DOLAR 34,5442
EURO 36,0546
ALTIN 2997,051
BIST 9490,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Blokzincir teknolojisi gayrimenkul sektörünü nasıl etkileyecek?

    Blokzincir teknolojisi gayrimenkul sektörünü nasıl etkileyecek?
    25.05.2023
    A+
    A-

    Geçtiğimiz birkaç yıl içerisinde teknolojik olarak olgunlaşan ve kamu nezdinde de gerekli bilinirlik ve güven ortamını sağlamayı başaran blokzincir teknolojileri, her sektörde olduğu gibi gayrimenkul sektöründe de etkisini hissettirmeye devam ediyor. Bu etkiyi derinlemesine inceleyeceğimiz yazı serimizin ilk bölümünde blokzincir teknolojisi ve gayrimenkul sektörünün arasında kurulan bağın boyutunu ve gelecek döneme ilişkin projeksiyonlarımızı paylaşacağız.

    Blokzincir teknolojileri nedir?

    Bir işletme ağındaki şeffaf bilgi paylaşımına izin veren blokzincir teknolojileri; işlemleri güvenli bir şekilde kaydeden, doğrulayan ve tek merkezi olmayan dijital bir defter (ledger) sistemi olarak tanımlanabilir.

    Platformda gerçekleşmiş olan tüm işlemlerin halka açık olduğu bu defter, kullanıcıların geçmiş verileri izlemelerine ve mevcut işlemlerin doğruluğunu kontrol etmeye olanak tanır. Blokzincir teknolojisi aynı zamanda geleneksel iş süreçlerini kolaylaştırmak ve aracılarla ilişkili maliyetleri azaltmak için kullanılabilir. Dolayısıyla blokzincir, kuruluşların güven inşa etmesini, şeffaflığı artırmasını ve verimliliği geliştirmesini sağlayabilecek güçlü bir araçtır.

    Özellikle bankacılık ve tedarik zinciri gibi günlük hayatı doğrudan etkileyen sektörlerde önemini giderek arttıran blokzincir siteminin sektörümüzde de bir hayli yankı uyandırdığını söylemek mümkün.

    Blokzincir Teknolojilerinin Gayrimenkul Sektöründeki Geçmişi

    Gayrimenkul sektöründe ilk kez ortaya çıktığı 2009 yılından bu yana ilgi gören blokzincir teknolojisinin;  akıllı sözleşmelerden kayıt tutmaya, tokenizasyondan kısmi mülkiyete kadar çok sayıda potansiyel uygulaması bulunuyor.

    Blokzincir’in gayrimenkul sektöründeki en eski uygulamalarından biri akıllı sözleşmelerin devreye girmesi olarak gösterilebilir. Akıllı sözleşmeler, belirli koşullar yerine getirildiğinde kendi kendini yürüten ve üçüncü bir aracıya olan ihtiyacı ortadan kaldıran dijital sözleşmelerdir. Bu; tapu devirleri, kira sözleşmeleri ve mülkle ilgili diğer işlemleri kolaylaştırmak için kullanılabilir.

    Gayrimenkulde blokzincir teknolojilerinin bir başka kullanım alanı ise kayıt tutma olarak karşımıza çıkıyor. Mülk sahipliği, işlemler ve kiracı bilgileriyle ilgili kayıtları saklamak için kullanılabilen blokzincir siteminde veriler; merkezi olmayan bir defterde güvenli bir şekilde saklanırken geleneksel kayıt tutma sistemlerinden daha güvenli ve şeffaftır.

    Blokzincir teknolojisinin emlak sektöründe kullanılmasının bir başka yolu olan tokenizasyon yoluyla, mülkler gibi gerçek dünya varlıkları dijital tokenlarla temsil edilebilir. Bu tokenler daha sonra ikincil bir piyasada alınıp satılabilir ve yatırımcıların tüm varlığı doğrudan satın almalarına gerek kalmadan mülklerin kısmi mülkiyetini satın almalarına olanak tanır.

    Genel olarak, blokzincir teknolojisi gayrimenkul işlemlerinin yürütülme ve kaydedilme biçiminde devrim yaratabilecek çok sayıda potansiyel uygulamaya sahiptir. Teknoloji gelişmeye ve olgunlaşmaya devam ettikçe, önümüzdeki yıllarda bu uygulamaların gayrimenkul sektöründeki yaygın kullanımına tanıklık edeceğiz.

    Bizi Ne Bekliyor?

    Tahmin edilebileceği üzere blokzincir teknolojileri, emlak sektöründe henüz ilk aşamalarında olmakla birlikte, piyasanın birçok alanında devrim yaratma potansiyeline sahip.

    Yakın gelecekte, tapu yönetimi, akıllı sözleşmeler, tokenize gayrimenkul yatırımları ve otomatik işlemler gibi alanlarda blokzincir teknolojilerinin daha yaygın bir şekilde benimsendiğini ve gayrimenkul işlemlerinde şeffaflığı, güveni artırmanın yanında dijital kimlik yönetimi için de kullanıldığını görebiliriz.

    Kabul etmek gerekir ki bu teknolojinin benimsenmesinde bazı zorluklar yaşanabilir. Düzenleyici ve yasal konular, kullanımını ve benimsenmesini sınırlayabilir veya en azından belirli kurallara ve düzenlemelere uyacak şekilde uyarlanmasını gerektirebilir. Diğer yandan blokzincir teknolojilerinin sürdürülmesi için önemli miktarda enerji gerekir ki bu belirli pazarlarda bir engel teşkil edebilir.

    Tüm bu bilgiler ışığında mevcut teknolojinin sektörümüze olan etkisini belirleyecek sürecin heyecan verici bir şekilde ilerlediğini söylemek mümkün. Daha fazla şirket ve kuruluşun bunu deneyimlemesiyle, bu pazarda en iyinin nasıl uygulanabileceğini daha iyi anlayacağız. Blokzincir teknolojisinin gelişmeye devam etmesiyle emlak piyasasında bunun için daha yenilikçi kullanımları ve bu kullanımlara olan tepkileri görmeye devam edeceğiz.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.