DOLAR 34,5402
EURO 36,008
ALTIN 3004,645
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Beşiktaş’ta rayiç bedel isyanı: Yüzde 300 arttı

    Beşiktaş’ta rayiç bedel isyanı: Yüzde 300 arttı
    31.07.2017
    A+
    A-

    İstanbul’da arazilerin, evlerin ve dükkanların değeri dört yıl sonra yeniden belirlendi. En yüksek artış yüzde 300 ile Beşiktaş’ta gerçekleşti. Nispetiye Caddesi’nde bir dairenin rayiç bedeli 6 bin liradan 18 bin liraya çıktı. Büyükdere Caddesi 19 bin 700, Sabancı İş Merkezi’nin rayiç bedeli ise 95 bin oldu. Takdir Komisyonu’nun belirlediği yeni değerlere isyan eden gayrimenkul sahipleri itirazlara başladı. 30 gün içinde itiraz etmeyenler 2018’de emlak vergisini yeni rayiç bedel üzerinden ödeyecek.

    HEMEN İTİRAZ EDİN

    Vatandaşların bir an önce muhtarlıklardan veya belediyelerden kendi caddesi veya sokağı yahut arsa – arazisi için belirlenen birim değerini öğrenebileceğini belirten Çitil Avukatlık Ortaklığı’nın Kurucu Ortağı Avukat Ali Çitil, ‘fahiş artış’ görülmesi durumunda 30 gün içerisinde vergi mahkemesine başvurulması gerektiğini söyledi.

    Mahkeme kararının tüm mahalleyi bağlayacağını vurgulayan Avukat Ali Çitil, vatandaşların yüksek rayiç bedellerine karşı izleyecekleri hukuki yöntemler hakkında şu bilgileri verdi:

    MUHTARLIKLARA GİDİN

    “2018 yılında tarh olacak bina vergileri için belirlenen rayiç bedeller, mahalle muhtarlıklarında askıya çıktı. Askıdaki bedellere itiraz etmek için öngörülen süre öğrenildiği tarihten itibaren 30 gün olduğundan sürelerin kaçırılmaması büyük önem arz etmekte. Aksi halde takdir komisyonlarınca belirlenen bedeller kesinleştiğinde emlak vergisi de bu bedellere göre tarh olacaktır.

    Rayiç bedellere yapılan itiraz vergi mahkemelerinde görülecek olup itirazın kabulü halinde takdir komisyonlarınca tekrar bir değer tespiti yapılacaktır. Bunun için yapılması gerekenler öncelikle sakini olduğunuz mahalle muhtarlığında askıda yer alan değerleri öğrenmektir. Şayet bu değerlerin hakkaniyete aykırı olduğunu düşünüyorsanız Takdir Komisyonu kararının iptaline yönelik hukuki sürecin süresi içerisinde başlatılması -dava açılması- gerekmektedir.

    DİKKAT! 30 GÜNLÜK SÜRE ADLİ TATİLDE BİTİYOR!

    Sürecin temmuz ayına denk gelmesi, 30 günlük sürenin adli tatilde bitmesine sebep olduğundan mükelleflerin dava açma hakkının ne zamana kadar devam ettiği de değişmektedir. Kural olarak vergi mahkemelerinde açılacak davalarda, süre sonu adli tatile geldiği takdirde adli tatilin bitiminden itibaren hak sahiplerine 7 gün daha tanınmıştır. Buna göre adli tatilin başlangıcı olan 20 Temmuz’dan sonraki bir tarihte dava açma süresi dolduğu takdirde bitimi olan 31 Ağustos’tan itibaren 7 gün içerisinde Takdir Komisyonu kararının iptali için dava açılabilir. Bunun istisnası, itiraz mercii farklı bir ilde olan vergi mahkemelerinin çalışmaya devam etmesi olup başvurulacak ildeki adliye yapılanmasıyla değişiklik göstermektedir.

    Özetle fahiş kabul edilen rayiç bedellerden yargı yoluyla dönülmesi mümkün olup hukuki sürecin sağlıklı takip edilmesi herhangi bir hak kaybına uğranmaması açısından önem arz etmektedir.

    Eğer itiraz etmezseniz dört yıl boyunca (2018-2019-2020 ve 2021 yılı için) bu rakamlar baz teşkil edecek ve vergilerinizi buna göre vereceksiniz.”

    TİCARET ODASI VE MUHTARLIK İTİRAZ ETTİ

    Takdir Komisyonu’nda Tapu Dairesi, Belediye, Ticaret Odası, Muhtarlık ve Vergi dairelerinden görevli memurlar bulunuyor. Beşiktaş ile ilgili rayiç bedellerinin belirlendiği komisyonda yeni rakamları fahiş bulan Ticaret Odası ve muhtarlık karara muhalif kaldı. Muhtarlık kararı imzalamazken, Ticaret Odası yetkilisi karara katılmayı reddettiği şerhini düştü.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.