Proptech’ler ekosisteme eklenen yeni girişimlerle büyümeye devam ediyor
Dünyada yaşanan dijital devrim her sektörü değişmeye, dönüşmeye zorladı. Ekonomik, sosyal, siyasi birçok değişkenden etkilenen, doğası gereği dinamik olan gayrimenkul sektörü de teknolojiyi süreçlerine dahil etti. Gayrimenkul teknolojileri (Property technology/Proptech) bugün bütün dünyanın gündeminde yerini aldı. Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, Proptech’lerin ekosisteme eklenen yeni girişimlerle tüm dünyada hızla büyümeye devam edeceğini açıkladı.
Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, Proptech girişimlerinin varlık yönetiminden yapı yönetim uygulamalarına, ticari gayrimenkul tarafındaki ortak çalışma alanlarından, konaklama uygulamalarına kadar geniş bir yelpazede hizmet sağladığını belirterek, “2020 yılında pandemi sebebiyle dünyada Proptech alanına yapılan yatırım miktarında düşüş oldu ve toplamda 5,8 milyar dolar yatırım gerçekleşti. 2021 yılında ise yatırım miktarı ilk dokuz ayda 7,1 milyar dolar oldu. Bu rakam 2019 yılının tamamında 13,9 milyar dolardı. 2021 yılındaki yatırım miktarının %18’i daha erken aşamadaki girişimlere yapıldı. Yatırımcılar Proptech alanına güveniyor ve bu alandan yüksek geri dönüşler bekliyorlar. Proptech’ler ekosisteme eklenen yeni girişimlerle tüm dünyada büyümeye devam ediyor” dedi.
Büyük veri, yapay zeka, artırılmış gerçekli hayatımızın merkezine yerleşti
Türkiye Proptech pazarını büyümekte olan bir pazar olduğunu da sözlerine ekleyen Öğüt, “Sektöre her yıl yeni oyuncular katılıyor ve belli bir büyüme dinamiğini yakalamış durumdayız. Ülkemizde gayrimenkul piyasasının büyüklüğünü, nüfus trendini, teknoloji kullanım oranlarının yüksekliğini ve yeni teknolojilere hızla uyum sağlayabilme yetkinliğimizi düşünürsek çok büyük bir potansiyel var. İnsanların gayrimenkul gibi değerli bir varlığın alım satım süreçleriyle ilgili belli alışkanlıkları vardı. Dijital devrim ve dünya çapında gayrimenkul piyasasındaki yükseliş trendi bu alışkanlığın kırılmasını hızlandırdı. Dünya çapında konut fiyatları ve kiralar artıyor. Orta sınıfın ev sahibi olma süreci ebeveynlerine göre çok daha zor artık. Bu gelişmeye dijitalin içine doğan, girişimci ruhu yüksek, teknolojiyi hayatın her alanında kullanan, ticari faaliyetlerinde daha sorgulayıcı bir kuşağın konut piyasasına dahil oluşunu eklediğimizde Proptech’in yükselişinin artarak devam edeceğini öngörebiliriz. Bugünün dünyasında büyük veri, yapay zeka, artırılmış gerçeklik, metaverse hayatımızın merkezine yerleşmiş durumda.
Ev sahibi olmak, gayrimenkul yatırımı yapmak herkes için önemli bir karar
Dünyada akıllı sistemlere yönelik ciddi bir ilgi var. Teknolojinin bu denli hayatımıza girdiği bir ortamda Proptech, genel olarak önemli bir fırsat kategorisi olarak öne çıkıyor. Burada önemli olan tüketicinin ve sektörün ihtiyaçlarını doğru anlamak ve bu iç görüler doğrultusunda en doğru çözümleri üretebilmek. Proptech’ler güvenilir altyapıları ile sektörü daha şeffaf ve ölçülebilir hale getiriyor. Bu ölçülebilirlik durumu da sektördeki verimliliği ve kaliteyi artırıyor. Ev sahibi olmak, gayrimenkul yatırımı yapmak herkes için önemli bir karar. Bu kararı alma sürecinde insanlar bölgeleri inceliyor, fiyat araştırması yapıyor, gayrimenkul profesyonellerinden ve fikrine güvendiği insanlardan destek alıyor. Bu meşakkatli bir süreç. Diğer taraftan evini satacak kişi de doğru zaman ve doğru fiyatı bulmak için çaba harcıyor. İki tarafı ortak menfaatte buluşturmaya çalışan gayrimenkul profesyoneli ikna sürecinde ciddi bir zaman harcıyor. Birçok kez bu zamanın karşılığını da alamıyor. Endeksa otomatik değerleme modeli ile alıcı ve satıcıyı saniyeler içerisinde doğru fiyatta buluşturuyor. Fiyat konusunun yanı sıra herkesin kafasında olan diğer soru, nasıl bir muhitte yaşayacağım/yatırım yapacağım? Bu soru işaretini de bölge raporlarımız sayesinde dakikalar içerisinde gideriyorsunuz. Bölgenin demografik yapısı, sosyoekonomik statü gruplarının dağılımı, sosyal yaşam, sağlık ve eğitim olanakları gibi pek çok bilgi anında önünüze geliyor. Kısacası hem alıcı hem de satıcı ortak faydada buluşuyor. İki tarafı bir araya getiren emlakçı da kolay ve hızlı bir çözüm sunabiliyor. “ şeklinde konuştu.
Öğüt, sözlerini şöyle sürdürdü:
“GYODER Gayrimenkul Teknolojileri ve Girişimcilik Komitesi olarak Türkiye’nin Proptech haritasını çıkardık. Bu haritada bina otomasyonundan, ilan sitelerine, depolama çözümleri ve veri analizine kadar 20 tane kategori ve bu kategorilerde yer alan çok kıymetli girişimler yer alıyor. Gayrimenkul sektörü için zamanı, mekanı ve parayı yönetebilmek çok önemli. Proptech girişimleri genel olarak zaman ve maliyet konusunda ortaya çıkan problemlere hızlı ve kolay çözümler sunuyor. Süreçleri ölçümleyebilmeniz, daha kolay yönetim ve gelişim imkanı sunuyor.
Girişimlerin farklı büyüme stratejileri ve yatırım süreçleri oluyor. Yatırım ve büyüme süreçleriyle ilgili genel bir yorum yapmak yanıltıcı olabilir. Türkiye’de yatırım alarak büyüyen pek çok Proptech girişimi var. Bu girişimlerden biri de Endeksa. 2021 sonunda aldığımız yatırımla iLab bünyesine katıldık. Yatırımlarıyla Türkiye’nin dijitalleşmesine öncülük eden iLab bünyesinde büyümeye devam ediyoruz.”
Hedefleri hakkında bilgiler de veren Öğüt, “Endeksa olarak dünyada sadece 5 ülkede örneği bulunan Automated Valuation Model (AVM), yani Otomatik Değerleme Modeli’ni Türkiye’ye taşıdık. 2017 yılında gayrimenkul değerlemeye odaklanan sistemimizi geliştirerek bugün e- ticaretten kamuya, perakende sektöründen bireysel kullanıcılar ve gayrimenkul danışmanlarına kadar geniş bir yelpazeye hizmet veriyoruz. Lokasyon analizi ve değerleme çözümlerimizle Türkiye’nin lider şirketlerine çözümler sunuyoruz. Önümüzdeki dönem hedeflerimiz, Endeksa’yı daha da fazla kullanıcıya ulaştırmak ve hizmetlerimizi başta Avrupa olmak üzere diğer ülkelerde de sunmak.” diyerek sözlerini tamamladı.