DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Arsa sahiplerine ve inşaat sektörüne üç ay süre

    Arsa sahiplerine ve inşaat sektörüne üç ay süre
    03.07.2017
    A+
    A-

    Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören; Devlet’in, daire sahiplerine, arsa sahiplerine ve İnşaat Sektörü’ne, yeni Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’yle getirilen yapılaşma düzenine uyum sağlaması için üç ay süre verdiğini belirtti.

    Öngören; arsa sahiplerinin ve inşaat müteahhitlerinin şimdi üç aylık bir sürede inşaat ruhsatı alma yarışına gireceğini söyledi.
    Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören; “Yönetmelik değişikliği ile, Devlet tarafından öncelikle daire sahiplerine, arsa sahiplerine ve İnşaat Sektörüne 1 Ekim 2017’ye kadar üç aylık bir uyum süresi tanındı. Hem kentsel dönüşüme başlamış olan yapılar açısından ve hem de normal inşaat çalışmaları açısından üç ay boyunca ilgililer daha önce yaptıkları hesaplar doğrultusunda hazırlıklarını tamamlayıp, inşaat ruhsatlarını eski yönetmelik hükümlerine göre alabilecekler. Böylece daha önce yapılmış olan daire büyüklükleri hesabı bozulmayacak ama keşke uyum süresi altı ay olsaydı” dedi.

    Yeni Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinin 1 Ekim 2017 tarihinden itibaren yürürlüğe gireceğini ifade eden Başkan Gürsel Öngören; 1 Ekim 2017 tarihinden sonra yeni ruhsat alacak inşaatlar için yeni Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği gereğince yaşanacak değişiklikleri ise şöyle özetledi:

    – Kullanım amacı tepki çeken stüdyo daireler ortadan kalkıyor. En küçük daire minimum 28.5 metrekare büyüklüğünde oturma odalı ve yatak odalı olarak 1+1 şeklinde yapılacak.

    – Binaların daha az katlı olması için taban alanına yönelik kurallar değişti. Eskiden TAKS %40 ile sınırlıyken şimdi %60’a kadar çıkarıldı. Bina arsada daha geniş taban alanına oturup yayılabilecek. Eski Yönetmeliğe göre çekme mesafeleriyle parselde 9 kat yapılması gereken örneğin 900 m2 inşaat, şimdi parsele yayılarak 6 kat olarak yapılabilecek.

    – Yeni binalarda daha çok otopark yapılabilecek. Su basman kotu altında zorunlu otopark alanlarının 2 katı alanın ve bunun yanında bütün cepheleri gömülü olan otoparkların emsal dışında yapılabilmesi mümkün oldu.

    – Konutlarda kat yükseklikleri 3.60 m.’ye ticari ofislerde 4 m.’ye çıkarıldı.

    – Belediyeler, mahallin ve çevrenin özelliklerine göre yapılar arasında uyum sağlamak, güzel bir görünüm elde etmek amacıyla dış cephe boya ve kaplamaları ile çatının malzemesini ve rengini tayin edebilecek. Nasıl bodrumda tüm yapılar beyaz ve iki katlı. Bunun gibi yöresel özellikler istenirse belediyelerce binalara yansıtılacak.

    – Teraslar bahçe olarak kullanılabilecek, teraslara havuz yapılabilecek.

    – Hafriyat için yapı ruhsatı beklenmeyecek. İksa ve hafriyat ruhsatları, yapı ruhsatından önce verilebilecek.

    – Bodrum katlar dışında emsal harici alanların toplamı, hiçbir şekilde inşaat hakkının yüzde 30’unu geçemeyecek.

    – Balkonların 2 m. genişliği geçmeyen kısımları emsal harici oldu.

    – Yol kotundan düşük ya da yüksek arazilerde, kademelendirmeye geçilecek. Bina ön cephelerinde olduğu gibi, arka cephesi yol kotundan 5 metreden fazla düşük veya yüksek yapılara, 6 metrede bir kademelendirme gelecek. Böylece önden 3 kat, arkadan 8 kat bina yapılamayacak.

    – Yol boyu ticaretin olduğu konut alanlarında, zemin katlarda otopark yükünün karşılanması şartıyla ticari kullanımlara izin verildi. Bu alanlarda gürültü ve kirlilik oluşturmayan, imalathane niteliğinde olmayan, gayrisıhhi özellik taşımayan, halkın günlük ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik dükkân, kuaför, terzi, muayenehane, lokanta, pastane, anaokulu, kreş gibi konut dışı hizmetlerin ticari kullanımlarına izin verilecek.

    – Binaların çatılarına yapılan baz istasyonları, estetik görünümlü olmak, fenni mesuliyeti üstlenilmek, maliklerin onayını almak, bina cephesine 3 metreden fazla yaklaşmamak ve yer seçim belgesi almak şartıyla ruhsata tabii olmadan yapılabilecek.

    – Emsal harici depo miktarı ise azaltıldı. Binaların bodrum katında yapılan konutlara ait depoların %10’u ve işyerlerine ait depoların %50’si emsal harici olarak düzenlendi. Çokça eleştirilen bu oran eski Yönetmelikte iki katı idi.

    Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören; 1 Ekim 2017’den itibaren tüm Türkiye’de bu yeni Yönetmeliğin uygulanacağını, ancak belediyelerin bu Yönetmeliğin temel yapılaşma koşullarını değiştirmemek kaydıyla kendi il ve ilçelerinin mimari özelliklerini, kat adedinde, bina cephesinde ve boyada ortaya çıkaran imar yönetmelikleri de hazırlayabileceklerini söyleyerek açıklamalarını tamamladı.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.