Mecidiyeköy-Kabataş arasının ise, Beşiktaş istasyonundaki arkeolojik kazı çalışması nedeniyle 2019’da hizmete alınması hedefleniyor.