Nisan ayında Türkiye genelinde toplam 85 bin 652 konut satıldı
TÜİK verilerine göre; Ocak – Nisan döneminde Türkiye’de toplam 368 bin 867 konutun satışı gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında satışta yaşanan kayıp yüzde 18,6 olarak açıklanırken aylık bazda bakıldığında ise depremle başlayan düşüş trendinin devam ettiği görüldü. Nisan’da Türkiye genelinde toplam 85 bin 652 konut satıldı; geçen yılın aynı ayı ile kıyaslandığında yaşanan daralma yüzde 35,6 oldu.
MARS İcra Kurulu Başkanı Hakan Bucak, konut satış rakamlarını değerlendirdi ve mevcut trendin bir süre daha devam edebileceğine dikkat çekti. Arz sıkıntısını, konut fiyatlarının alım gücünün üstünde kalmaya devam etmesini ve depremi tabloyu yaratan ana belirleyiciler olarak sıralayan Hakan Bucak, “Buradaki her bir bileşenin ciddi iyileşmeye ihtiyacı bulunuyor” dedi. Konutta yaşanan fiyat sorununa da dikkat çeken Hakan Bucak, “Fırsatçılık hala bir sorun, çözülmesi en büyük arzumuz. Bununla birlikte konutta fiyatların gelişen bölgelerde enflasyon oranında artmasını, diğer bölgelerde ise dolar bazında stabil kalmasını bekliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), konut satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre Ocak- Nisan döneminde satışı gerçekleşen toplam konut adedi 368 bin 867 olurken, geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında rakamlarda yüzde 18,6’lık bir düşüş yaşandı.
Rakamları değerlendiren MARS İcra Kurulu Başkanı Hakan Bucak, 6 Şubat depremleriyle ile başlayan düşüş trendinin aylık bazda bakıldığında üçüncü ayını geride bıraktığına işaret etti. Şubat’ta yüzde 18, Mart’ta yüzde 21,4 olarak gerçekleşen düşüşün Nisan’da yüzde 35,6 olarak devam ettiğini söyleyen Hakan Bucak, “Nisan ayında Türkiye genelinde toplam 85 bin 652 konutun satışı gerçekleşti. Aylık bazda düşüşlerin bir süre daha devam etmesini bekliyoruz” dedi. Konuttaki bu trendin devamını destekleyen etmenleri arz sıkıntısı, yüksek fiyatlar ve deprem olarak sıralayan Hakan Bucak, “Arz sıkıntısının fiyatlar üzerindeki negatif baskısı devam ediyor. Bu duruma kimi insanların geliştirdiği fırsatçılık da eklenince rakamlar alım gücünün çok üstüne çıkmış durumda. Hem arz üreticisini hem de konut alıcısını etkileyen çok fazla negatif bileşen söz konusu. Bütün bunlara bir de depremin yarattığı psikolojik gerilim eklenince geliştirici konut üretmek, hane halkı ise konut satın alma konusunda çok hevesli ve iştahlı olamıyor. Buradaki her bir bileşenin ciddi iyileşmeye ihtiyacı bulunuyor” diye konuştu.
İstanbul’da Konut Satışı Yüzde 47,4 Azaldı
Konut satışında en dikkat çekici düşüşün İstanbul’da yaşandığına işaret eden Hakan Bucak, şunları kaydetti: “Şubat ayında İstanbul’da konut satışı 2022 yılı şubat ayına göre ise yüzde 26 düştü. Mart’ta bu düşüş yüzde 24,22 olarak yaşandı. Nisan’da İstanbul’un genelinde 13 bin 944 konut satıldı ve geçen yılın Nisan ayına göre rakamda yaşanan düşüş yüzde 47,04 oldu.”
Gayrimenkul sektöründe arz üretimi tarafında ve satış tarafında olumlu sinyallerin yılın ikinci yarısı itibariyle görülmeye başlanabileceğine vurgu yapan Hakan Bucak, fiyatlama davranışına ilişkin olarak da önemli açıklamalarda bulundu. Hakan Bucak, “Konut fiyatları üzerinden hala fırsatçılık yapmak isteyenler var. Bununla birlikte biz bundan sonrası için satış fiyatlarında yüzde yüzleri bulan bir artış öngörmüyoruz. Gelişen bölgelerde fiyatlarda enflasyon oranında bir artış yaşanır, diğer bölgelerde ise fiyatlar dolar bazında stabil kalır” dedi.
Türkiye Gayrimenkul Sektöründe Ruslar 13 Aydır Birinci
Yabancı yatırımcıya satışı yapılan konut adedini Ocak – Nisan dönemi için 13 bin 483 olarak açıklayan Hakan Bucak, “Yabancı yatırımcı tarafında da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35’i bulan bir kayıp söz konusu. Yaşanan düşüşün ana nedeni deprem gibi görünüyor. Çünkü yabancılar arasında Türkiye’deki konutların güvenilirliğine ilişkin bir endişe oluştu. Algı düzeldikçe satışta eski seviyeleri ve üstünü tekrar görmeye başlayabiliriz. Bununla birlikte Rusların Türkiye gayrimenkul sektöründeki birincilikleri 13 aydır devam ediyor. Savaşın ilk ayı olan Mart 2022’den Nisan 2023’e kadar geçen sürede Rusların Türkiye’den aldığı toplam konut sayısı 20 bin 56’dır. Savaştan bu yana yönelimde 3,5 katlık bir artış söz konusu. Bu trendin devam etmesini bekliyoruz” diye konuştu.