Tayfun Küçükoğlu: “Hep beraber mutlak sürdürülebilirliğe odaklanmak zorunluluğunda ve sorumluluğundayız”
İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği tarafından düzenlenen ‘10. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi, ‘Sürdürülebilir Gelecek’ temasıyla yapıldı. Dünyamızın geleceğinde belirleyici olacak son 30 yılın iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, “İnşaat malzemeleri sektörü olarak sürdürülebilirlik adına etkimizin ve sorumluluğumuzun ne kadar büyük olduğunun bilincindeyiz. Türkiye İMSAD olarak gayretimiz, ülkemiz ve sektörümüzün özlemle istediği ve tutku ile mücadelesini verdiği ileri gelişmişlik ve çağdaşlık seviyesine ulaşmasına katkı verebilmektir” dedi. Toplantıda sürdürülebilirlik konusu, geleceğin şehirlerinden, inşaat sektöründe teknolojinin kullanımına, sürdürülebilirlik iletişiminden finansmanına kadar her yönüyle ele alındı.
İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından 2009 yılından bu yana düzenlenen ‘Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi’nin 10’uncusu, “Sürdürülebilir Gelecek” temasıyla 3 Kasım 2022’de İstanbul’da yapıldı. İnşaat sektörünün en büyük etkinliklerinden biri olan ‘Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi’nin açılış konuşmalarını, Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay ve TİM Başkan Vekili Çetin Tecdelioğlu yaptı.
Fundacion Metropoli İspanya Kurucusu ve Başkanı Dr. Alfonso Vegara, Boğaziçi Üniversitesi iklimBU Merkez Müdürü Prof. Dr. M.Levent Kurnaz, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Enformatik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Salih Ofluoğlu, İTÜ Öğretim Üyesi ve SÜT-D, Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu özel sunumlarıyla zirvede yer aldı. Zirvenin sürpriz konuğu ise Mizah Yazarı, Karikatürist Gani Müjde oldu. Zirvenin Novusens Akıllı Şehirler Enstitüsü Kurucu Ortağı Berrin Benli moderatörlüğünde “Kentsel Geleceğe Doğru” başlıklı oturumun konuşmacıları Muslala Yönetim Kurulu Üyesi ve İsrail Kentsel Forumu Başkanı Naomi Tsur İspanya Akıllı Şehir Kümesi Operasyon Direktörü Veronica Ramirez del Valle, Smarter Mobility Solutions Direktörü Dr. Delia Dimitriu oldu. Öğleden sonra gerçekleşen “Gelecekte Var Olmak” başlıklı ikinci oturumda moderatör olarak Myra Proje Direktörü Damla Özlüer konuşmacı olarak TKYD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tamer Saka, ERTA Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Güler Aras, TÜHİD Yönetim Kurulu Başkanı İpek Özgüden Özen yer aldılar. Defne Sarısoy moderatörlüğünde gerçekleşen Zirve Sohbetleri’nde ise konuşmacı Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve Baş Ekonomisti İzlem Erdem oldu.
“Sürdürülebilirlik adına etkimizin ne kadar büyük olduğunun bilincindeyiz”
Son yıllarda ekonomik, sosyal ve iklim değişikliği konularında küresel boyutta beklenmedik gelişmeler yaşandığını hatırlatan Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, “Pandemi dönemi daha açık gösterdi ki her konuda ve hep beraber mutlak sürdürülebilirliğe odaklanmak zorunluluğunda ve sorumluluğundayız. Sürdürülebilirlik ancak global ölçekte kolektif akıl ve güç birliği ile hayat bulacak. Gelişmeye hazır, daha iyi olma mücadelesinde kararlı, yaratıcı ve yüksek potansiyele sahip olan sektörümüz; yepyeni normale geçiş sürecini güçlü bir gelişime dönüştürme potansiyeline sahip. Sürdürülebilirlik adına etkimizin ve sorumluluğumuzun ne kadar büyük olduğunun bilincindeyiz. Dünyamızın geleceğinde belirleyici olacak son 30 yılın içindeyiz, bu süreci yok sayamayız. Konfor alanlarımızdan fedakarlık yapma niyeti ve iradesi, sürdürülebilirlik hamlemizin etkisini başlatacak ve yükseltecektir” dedi.
