DOLAR 34,5118
EURO 36,1455
ALTIN 2963,007
BIST 9367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Enerji depolamada yerli teknoloji dünyaya ihraç edilecek!

    Enerji depolamada yerli teknoloji dünyaya ihraç edilecek!

    Depolamalı hibrit ve güneş enerjisi santrallerinin kurulumlarına Türkiye yerli yenilenebilir enerji sanayisini “enerji depolama” teknolojisi ürünlerini de enerji firmalarının yatırımları ile kendi ülkemizde üreterek hız verecek. Türkiye’de üretilecek olan enerji depolamada ileri teknoloji segment ürünler Türkiye’den dünyaya ihraç edilecek. Bu hedefle “enerji depolama sistemleri” ekosistemini daha da güçlendirmek için harekete geçti ve “Enerji Depolama Sistemleri Derneği” kuruldu.

    Birincil enerji kaynakları açısından yetersiz kaynaklara sahip olan Türkiye, enerjiyi büyük ölçüde ithalatla karşılamakta. Türkiye’nin önemli problemlerinden cari işlemler açığının oluşmasının en önemli sebeplerinden biri enerji ithalatı.  Paris Anlaşmasını imzalayan Türkiye’nin 2053 yılına kadar net sıfır sera gazı emisyonlu bir ekonomiye ulaşma taahhüdü bulunmaktadır. Net sıfır emisyon hedefi, fosil yakıt kaynaklarından yenilenebilir enerjiye dayalı bir sisteme geçişi gerektirmekte.

    Ulusal Enerji Planı’na göre  rüzgar kurulu gücünün 2028 yılında  18 GW,  2035 yılında  29,6  GW’a çıkması,   güneş kurulu gücünün ise 2028 yılında  30 GW,  2035 yılında 52,9  GW’a çıkması öngörülmektedir.  Hedeflenen güçlerde yenilenebilir enerji entegrasyonu için en önemli unsurlardan biri, mevcut elektrik sisteminin esnekliğinin artırılmasıdır. Bu esnekliği sağlamada enerji depolama sistemleri en kritik role  sahip. 

    Türkiye yenilenebilir enerji sanayicileri, akademisyenler ve yenilenebilir enerjide önemli çalışmaları ile STK’lar iklim değişikliğiyle mücadeleyi ve uyumu desteklemek amacıyla sanayide yeşil geçişin arkasındaki ana itici güç olacak olan “enerji depolama sistemleri” ekosistemini daha da güçlendirmek için harekete geçti ve “Enerji Depolama Sistemleri Derneği” kuruldu.

    Bu ortak  görüşle 16 üye firma ile kurulan “Enerji Depolama Sistemleri Derneği”nin başkanlığını Ankara Yıldırım Beyazıt  Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kamil Çağatay Bayındır üstlendi. Üye firmalar arasında Alfa Solar Enerji, Astor Enerji, Egesa Enerji, Epra Enerji, ERC Sistem, Europower Enerji, Form Elektrik, IBT Solar, Liva Enerji, Naturel Enerji, Partner EGS, Reap Batarya, Redsun Enerji, Sarper Günay Enerji-Win Solar, Schmid-Pekintaş Investments ve SolarAPEX bulunuyor.

    “ENERJİ DEPOLAMA TEKNOLOJİSİNDE DÜNYADAKİ İLK 5 ÜLKE ARASINA GİRECEĞİZ”

    “Enerji Depolama Sistemleri Derneği”nin enerji depolama sistemlerini üreten, geliştiren, bu sistemlerin uygulamasını gerçekleştiren, enerji depolama sistemleri konusunda mühendislik hizmeti veren ve yatırım yapan tüm paydaşları aynı çatı altında toplamayı hedeflediğini belirten Prof. Dr. Kamil Çağatay Bayındır,  “Enerji Depolama Sistemleri Derneği” olarak önümüzdeki yılın ilk yarısında enerji depolama ürünlerinde yerli teknolojimizi ülke olarak dünyaya ihraç edecek fabrikalarımız açılacak. İlk etapta 3 bin’in üzerinde istihdam ile enerji depolama teknolojisi sanayimizde yatırımlar 2024 yılında hayata geçirilecek. Önümüzdeki 5 yılda Türkiye’nin enerji depolama sanayisi ile aynı güneş paneli üretimimiz ile olduğu gibi dünyada söz sahibi bir konuma geleceğini öngörüyoruz. Enerji depolama teknolojisinde dünyadaki ilk 5 ülke arasına gireceğiz.  Enerji Depolama  Sistemleri Derneği,  sektörün gelişmesine, sektörel ihtisaslaşmaya ve dolayısıyla ülkenin enerji depolama konusundaki politika ve çalışmalarına doğrudan katkı sunma gayesiyle kurulmuştur. Ülkemizin sürdürülebilir hedefleri ve politikaları çerçevesinde, enerji depolama sistemlerinin  kullanımına yönelik stratejilerin belirlenmesi noktasında katılımcı bir vizyon geliştirmek, enerji depolama sistemlerinin üretilmesi ve geliştirilmesine katkı sunmak ve uluslararası pazarda rekabet edebilen bir sektörün oluşması için çalışmalar yapmak temel amaçlarımız arasındadır” dedi.

    Profesör Doktor Kamil Çağatay Bayındır sözlerini şöyle sürdürdü:

    Kasım 2022’de  başlayan süreçle  birlikte  EPDK tarafından bugüne kadar , depolamalı elektrik üretim tesisi kurulması amacıyla 13 bin 529 MWe gücündeki 193 adet RES projesine ve  12 bin 101 MWe gücündeki 300 adet  GES projesine önlisans verilmiştir.   2024  yılı  içerinde  sahada  hareketliliğin  başlayacağını  söyleyebiliriz.

    Depolamalı üretim tesisleri ve müstakil elektrik depolama tesisleri  kurulumlarının  Ulusal Enerji planında 2035 yılı için öngörülen   7,5 GW  değerinin oldukça üzerinde gerçekleşmesini  öngörüyoruz. Bu projelerin hayata  geçmesi  enerji arz güvenliği, karbonsuzlaşma  ve  cari açığın azaltılmasına  katkıları açısından ülkemiz için önceliklidir.   

    Fizibilite, piyasa koşulları ve enerji güvenliği dikkate alınarak enerji verimliliği ve yenilenebilir potansiyelden en üst düzeyde yararlanmak amacıyla “Enerji Depolama Sistemleri”nin yerli sanayisinin kurulması yönünde kamu-STK-Özel-Üniversite işbirliği ile ortak adımlar atmak üzere enerji depolamada bir “ekosistem” oluşturmayı hedefliyor. Türkiye enerji depolama sistemleri teknolojilerinin yerli üretimi için gaza basıyor. Bu ekosistem içerisinde üniversiteler, kamu kurumları, araştırma enstitüleri ve özel sektör, iklim değişikliği ve enerji dönüşümü ile kamu-özel iştirakler ve sanayici arasında  da köprü görevi kurarak ilgili yurtiçi ve yurtdışı bağlantılarla işbirliği halinde, AR-GE, araştırma ve geliştirme çalışmalarını yürütecek.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.