DOLAR 34,5328
EURO 36,1833
ALTIN 2968,013
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    İnşaat sektöründe yeni iş siparişleri ocak ayında 5,2 puan arttı

    İnşaat sektöründe yeni iş siparişleri ocak ayında 5,2 puan arttı
    07.02.2024
    A+
    A-

    Türkiye İMSAD Aylık Sektör Raporu’nun Ocak 2024 sonuçlarına göre, inşaat malzemesi sanayi üretimi Kasım 2023’te bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,4 arttı.  İnşaat sektöründe mevcut inşaat işleri seviyesi ise Ocak 2024’te bir önceki aya göre 8,2 puan artışla önemli bir iyileşme gösterdi. Sektörde 2023’ü gerileme eğilimi içinde kapatan yeni iş siparişleri ise yılın ilk ayında 5,2 puanlık bir yükseliş yaşadı.

    Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay hazırlanan Aylık Sektör Raporu’nun Ocak 2024 sonuçları açıklandı. İnşaat sektörü ve inşaat malzemesi sanayisine yönelik sonuçların değerlendirildiği rapora göre; inşaat sektörü Güven Endeksi’nin 2024 yılı ocak ayında bir önceki aya göre 6,6 puan yükseldiği belirtildi. Yerel seçimler öncesi yaşanan hareketliliğin ve kentsel dönüşümde yaşanan hızlanmanın güveni desteklediğine dikkat çekildi. Diğer yandan Kasım 2023’te bir önceki aya göre yüzde 8,4 büyüme gösteren inşaat malzemesi sanayi üretiminin de beklentilerin üzerinde bir yükseliş yaşadığına vurgu yapıldı.

    İnşaat malzemesi sanayi üretimi Kasım 2023’te yüzde 8,4 arttı        

    İnşaat malzemesi sanayisinin 2023 ilk 3 çeyreğinde farklı oranlarda büyüme gösterdiğine işaret edilen raporda, yılın son çeyreğinde de üretim artışının sürdüğü belirtildi. Bu kapsamda Kasım 2023’te bir önceki aya göre yüzde 8,4 büyüme gösteren inşaat malzemesi sanayi üretimi, beklentilerin üzerinde bir yükseliş yaşadı. Diğer yandan dış pazarlarda talep koşulları kasım ayında zayıf kalmaya devam etti. Yurt içinde ise seçimler sonrası yeni fiyatlamaların ve yeni ekonomi politikalarının beklentileri, üretimi ve satışları şekillendirmeye başladığı görüldü. 2023 Kasım ayında 14 alt sektörde üretim geçen yılın aynı ayına göre artarken, 8 alt sektörde azaldı. 2023 yılının ilk on bir ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre ise en yüksek üretim artışı yüzde 33,4 ile metalden yapı ve yapı parçalarında gerçekleşti. Bu süreçte metal kapı ve pencereler üretimi yüzde 32,7 artarken, ahşap inşaat malzemesi üretimi yüzde 21,9, hazır beton üretimi ise yüzde 15,4 yükseldi. Yılın ilk on bir ayında üretimde en yüksek gerileme yaşanan alt sektör yüzde 12,7 ile inşaat camları olurken, onu yüzde 12,1 ile seramik kaplama malzemesi izledi.

    Mevcut işler seviyesi, son yılların en yüksek seviyesine çıktı

    Türkiye İMSAD raporuna göre, mevcut inşaat işleri seviyesi yeni yılın başında önemli bir sıçrama gösterdi. Bu kapsamda Ocak 2024’te mevcut işler seviyesi bir önceki aya göre 8,2 puan gibi önemli bir artış gösterdi. Bu süreçte mevsimselliğin yeni işler üzerindeki etkisi çok sınırlı kaldı. Böylece yeni yılın ilk ayında mevcut işler seviyesi son yılların en yüksek seviyesine çıkmış oldu.

    Yeni alınan siparişler 5,2 puan arttı

    Alınan yeni iş siparişlerinin 2023 yılını gerileme eğilimi içinde kapattığı hatırlatılan raporda, yeni yılın ilk ayında ise alınan yeni iş siparişlerinde önemli bir artış gerçekleştiği belirtildi. Bu bağlamda yeni alınan siparişler endeksi 2024 Ocak ayında bir önceki aya göre 5,2 puan arttı. İnşaat sektörü yeni ekonomi politikaları sonucu sektörde oluşacak yeni arz/talep dengeleri ile yeni maliyet/fiyat seviyelerini görmeye başladı. Yerel seçimler öncesi alınan kentsel dönüşüm izinleri ve işlerin büyümesi, mevsimselliğin yeni iş siparişleri üzerindeki olumsuz etkisini sınırlandırdı.

    Reel kesim güven endeksi ocak ayında artış gösterdi     

    Aylık Sektör Raporunda, ekonomide uygulanan sıkılaştırma politikalarının, ihracat pazarlarındaki durgunluk ve jeopolitik gelişmelerin reel kesim güvenini etkilemeye devam ettiğine de vurgu yapıldı. Böylece, 2023 yılını en düşük seviyede kapatan reel kesim güven endeksi, 2024 Ocak ayında yeniden 100 puanın üzerine çıktı.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.