Tayfun Küçükoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye inşaat malzemesi sanayicileri olarak, enerji verimli, çevre dostu, yenilikçi bir üretim hedeflerken, ülkemizdeki sürdürülebilir malzeme ihtiyacının karşılanması için inovatif ürünler geliştirmeye devam etmemiz gerektiğinin bilincindeyiz. Yeşil Mutabakat süreci, coğrafyamızın ve Avrupa Birliği’nin üretim üssü olma hedefine ulaşmamız adına iyi anlamamız ve hazırlanmamız gereken rotamızdır. Dönüşüm hazırlıklarını zamanında doğru fark eder ve hazırlanabilirsek ülkemize, sektörümüz gelişimine, halkımız refahına ve konforuna olan yüksek katkımız, kritik ve stratejik seviyede yükselecek ve sürdürülebilir olacaktır. Türkiye İMSAD olarak gayretimiz, ülkemiz ve sektörümüzün özlemle istediği ve tutku ile mücadelesini verdiği ileri gelişmişlik ve çağdaşlık seviyesine ulaşmasına katkı verebilmektir. Gelecekte var olmanın ve sürdürülebilir başarının temel kuralının her konuda ve her gün daha az ile daha çok üretebilme iradesi ile hareket etmek olduğuna inanıyoruz. ‘Az ile çok’un anlamı; sınırlı kaynaklarımızı daha iyi kullanarak, az kaynak ile daha çok iş ve ürün üretebilmektir.”
Türkiye inşaat malzemesi sanayisi olarak, global pazarlardaki yüksek ihracat performanslarını daha da ileriye taşıyarak yeni rekorlara imza attıklarını söyleyen Tayfun Küçükoğlu, “2021 yılı ihracatımızı, yüzde 46,2 artışla 30,8 milyar dolar seviyelerine taşımayı başardık. Miktar olarak 64,79 milyon ton ihracat yaptık. İç pazar büyüklüğümüz 63,3 milyar dolar oldu. Toplam pazar büyüklüğümüz 94,1 milyar dolara ulaştı. İthalatımızın 3,5 misli ihracat gerçekleştirerek ülkemize sağladığımız cari fazlayı yükselttik. Ülkemizde miktar olarak en yüksek ihracat yapan üçüncü sektör konumumuzu güçlendirdik. Tüm sektör temsilcilerimize, sanayicilerimize, STK’larımıza katkıları için teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Turan: Sürdürülebilirlik, kalkınma anlayışı ile paralel hale getirilmeli
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan konuşmasında, sürdürülebilirlikle ilgili adımların, uzun soluklu politikaların kararlılıkla uygulandığı takdirde başarılı olabileceğini vurgulayarak, “İnşaat sektörü ancak sürdürülebilir çözüm ve uygulamalar sayesinde küresel ekonominin sunduğu fırsatlardan daha çok faydalanma imkanı bulabilir” dedi. Orhan Turan, doğrudan ve dolaylı şekilde geniş bir etki alanı bulunan inşaat sektörünün uluslararası pazarlarda özellikle Avrupa’da rekabet gücünü koruyabilmesi için bu adımları bugünden atması gerektiğinin altını çizdi.
Sektörün teknoloji ve Ar-Ge’ye yönelerek, katma değeri artırarak, tasarımları güçlendirerek daha fazla dünya markası çıkarması gerektiğini ifade eden Orhan Turan, “Çevre ve insan hayatı üzerindeki doğrudan etkileri göz önüne alındığında inşaat sektöründe iş süreçlerinin, ‘sürdürülebilirlik kalkınma’ anlayışı ile paralel hale getirilmesi büyük önem taşımaktadır. Tüm sektörlerde olduğu gibi inşaat sektöründe de dijital teknolojiler daha kapsayıcı, yeşil ve sürdürülebilir bir gelecek tasarlamaktadır. Yeşil teknolojilerin desteğiyle çevre dostu olabilmek için tüm değer zinciriyle gerçek zamanlı bilgi takibine dayalı, akıllı, entegre ve bağlantılı binalar inşa etmek önemli. İnşaat sektörünün operasyonel ve süreç yönetimini bu hedef doğrultusunda dönüştürmesine yardımcı olacak dijital teknolojilerin kullanımı güçlü bir temel oluşturacaktır” şeklinde konuştu.
