Yapı Ürünleri Üreticileri gençlerle buluştu
TÜRKÇİMENTO’nun desteği ile Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu ve Konya Teknik Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen “Yapılarda Kullanılan Beton ve Harçlar ile Bileşenleri Semineri” sektörün öncü isimlerini gençlerle bir araya getirdi.
Sektör temsilcilerinin oluşturduğu Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu (YÜF), sanayi faaliyetlerinin yanı sıra sosyal sorumluluk misyonuyla farklı projelere imza atmayı sürdürüyor. Bu kapsamda YÜF her yıl düzenlediği “Yapılarda Kullanılan Beton ve Harçlar ile Bileşenleri Semineri” ile gençlerle sektör uzmanlarını bir araya getirerek deneyimlerini paylaşmalarına imkân tanıyor.
Yapılarda Kullanılan Beton ve Harçlar ile Bileşenleri Semineri bu kez Konya Teknik Üniversitesi iş birliği ve ev sahipliğinde 2 Kasım Çarşamba günü düzenlendi. Seminerde üniversite adayı gençler sektördeki en son teknolojileri, sektör analizlerini, rakamsal verileri, üretim süreçlerini, dünyadaki ve ülkemizdeki uygulamaları konunun uzmanlarından dinledi.
Seminerin açılışı, Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ülkü Sultan Keskin’in konuşmasıyla başladı. Ardından Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Nuri Çelik’in konuşma yaptığı seminer açılışı en son Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Köken’in konuşmasıyla son buldu.
Seminerde misafir konuşmacı olarak yer alan İstanbul Arel Üniversitesi Mimarlık Bölümü Dr. Öğretim Görevlisi Ferhan Yalçın ise “Betonu Mimarlıkla Anlamak” sunumu ile mimarların betona bakışını bazı örnekler ve uygulamalar üzerinden anlattı. Yalçın, betonun biçimlenişinde aracı olarak; beton bileşenlerinin, kalıplama özelliğinin ne gibi değerler yarattığını farklı coğrafyalardan üç mimari örnekle anlattı. Ayrıca Türkiye’de TürkÇimento’nun düzenlediği Betonart Mimarlık Yaz Okulu kapsamında çıkan sonuçlar üzerinden mimarlık öğrencilerinin üretimlerinde betona bakış açılarını örneklerle anlattı/sundu/ortaya koydu.
TÜRKÇİMENTO Teknik Asistanı Barış Akbelen, “Çimento ve Beton Teknolojisindeki Gelişmeler” başlıklı sunum gerçekleştirdi. Akbelen sunumunda “Bağlayıcı bir malzeme olan çimento ile üretilen farklı niteliklerdeki betonun; asfalttan, kile, çelikten, ahşaba, plastikten doğal taşa kadar uzanan bir yelpazedeki yapı malzemeleri ile üretilen ürünlerin yerine kullanılabildiğini örnekleriyle göstererek yapı malzemeleri arasında önemli ve vazgeçilmez bir yeri olduğunu ifade etti.
Öte yandan, enerji yoğun bir sektör olan çimento üretiminin sürdürülebilirlik bağlamında attığı adımlara değindi. İçinde TÜRKÇİMENTO’nun da yer aldığı çeşitli AB projelerinde çimento üretiminde farklı sanayilerinden gelen atıkların kullanılabilmesi, atık ısı geri kazanımı uygulamaları ve düşük çevresel etkileriyle ön plana çıkan katkılı çimento konularında yapılan çalışmaları aktardı. Bu çalışmalarla çimento sektörünün döngüsel ekonomi modeline önemli katkılarda bulunabileceğini ifade eden Akbelen, yine TÜRKÇİMENTO’nun katkılarıyla kırsal yollara ekonomik ve uzun ömürlü çözümler sağlayan silindirle sıkıştırılmış beton yolların yanı sıra kendiliğinden yerleşen beton ve kendini onaran beton gibi beton teknolojisindeki gelişmelere de yer vererek inorganik yapısıyla uzun ömürlü bir yapı malzemesi olan betonun güvenirliğini tarihsel olarak kanıtladığını vurguladı.
Seminere Türkiye Hazır Beton Birliğini temsilen THBB Genel Sekreteri Reşat Sönmez katıldı. Sönmez, sunumuna Türkiye Hazır Beton Birliğinin tanıtımından, faaliyetlerinden ve Birliğe bağlı kuruluşlardan bahsederek başladı. Hazır beton sektörünün geçmişten günümüze üretim miktarı olarak hangi noktaya geldiğiyle ilgili bilgiler paylaşan Reşat Sönmez, Türkiye’nin Avrupa’daki ve dünyadaki yerinden bahsederek sunumuna devam etti. 2021 yılına ait sektörel istatistikler hakkında bilgi verdikten sonra, beton sınıflarının günümüze kadar geçirdiği değişime değinerek beton kalitesinin zaman içerisinde yükseldiğinin ve Türkiye’deki ortalama beton dayanımının C30 seviyesine ulaştığının altını çizdi.
