Dijital afişler baskı maliyetini yüzde 40 azaltıyor
Araştırmalara göre, geleneksel yöntemlerle hazırlanan afişler, tasarım, baskı ve lojistik gibi harcamalarla şirketlere aylık 18 bin liralık bir maliyet yüklüyor. Sistem 9 Pazarlama ve Kurumsal İletişim Müdürü Harun R. Akol, “Bu işi dijital ekranlarla yapan şirket, çevreyi koruduğu gibi, yüzde 40’a varan tasarruf da sağlıyor” diyor.
Yaşadığımız çevre felaketleri hepimizi bu konuda korumacı önlemler almaya zorluyor.Günümüzde çevrenin kirlenmesi,doğada bulunan;başta enerji olmak üzere kullandığımız kaynakların azalmasını beraberinde getiriyor. Örneğin hammaddesi ağaç olan kağıdın Türkiye’de kişi başı yıllık tüketimi 75 kilo ve bu kağıtların büyük bir bölümü de geri dönüştürülemiyor. Bu noktada devreye giren teknoloji geri dönüşüm konusunda çözümler sunup tasarruf sağlıyor, şirketlerin de karbon ayak izini azaltıyor.
Dünyada ‘Digital Signage’ olarak bilinen hizmeti Türkiye’de’Dijital Yayın ve Bilgilendirme Ekranları’ adıyla yaygınlaştıran Sistem 9, şirketlere hem çevre hem de ceplerini koruyan çözümler sunuyor. Sistem 9 Pazarlama ve Kurumsal İletişim Müdürü Harun Akol, dijitalleşmeyle birlikte baskı kağıdı üretiminin gerilemeye başladığını hatırlattıktan sonra şu bilgileri veriyor: “Yapılan araştırmalar kağıt atıkların kullanılabilmesi halinde enerjide ciddi tasarruf, hava ve sudaki kirlenmelerde ise önemli azalmalar sağlanacağını ortaya koyuyor. Yine araştırmalar tanıtım ve bilgilendirmelerde Dijital Poster ve Dijital Menü Board gibi uygulamaları kullanan şirketlerin afiş, poster, katalog gibi baskı maliyetlerini düşürdüğüne işaret ediyor. Dünyanın ‘en esnek afişi’ olarak kabul edilen bu dijital ekranlar baskı maliyetini ortalama yüzde 40 düşürebiliyor.”
Kurum ve kuruluşlara hizmetlerini “Geleceğe Taşıyan Dijital Çözümler” ilkesiyle sunduklarını vurgulayan Akol, “Ekranların imalat sürecinin nitröz triflorür salımına neden olduğu, bunun da ozon tabakasına zarar verdiği söyleniyor. Aslında bu gazın yüzde 95’i imalat sürecinde yok ediliyor. Yüzde 3 ile 4’ü geri kazanılıyor, kalan sadece yüzde 1-2’si doğaya bırakılıyor. Dijital ekranlar şirketlerin verimlilik ve marka bilinirliğini iyileştirmekle kalmıyor. Bunlar, baskı tabanlı tanıtım malzemelerine kıyasla daha çevreci. Kağıt afişler kullanıldıktan sonra çöpe gidiyor, ömürleri çok kısa. Çevre söz konusu olduğunda basılı işleri sadece kağıt israfıyla değil, doğaya bırakılan kimyasallar, mürekkepler, solventler ve yapışkanlarla birlikte ele almalıyız. Ayrıca geleneksel yöntemlerle baskı işlemin her aşamasında nakliye, fiziksel ortam ve insangücü de gerekir” diyor.
Dijital ekranların anında güncellenebilme, etkileyici ve esnek özelliklerinin yanı sıra, daha az elektrik tükettiğini belirten Akol açıklamalarını şöyle noktalıyor: “Dijital ekranların çoğu otomatik parlaklık kontrolüne sahip. Bu da enerjiyi koruyup, ekranın ömrünü uzatarak orta ve uzun vadede yüzde 30’a varan enerji tasarrufu sağlıyor. Günümüzde bilgilendirme ve tanıtımlar artık dijitalleşmiş platformlarla birleşiyor. Bunu yapmayan kurumların var olması da imkansız duruma geliyor. Tüm sektörleri günümüz ve geleceğin çevre dostu teknolojisine şimdiden hazırlık yapmaya davet ediyoruz.”