İklim değişikliği ile mücadelenin sektöre yeşil büyüme fırsatları sunacağı gibi uyum sağlanmadığı durumda da ciddi riskleri beraberinde getireceğine dikkat çeken Orhan Turan, “Sektörün gelişiminde enerjinin dönüşümünü, döngüselliği sağlayacak teknolojilerin içselleştirilmesi önceliklendirilmeli, bu alandaki teknolojik dönüşümü Ar-Ge faaliyetleri ile desteklemeliyiz” dedi.
AB’nin gündeminde olan sınırda karbon uygulamalarının ürün fiyatlarını artıracağı öngörüsünü hatırlatan Orhan Turan, Yeşil Mutabakat’a uyum sağlanamadığı takdirde maliyetlerin daha da artacağını belirtti. Orhan Turan, “Sektörü yeşil dönüşüme entegre etmek, geri dönüştürülmüş malzemelerin kullanımını ve enerji verimliliğini artırmak ülkemizin rekabetçiliğinin korunmasında önemli rol oynayacak. ” dedi.
Enerji krizinin etkilerinin de unutulmaması gerektiğine dikkat çeken Orhan Turan, “Enerjide sürdürülebilirlik üzerine odaklanmamız gerektiğini görüyoruz. İçinde bulunduğumun dönemde arz güvenliğini ve temiz enerjiye geçişi sağlamak ülkemiz için hayati önem taşıyor. Enerji verimliliğine odaklanmalı, enerji tasarrufunu özümsemeli ” şeklinde konuştu.
İSO Meclis Başkanı: Türkiye İMSAD gibi kapsayıcı derneklere büyük iş düşüyor
İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay ise sürdürülebilirlik konusunun son yıllarda çok konuşulduğunu ancak artık konuşmanın ötesine geçmek gerektiğinin altını çizdi. Zeynep Bodur Okyay, “Şehirleri dönüştüreceğimiz kritik sürecin içindeyiz. Konuşmanın ötesinde daha fazla icraate ihtiyacımız var. Sürdürülebilirlikle ilgili sonuçlara ancak uzun dönemli stratejilerle ulaşabiliriz. Yarının şehirlerini oluştururken, sürdürülebilirlik için doğru adımları atmak önceliğimiz olmalı. Endüstri, kamu, akademi, sivil toplum örgütleri hep birlikte çalışmalı” dedi.
OECD ülkeleri arasında enerji talebinin en hızlı arttığı ülkenin Türkiye olduğuna dikkat çeken Zeynep Bodur Okyay, “Bu riskle alternatif enerji kaynaklarına, yeşil enerji kaynaklarına yönelmeliyiz. Sürdürülebilirlik, şirketler için önemli aktörlerden bir tanesi. Karbon ayak izi düşük, nötr ürünleri artırmamız gerek. Bu noktada Türkiye İMSAD gibi kapsayıcı derneklere, yapılara büyük iş düşüyor” şeklinde konuştu.
TİM Başkan Vekili: Rekabette sürdürülebilirliğe hızlı uyumu önemli
Türk müteahhitlerinin yurt dışında üstlendiği işlerle yapı sektörüne büyük katkı sağladığını söyleyen TİM Başkan Vekili Çetin Tecdelioğlu konuşmasında, yurt dışındaki potansiyelin güçlü olduğunu ve daha çok iş alınabileceğini, Türkiye yapı sektörünün bu potansiyele sahip olduğunun altını çizdi. Buradaki rekabette sürdürülebilirliğe hızlı uyumu önemli gördüklerini aktaran Çetin Tecdelioğlu, TİM çatısı altında sürdürülebilirlik bilim kurulu kurduklarını söyledi. İnşaatın dijitalleşmesi konusunda Türkiye İMSAD ile çalışma yürüttüklerini söyleyen Çetin Tecdelioğlu, TİM olarak şirketlere dijital kütüphaneler oluşturmaları konusunda teşvik sağlamaya çalıştıklarını, ihracat açısından yapı sektörü şirketlerinin dijital kütüphanelerini oluşturmalarının rekabete katkı sağlayacağını belirtti.
