DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Canan Aksoy: Bir dirhem eti ancak iki bardak su örter

    Canan Aksoy: Bir dirhem eti ancak iki bardak su örter
    30.08.2017
    A+
    A-

    Geleneksel bayram sofraları hepimize keyif verse de, başta kırmızı et olmak üzere ağır ve yağlı yemekler ile şerbetli tatlılar sağlığımızı olumsuz yönde etkiliyor. Taze et, tuz ve şeker tüketiminin arttığı Kurban Bayramı’nda içilen su miktarına her zamankinden daha çok dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Waternet Sağlıklı Yaşam Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy, bir porsiyon et karşılığında çocukların bir, yetişkinlerin ise en az iki bardak su içmesini önerdi.

    Kurban Bayramı’nda kavurma ile başlayıp şerbetli tatlılar ile sonlanan sofralara pek çok kişi karşı koyamıyor ancak bu durum sağlığımızı olumsuz yönde etkiliyor. Yağlı, tuzlu ve şekerli besin tüketiminin arttığı bayram dönemi için önerilerde bulunan Waternet Sağlıklı Yaşam Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy, et pişirme yöntemleri ve su tüketimi hakkında bilgi verdi.

    Kavurmalı kahvaltıya mevsim sebzeleri ekleyin

    Rutin beslenme düzenimizde olduğu gibi, bayram sabahında da ideal olan güne sağlıklı bir kahvaltıyla başlamak. Ancak, ‘bayram kahvaltısı kavurmasız olmaz’ diyorsanız, eti yakmamaya özen göstererek çok iyi pişirmeniz gerekiyor. “Kavurmanın yanında mutlaka domates, salatalık ve biber gibi mevsim sebzelerine yer verin. Sebzeler hem eti sindirmenize hem de etin içindeki demirden daha fazla yararlanmanıza yardımcı olur” diyen Canan Aksoy ayrıca, eti pişirirken çok az yağ ve tuz kullanılmasını öneriyor.

    Kızartmayın, haşlayın!

    Taze etin soğan, yoğurt veya süt, zeytinyağı ile bir gün marine edilerek yumuşatıldıktan sonra tüketilmesi gerektiğini söyleyen Aksoy, sağlıklı pişirme yöntemleriyle ilgili şu bilgileri verdi, “Etleri ızgara, haşlama yapmak veya sebzelerle pişirmek en sağlıklısıdır. Kızartılmış etlerin kalorisi artar ve et kızartıldığı zaman içinde bulunan proteinler yapı değiştirdiği için faydalı olmaz.”

    Su tüketimini artırın, ayran tüketimine dikkat edin

    Etin yanında tüketilecek en sağlıklı içeceğin su olduğunun altını çizen Diyetisyen Canan Aksoy, bir porsiyon et (Yaklaşık olarak bir el büyüklüğü) yenildiğinde çocukların bir, yetişkinlerin ise iki bardak su içmeleri gerektiğini ifade etti. Aksoy, etin yanında keyifle tüketilen ayran ve cacıkla ilgili de önemli bir uyarıda bulundu, “Kansızlık problemi olmayanlar etin yanında az tuzlu ayran ya da cacık tüketebilir, bu problemi yaşayanlar ise kesinlikle su içmeli. Az şekerle hazırlanmış ev yapımı komposto veya hoşaf da, sağlıklı kiloda olanlar tarafından tercih edilebilir.”

    Tatlı yiyenler yürüyüşü göze almalı!

    Ramazan Bayramı’ndan farklı olarak Kurban Bayramı’nda kalori alımının hem etten hem de tatlıdan olduğunu hatırlatan Canan Aksoy, “Bayram boyunca ziyarete gittiğiniz her yerde tatlı ikram edileceğini dikkate alın. Sunulan her tatlıyı bitirmeyin, yalnızca tadına bakın ve yanında mutlaka bol su için. Tatlı yedikten sonra hareket edin, bir sonraki ziyaretiniz için yürüyerek gideceğiniz bir yer seçin. Olmuyorsa, bulduğunuz ilk fırsatta yürüyün ve merdivenleri kullanın” diye konuştu.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.