DOLAR 34,5321
EURO 36,1237
ALTIN 2964,97
BIST 9367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Akıllı şehirler, iklim krizi ile mücadelede önemli bir rol oynuyor

    Akıllı şehirler, iklim krizi ile mücadelede önemli bir rol oynuyor
    01.12.2023
    A+
    A-

    Dünya genelinde ülkeler, sera gazı emisyonlarını azaltma konusunda iddialı hedefler belirliyor. Bu hedeflere ulaşılması durumunda, şehirlerin önemli ölçüde daha az enerji kullanması gerekecek. Bu konuda özellikle gelişmiş ülkelerde yerel yönetimlerin ciddi çalışmaları olduğu görülüyor. SAMPAŞ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Karakaya küresel ısınma etkisiyle artan doğal afetlerde akıllı şehirlerin rolüyle ilgili olarak değerlendirmede bulundu.

    NASA’ya göre, Endüstri Devrimi’nin başından bu yana insan faaliyetleri atmosferdeki karbondioksit (CO2) konsantrasyonunu %33’ten fazla artırdı ve bu durumun iklim krizine önemli etkileri oldu. İklim krizinin etkileri tersine çevrilmek isteniyorsa devletlerin, insan faaliyetleri tarafından üretilen CO2 miktarını azaltma yolları bulması gerekiyor. Bugün dünya nüfusunun %55’i kentlerde yaşarken, bu oranın 2050 yılına kadar %68’e çıkması bekleniyor. Şehirler, dünyadaki ekonomik faaliyetlerin, üretimin ve bununla birlikte enerji tüketimi ve sera gazı emisyonlarının çok büyük bir kısmından sorumlu. Enerji tüketimi ve sera gazı emisyonları küresel ısınmayı tetiklerken, bu durum dünyamızın birçok doğal afetle de karşı karşıya kalmasına neden oluyor. Bu nedenle şehirlerin emisyonları önemli ölçüde azaltması, enerjiyi daha verimli kullanmaları gerekiyor. Bunun da yolu akıllı şehir teknolojilerinden geçiyor.

    Bugün iklim krizini tetikleyen karbon salınımının, ormanların ve tarım alanlarının yok edilmesi, endüstri gibi birçok kaynağı bulunuyor. Ancak bu salınımın en önemli nedenlerinden biri olarak ulaşım öne çıkıyor. Bugün ulaşımın oluşturduğu sera gazı emisyonu toplam emisyonunun yaklaşık %30’unu oluşturuyor. Açık erişimli yayıncı Frontiers tarafından yayınlanan araştırmaya göre küresel ölçekte 167 şehrin sera gazı emisyonlarının envanteri incelediğinde şehirlerdeki sera gazı emisyonlarının %52’sini sadece 25 mega şehrin ürettiği görülüyor.[1]

    Daha iyi ulaşım yönetim çözümleri, kabalalık şehirlerde daha az trafik ve emisyon demek. Bunun için de şehirlerden anlık veri toplamak gerekiyor. Bunun da yolu akıllı şehir teknolojilerinden geçiyor. Akıllı şehir vizyonu kapsamında yapılacak nesnelerin interneti (IoT) yatırımları ile özellikle ulaşım başta olmak üzere şehrin tüm verileri kontrol altına alınmalı ve şehir verilerin desteğiyle daha verimli bir şekilde yönetilmeli.

    Akıllı şehir yaklaşımını güçlendirmek ve yaygınlaştırmak için 42 yıldır bilişimin gücünü kullanan SAMPAŞ Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Karakaya, “Tüm dünya doğal afetlerle mücadele ediyor. Neredeyse her güne gerek ülkemizde gerekse dünyanın farklı noktalarından gelen afet haberleriyle başlıyoruz. İçinden geçtiğimiz iklim krizi dünyamızı geri dönülmez bir noktaya getiriyor. Kentleşme atarken karbon emisyonuna yol açan en önemli etken de kent yaşamı olarak öne çıkıyor. Kentlerin büyük hızla büyüyeceğini düşündüğümüzde, bu kentleri yönetebilmek ve dünyamızı koruyabilmek adına akıllı şehir uygulamalarına geçmemiz gerekiyor. Özellikle dijital ikiz teknolojisiyle şehirden anlık veri almalı ve sorunlu olan noktaları iyileştirmeliyiz. Biz de SAMPAŞ Holding olarak, şehirlerin dijital ikiz teknolojisini kullanmalarını, şehirlerde enerji verimliliğini sağlamaları, karbon salınımı azaltmaları ve olası afet durumlarına hazırlık, müdahale ve iyileştirme süreçlerini geliştirme adına yerel yönetimlerle omuz omuza çalışıyoruz” dedi.

    [1] Keeping Track of Greenhouse Gas Emission Reduction Progress and Targets in 167 Cities Worldwide

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.