“Profesyonel BIM sertifikası PCERT eğitimleri başlıyor”
Zirvenin “İnşaat Sektörünün Dijital Geleceği” başlıklı paralel oturumunda konuşan buildingSMART Türkiye Yürütme Kurulu Başkanı Muhammed Maraşlı, “Bölge ve dünya pazarlarında rekabet edebilmek ve verimliliği artırmak için teknolojiyi ve yenilikleri takip etmek ve onlara sahip olmak gerekiyor. Sayısallaşma son yıllarda sektörümüzdeki en önemli gelişmelerden biri. BIM ve beraberinde getirdiği sayısal uygulamaların tüm paydaşlarca doğru anlaşılıp yönlendirilmesi ve geliştirilmesi şart. BIM uygulamasının ve sayısallaşmanın sektörümüzde yaygınlaşması için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Paydaşlarımız ve ev sahipliği yaptığımız buildingSMART Türkiye ile yapı sektörünün sayısal geleceğini beraber kurgulamak en önemli hedefimiz. Ülkemizde büyük bir eksiklik olarak karşımıza çıkan, uluslararası geçerliliği olan BIM sertifikası konusunda kolları sıvadık. buildingSMART International’ın profesyonel BIM sertifikası PCERT eğitimleri, önümüzdeki günlerde ülkemizde de başlıyor” ifadelerini kullandı. konuşan buildingSMART Türkiye Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Çıtıpıtıoğlu yaptığı konuşmada buildingSMART Türkiye’nin şimdiye kadar yaptığı çalışmalardan ve gelecekteki yol haritasından bahsetti.
“Gelecekte ‘Süper Şehirler’in şekillendirdiği bir dünya görüyoruz”
Zirvenin keynote konuşmacısı Fundacion Metropoli İspanya Kurucusu ve Başkanı Dr. Alfonso Vegara, “Geleceğin Şehirleri için Mimariyi Tasarlamak” başlıklı özel sunumunda, “Şehirler, iklim değişikliğine, eşitsizliğe ve yoksulluğa karşı mücadelede öncülük eden ana aktörler olma potansiyeline sahip küresel ekonominin yeni motorlarıdır. Geleceğe baktığımızda Süper Şehirler’in şekillendirdiği bir dünya görüyoruz. Süper Şehirler, “Bölgenin Aklını” (Intelligence of the Territory) keşfetme yeteneğine sahip olan yerlerdir” dedi.
Orta ölçekli kentlerin izolasyonda kalamayacağını vurgulayan Dr. Alfonso Vegara, bu şehirler arasında bağlantılar geliştirerek, teknolojik analizler yaparak, doğayı anlayıp uygun altyapı oluşturarak, şehirlerin geleceğini tasarlayabiliriz” değerlendirmesini yaptı.
Kurucusu olduğu Metropoli Vakfı’nın uyguladığı projelerden örnekler sunan Dr. Alfonso Vegara, mimarlık, şehir, bölge ve teknoloji alanında projeler tasarlamak için kamu ve özel sektör iş birliğinin zorunluluğuna işaret etti. Akıllı Bölgeler modelini uyguladıkları Singapur, Madrid, Barselona, Bibao, Medellin uygulamalarını anlatan Dr. Alfonso Vegara, Marmara çemberi olarak tanımladığı İstanbul, Bursa, Çanakkale, Balıkesir, Kocaeli çemberindeki potansiyele dikkat çekti.
Sürdürülebilirlik her yönüyle konuşuldu
Boğaziçi Üniversitesi iklimBU Merkez Müdürü Prof. Dr. M.Levent Kurnaz ise, “Bugün ilgilendiğimiz konu ne olursa olsun sürdürülebilirlik vazgeçilmez kavramımız olmak zorunda. Dolayısıyla yaptığımız işin özeline inmeden önce genelde sürdürülebilirlik kavramını doğru biçimde anlamamız gerekiyor. Sürdürülebilirlik hem doğanın hem insan topluluklarının hem de bu insan topluluklarının ekonomik refahının birlikte devam ettirilebilmesini gerektiriyor” vurgusunu yaptı.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Enformatik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Salih Ofluoğlu da, “Günümüzde enerji ihtiyacını yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlayan ve enerji etkin sürdürülebilir binalara her zamankinden daha fazla ihtiyaç var. Yapı Bilgi Modellemesi (BIM) bunun gerçekleştirilmesi için önemli bir potansiyel sunuyor” diyerek BIM uygulamasının sektör açısından sağladığı yararlara dikkat çekti.
İTÜ Öğretim Üyesi ve SÜT-D, Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, “Dijital Geleceğin İki Yüzü” başlıklı sunumunda, endüstri yeşil ve dijital dönüşürken, dijitalleşmenin görünen ve görünmeyen etkilerine, akıllı yaşamın gezegene maliyetine odaklanarak, dijital dünyanın iki yüzünü yansıttı.
