DOLAR 34,4347
EURO 36,2908
ALTIN 2837,26
BIST 9389,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Kenan Kalı: Konut ihtiyacı devam ediyor

    Kenan Kalı: Konut ihtiyacı devam ediyor
    16.11.2024
    A+
    A-

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2023 yılı Ekim ayında İzmir’de 5 bin 192 olan konut satışı 2024 yılı Ekim ayında % 66,8 artarak 8 bin 658 oldu.
    2024 yılında konut satışlarının azalması nedeniyle fiyatlar da son çeyreğe kadar yatay bir seyir izliyordu. 2025 yılında faizlerin düşerek ve konut fiyatlarının artacağı düşüncesiyle nakit parası olanlar Ekim ayıyla birlikte güvenli liman olan gayrimenkule yöneldi.
    Mevduatta durmanın riskli olduğunu düşünen yatırımcıların bu yıl bitmeden son fırsatı değerlendirmek için harekete geçtiklerini belirten İzmirli inşaat sektörü temsilcileri, gayrimenkul satışlarının son çeyrekte yükseldiğine dikkat çekiyor. Gözde Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Kenan Kalı “Konut ihtiyacı devam ediyor” dedi. Kalı şöyle devam etti:

    Barınma en temel ihtiyaçların başında geliyor. Konuta olan talep her zaman olduğu gibi devam ediyor. Bu nedenle Türkiye’de inşaat sektörü asla bitmeyecek. İnsanlar bir süredir ekonomik nedenlerden ötürü erteledikleri konut alımları için son aylarda harekete geçti. 2025 yılında bu fiyatlara ulaşamayacaklarını düşünüyorlar. Türkiye’nin yapı stoğunun yenilenmesi için yeni bir konut stratejisi uygulanması gerekiyor. Türkiye’nin tamamı deprem bölgesi üzerinde ve bina stoğumuz eski. Farklı illerde yaşanan depremler nedeniyle binalar yıpranıyor. Avrupa’ya, İngiltereye bakıyorsunuz binalar 100 yaşında ama hala ayakta. Türkiye’de ise bir binanın ömrü ortalama 30 yıl. İnşaat sektöründe yeni bir strateji belirlenmeli. Sağlam ve uzun ömürlü konutlar yapılmalı. Sürekli konut yıkıp yenileyecek kadar zengin bir ülke değiliz. Mutlaka belli ölçüde tasarruflar yapılmalı. Daha sürdürülebilir ve ulaşılabilir bir konut sistemi planlanmalı.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.