DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Binaların enerji verimli olarak adlandırılmasında en etkili rolü yenilenebilir enerji kaynakları oynuyor

    Binaların enerji verimli olarak adlandırılmasında en etkili rolü yenilenebilir enerji kaynakları oynuyor

     

    Yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen elektrik sayesinde binalarda üst düzey enerji verimliliği sağlandığını belirten Yenilenebilir Enerji Araştırmaları Derneği (YENADER) Başkanı Prof. Dr. Kerem Alkin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca hazırlanan “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”i ele alarak konu hakkında değerlendirmelerde bulundu.

     

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca hazırlanan “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”e bağlı olarak 1/1/2023 tarihinden 1/1/2025 tarihine kadar toplam yapı inşaat alanı 5000 m2 ve üzeri binaların birincil enerji ihtiyacının en az yüzde 5 oranında yenilenebilir enerji kullanımına sahip olması zorunlu hale geldi. 1/1/2025 tarihinden sonra bu oran yüzde 10 olarak, toplam yapı inşaat alanı ise 2000 m2 olarak uygulanacak. Yeni düzenlemeye göre hazırlanmayan projelere ruhsat verilmeyecek.

    SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEK ADINA YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKALARININ BİNALARDA KULLANIMI ÖNEM TAŞIYOR

    Yerli ve milli enerji kaynakları olan yenilenebilir enerji kaynakları bakımından ülkemizin oldukça yüksek potansiyeli olduğunu vurgulayan Yenilenebilir Enerji Araştırmaları Derneği (YENADER) Başkanı Prof. Dr. Kerem Alkin, mümkün olduğunda her koşulda yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanılması gerektiğini belirterek açıklamalarına şu şekilde devam etti:

    “Yayınlanan yönetmelik doğrultusunda enerji verimliliği normal binalara kıyasla daha fazla olan ve kullandığı enerjinin bir kısmını yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlayan Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar (NSEB) konseptine geçiş aşamalı olarak zorunlu hale geleceği görülüyor. 1/1/2023 tarihinden 1/1/2025 tarihine kadar, bir parseldeki toplam inşaat alanı 5 bin metrekareden büyük olan tüm binaların enerji performans sınıfı en az ‘B’ olacak şekilde inşa edilmesi gerekiyor. Bu binaların kullandığı enerjinin en az yüzde 5’inin güneş, rüzgar, jeotermal, biyokütle ve biyogaz enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanması zorunlu hale geliyor. Yenilenebilir enerjinin binalarda kullanımının yaygınlaşması sürdürülebilir bir gelecek adına büyük önem taşıyor. Aynı zamanda bu uygulamalar enerji alanında ülkemizin dışa bağımlılığının azaltılmasında da önemli rol üstlenecek.”

    ENERJİ VERİMLİLİĞİ İÇİN YENİLENEBİLİR ENERJİ KULLANIMI ŞART

     

    Akıllı binalar enerji verimliliğini artırmak amacıyla, binaların enerji harcamalarını kendi sistemleriyle kontrol ettiği yapılar olarak biliniyor. Kullanıcı konforundan ödün vermeden binanın enerji harcamalarını en az düzeyde tutmaya çalışan akıllı binalarda en ileri teknolojik sistemler kullanılmış olsa dahi yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanılmadığı sürece yeterince etkin olamayacağından bahseden Prof. Dr. Kerem Alkin, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

     

    “Binalarda güneş, rüzgar, jeotermal, biyokütle ve biyogaz enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanıldığında binanın ısıtma, klima, havalandırma ve aydınlatma enerjisi yükleri en aza iniyor. Akıllı binanın en önemli amacı binalarda enerji verimliliğini artırmak ve kullanıcı konforunu mümkün olan en az enerji harcamasıyla en üst düzeyde ve sağlıklı yollarla sağlamak olduğundan bu amaca ulaşmadaki en önemli kriter yenilenebilir enerji kaynaklarından en üst düzeyde yararlanmak olarak ortaya çıkıyor.”

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.