Sürdürülebilir finansman cephesindeki gelişmeleri ve sürdürülebilirlik alanında hayata geçirdikleri projeleri aktaran İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve Baş Ekonomisti İzlem Erdem, Zirve Sohbetleri’nde “Sadece günümüzün değil geleceğe yönelik sorumluluklarımızın da bilincinde olarak, çevresel ve sosyal etkileri gözeten adımlar atılmasını ve mevcut kaynakların geleceğe değer yaratma hedefiyle kullanılmasını önemsiyoruz” dedi.
“Kentsel Geleceğe Doğru” başlıklı oturumda Novusens Akıllı Şehirler Enstitüsü Kurucu Ortağı Berrin Benli moderatörlüğünde Muslala Yönetim Kurulu Üyesi ve İsrail Kentsel Forumu Başkanı Naomi Tsur İspanya Akıllı Şehir Kümesi Operasyon Direktörü Veronica Ramirez del Valle, Smarter Mobility Solutions Direktörü Dr. Delia Dimitriu akıllı şehirlerin dönüşüm yolculuğu, farklı ölçeklerdeki şehirler için izlenebilecek yol haritası, dönüşebilen şehirlerin kazanımları ve yarattıkları değerlerle ilgili örnekler üzerinden değerlendirmelerini paylaştı.
“Gelecekte Var Olmak” başlıklı oturumda ise Myra Proje Direktörü Damla Özlüer moderasyonu ile TKYD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tamer Saka, ERTA Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Güler Aras ve TÜHİD Yönetim Kurulu Başkanı İpek Özgüden Özen şirketler açısından finansal ve finansal olmayan verinin birbiriyle bağlantılı olarak entegre raporlama ile ölçülmesi ve raporlanmasının sunduğu kapsamlı projeksiyona dikkat çekti. İşletmelerde sürdürülebilir uygulamaların uzun vadede kurumsal karlılığı da artırabilecek etkileri değerlendirildi. Günümüzde şirketler için iletişimin odağının, sürdürülebilirlik değeri yaratmak, projeler geliştirmek, topluma fayda sağlamak, sürdürülebilirliğin iletişimini yapmak olmaya başladığı vurgulandı.
Zirve’nin bSTR buluşması olan paralel oturumunda buildingSMART Germany BIM Sertifikasyon Yöneticisi Sarah Kristina Merz “BIM Yetkinliğini Avantaja Çevirmek: bSI PCERT”, buildingSMART International Teknik Direktörü Léon van Berlo “İnşaat Sektörü için Teknoloji”, buildingSMART International bSI Awards Program Yöneticisi Susan Keenliside “MARKALAŞMANIN SÜRDÜRÜLEBİLİR YOLU: bSI AWARDS” başlıklı sunumlarında BIM odağında “İnşaat Sektörünün Dijital Geleceği”ni konuştu.
Özbekistan ile sektörler arası iş birliği protokolü imzalandı
Özbekistan inşaat malzemesi sektörünün gelişimi amacıyla, Özbekistan Yapı Malzemeleri Sanayi İşletmeleri Derneği’ni kuran Özbek Sanayi ve İnşaat Bankası ile ile Türkiye İMSAD arasında bir işbirliği protokolü imzalandı. İmzalar Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu ile Özbek Sanayi ve İnşaat Bankası Başkan Yardımcısı Yusupov Shokhzod Makhmatmurodovich tarafından atıldı.
Sektörün büyük ilgi gösterdiği gün boyu süren oturumlarda, “Sürdürülebilir bölgeler ve akıllı şehirler”, “Yarının dünyasında sürdürülebilir inşaat”, “Sürdürülebilirlik odağında BIM”, “Sürdürülebilir yapılar”, “İnşaat sektörünün dijital geleceği”, “Sürdürülebilir finans”, “Çevresel, Sosyal ve Kurumsal Yönetişim (ESG)” “Kurumsal sürdürülebilirlik ve sosyal fayda iletişimi”, “Sürdürülebilir iletişim ve pazarlama”, “Doğru stratejiler ile sürdürülebilir büyüme” ve “Dijital dünyanın farklı yüzleri” konularında her biri alanında uzman konuşmacılar, tecrübe ve değerlendirmelerini paylaştı.
Pandemi nedeniyle verilen aranın ardından fiziki olarak gerçekleşen 10. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi’ni yerli ve yabancı yaklaşık 400’e yakın davetli izledi.