Seminerde betonu ve özelliklerini anlatan Reşat Sönmez, betonun tarihçesi, çimento tipleri, agregalar, mineral katkılar ve kimyasal katkılar hakkında bilgi verdi. Betonun dayanımı konusunu ayrıntılı bir şekilde ele alan Reşat Sönmez, betonun yerleştirilmesi, bakımı ve kürü konusunda bilgiler verdi. Beton sorunlarına da değinen Reşat Sönmez, bu sorunların başında çatlakların geldiğini belirterek farklı tipte çatlakların sebepleri ve engellenmesi için alınacak önlemlerden bahsetti.
Durabilite konusunun da önemine değinen Reşat Sönmez, yapıların servis ömürleri boyunca maruz kalacakları çevresel etkilerin önceden belirlenerek betonun bu etkileri karşılayacak şekilde tasarlanması gerektiğini belirtti. Sunumuna betonun türleri ve çeşitli ihtiyaç ve zorluklara göre üretilebilecek farklı özel betonlar hakkında bilgiler vererek devam Reşat Sönmez, betonda yeni trendleri ve güncel konuları anlatarak sunumunu tamamladı.
Türkiye Prefabrik Birliği’nden İnşaat Mühendisi Alper Uçar “Beton Prefabrikasyon” başlıklı sunumunda prefabrikasyon yapıyı oluşturan elemanların yapım aşamalarına değinip, kullanım alanlarını yurtiçi ve yurtdışı örnekleriyle gösterdi. Sektörün istatistiki bilgilerinin paylaşmasının ardından, sistemin avantajlarını detaylı olarak anlattı. Devamında prefabrike beton yapı sistemleri ve Türkiye’de kullanım şartlarına kısaca değindi. Daha sonrasında prefabrik birleşim yöntemleri, öngerme, ardgerme teknolojileri hakkında bilgiler verdi.
Katkı Üreticileri Birliği (KÜB) adına Ürün Yöneticisi Devrim Nazlıkol, “Beton Bileşenleri ve Fiberler” başlıklı sunum gerçekleştirdi.
Nazlıkol, “Kimyasal Beton Katkıları, beton performansını geliştirmek amacı ile tarih boyunca birçok yapının içerisinde yer almış ve günümüzde betonun vazgeçilmez bir unsuru olmuştur. Ülkemizde TS EN 934-2 standardına uygun üretilen kimyasal katkılar ile depreme dayanıklı, uzun ömürlü ve sürdürülebilir yapıların elde edilmesi mümkün olmuştur. İhtiyaca uygun, inovatif tasarlanan katkıların kullanılması giderek yaygınlaşmaktadır” dedi.
“KÜB olarak inşaat ekonomisine büyük faydası olan, beton ve harç katkıları ve sentetik fiber donatıların üretiminin evrensel kalite ölçülerine, ulusal ve uluslararası standartlara uygun olarak yapılmasına destek olmak, kaliteden ve etik değerlerden ödün vermeksizin, sektörün dinamik ve verimli bir şekilde gelişmesi için faaliyet göstermeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Kireç Sanayicileri Derneği (KİSAD) adına Genel Sekreter Coşkun Gönültaş sunumunda, “Kireç, insanlık tarihinde inşaat malzemesi olarak uzun zamandır bilinmesine karşın, endüstrideki kullanımının çeşitliliği ve önemi çoğu kişi tarafından halen bilinmiyor. Oysa kirecin üretimi ve kullanım alanları zamanla genişledi ve modern endüstrinin de temel yapı taşlarından biri oldu. 20. yüzyılın başında hızla gelişen kimya ve demir çelik endüstrisi çok büyük miktarlarda kireç kullanılmaya başlandı. Kirecin endüstri, tarım ve çevre sektörlerindeki gittikçe artan kullanımı; kireç üretim yerlerinin yaygınlığı, kullanım yerlerine yakınlığı, üretim teknolojisinin geliştirilmesi ve bu sayede fiyatının aynı işi yapabilecek diğer kimyasallara oranla oldukça ucuz olmasının bir sonucu olarak gerçekleşti” diye konuştu. Gönültaş, açıklamasının devamında “Bu konudaki en iyi örnek zemin stabilizasyonudur: İnşaat faaliyetlerinde taban zeminindeki zayıflık hem binalar için hem de yol çalışmaları için birçok problem yaratmaktadır. Bu tür zeminlerde ve uygulamalarda zemin kireç ile iyileştirilerek sağlam ekonomik bir taban zemini oluşturulabilmektedir. Zemin genellikle kuru ağırlığının %3-5 aralığında kireç ile iyileştirilerek klasik yönteme göre birçok işlem yapmaktan kurtulmuş olunur” dedi.