Zeynel Kılıç: “Bu yıl Bodrum’daki otellerde doluluk oranının yüzde 90’ı bulmasını bekliyoruz”
Oligark İstanbul, Hotel Ambrosia Yönetim Kurulu Başkanı ve ISTTA Yönetim Kurulu Üyesi Zeynel Kılıç 2023 yılı turizm değerlendirmesinde bulundu. 2024 yılı için olumlu bir tablo beklediklerinin altını çizen Zeynel Kılıç, 2024’te Bodrum’daki otellerde doluluk oranının yüzde 90’ı bulmasını beklediğini söyledi.
Oligark İstanbul, Hotel Ambrosia Yönetim Kurulu Başkanı ve ISTTA Yönetim Kurulu Üyesi Zeynel Kılıç, açıklamasında “Bu yıl bazı girdi maliyet kalemlerinde yüzde 600’e, personel maliyetlerinde ise son iki yılda yüzde 300’e yakın maliyet artışları oldu. Buna karşılık euro kurunda Temmuz 2023’e kadar yüzde 0,84, yıl bazında ise yüzde 62 artış oldu. Bu maliyetleri karşılamak için tüm sektör ister istemez euro bazında fiyat artışına gitti” dedi. Bu sebepten dolayı yurt dışı pazarında tepkiler oluştu, bu tepkilerden kaynaklı özellikle üst segment otellerde istenilen doluluklar yakalanamadı. Bodrum ve Antalya’da lüks tatil segmentinde düşüşler olduğuna işaret eden Kılıç, “2023 yılı beklenilen hedefler tam olarak tutturulamadı. Bodrum geneline bakıldığında ise turizmde en yüksek turist ağırladığımız 2019 yılını bu sene ekarte ettik. Bodrum’da yıl bazında 1,5 milyon, Muğla genelinde ise 3,5 milyon turist ağırlamış olduk.
“2023 yazında Bodrum’da rakamlar beklentilerin altında kaldı”
Elektriğe yaklaşık yüzde 420, işçilik maliyetlerine yüzde 300 zam geldiğine dikkat çeken Kılıç, “Maliyetleri karşılamak için tüm sektör fiyat artışına gitti. Örneğin 100 euroya oda satan işletme ister istemez fiyatını 200-250 euroya yükseltmek zorunda kaldı. Bu % 100- 150’lik artışlara alışık olmayan Avrupa pazarında oluşan tepkilere karşılık, bunun nedenlerini anlatmakta zorluklar yaşandıysa da ülkemizin turizm dinamikleri bu durumu bir nevi kompanse etti.
Fiyat artışlarındaki bu durumu yerli turiste her ne kadar anlatabiliyorsak da yabancı misafir ve acentelere anlatmakta zorluklar yaşandı. Örneğin İspanya, Portekiz, Yunanistan ve Türkiye’ye tatile giden bir İngiliz turist 2023 yılında İspanya, Portekiz ve Yunanistan’da 1150 pound civarında tatil satın alırken Türkiye’de 1700 pound civarında tatil satın almış oldu. Bu geçiş döneminde Avrupa pazarında, pazarlamada sıkıntılar yaşandıysa da zamanla artık bu fiyat politikalarının oturduğunu görebilmekteyiz. 2023 yılı içinde 2024’e yapılan rezervasyonlar ve Noel sonrası yapılan erken rezervasyon artışlarında, 2024 yılında beklenen hedefleri yakalayabileceğimizi görebilmekteyiz.
Klasik kum, deniz, güneş turizm pazarlamasının dışına çıkıp neredeyse ülke geneline yayılmakta olan turizm çeşitliliğimizle tarih, gastronomi, sağlık ve kış turizmi çeşitliliğimizle turizmde hayal bile edemeyeceğimiz rakamlara ulaşacağımız kesindir. Sektör olarak yaşadığımız en büyük sıkıntılardan biri olan kalifiye personel tedariğine yapılacak yatırımlarla, çok daha iyi hizmet vererek turizm kalitemizi istenilen seviyelere rahatlıkla çıkarabileceğiz. Özellikle city tourism dediğimiz kısa dönemli 3-5 günlük şehir turizmindeki uygulamalarda yaşanan ahlaki sorunları da aştığımızda 18 milyon turist ağırlayan bir İstanbul 60 milyon turist ağırlayan bir Paris kadar neden olmasın?
Bakanlığımız tarafından kurulan TGA’nın (Turizm Geliştirme Ajansı) tüm dünyada başlatmış olduğu Türkiye turizm tanıtım atağının sonuçlarını güçlü bir şekilde görmekteyiz. Profesyonellere bırakılmış olan Turizm Bakanlığı’nın ön görülen 2028 yılı beklentileri olan 90 milyon turist 100 milyar dolar hedefinin rahatlıkla yakalanacağını düşünüyorum. Bizim bütün gayemiz bundan sonrası için, kişi başı turist harcamasının Amerika’da 2600 dolar, İngiltere’de 2000 dolar İspanya’da 1300 dolar olan harcamanın ülkemizde de ilk aşamada 1300 dolara devamında 1500 dolara çıkarılmasıdır. Özellikle son yıllarda çeşitlendirdiğimiz turizm politikalarımızla 2022 yılında kişi başı turist harcaması 880 dolardan 2023 yılında 960 dolara çıkması, ileri yıllardaki kişi başı turist harcamalarında da hedeflerimizi rahatlıkla yakalayabileceğimizi düşünüyorum.
“Konutların turizm amaçlı kiralanabilmesi konusundaki düzenlemeler sevindirici”
Konutların turizm amaçlı kullanılmasını konusuna da değinen Zeynel Kılıç, şunları söyledi: “Konutların turizm amaçlı kiralanabilmesi için, turizm amaçlı kiralama sözleşmesi yapılmadan önce izin belgesi alınması gerekmesi konusundaki düzenlemeler sevindirici. Biz faturamızı kesiyor, vergimizi ödüyor, otelde ciddi bir istihdam sağlıyoruz. Günlük ya da aylık kiraya verilen evler de resmileştirilsin, oteller gibi vergisini ödesin.”
Oligark İstanbul, Hotel Ambrosia Yönetim Kurulu Başkanı ve ISTTA Yönetim Kurulu Üyesi Zeynel Kılıç, “ Bitez Yalı mevkiindeki tamamen yenilenen 122 odamız ve 300 yatağımız ile hizmet verdiğimiz Ambrosia Hotel isimli işletmemizde, 2024 yazında misafir sayımızı artırırken konuklarımıza sunduğumuz ayrıcalıklara da yenilerini ekleyeceğiz” açıklamasında bulundu.