KTSM’den “Yüzeyin Ötesinde: Su”
Kale Grubu tarafından başlatılan ‘İyi Bak Dünyana’ hareketi kapsamında dünyanın sanat ve tasarımla daha iyi bir yer olacağını her fırsatta vurgulayan Kale Tasarım ve Sanat Merkezi (KTSM), sürdürülebilirliği eserlerinde merkeze koyan sanatçılara ev sahipliği yapmaya devam ediyor.
Görünenin ötesindeki kaynakları keşfe çıkan sanatçı Silvia Bener’inTürkiye’de ilk kişisel sergisi olan “Yüzeyin Ötesinde: Su” 17 Mayıs tarihinde KTSM’de kapılarını açtı.
Dünyamızın içinde bulunduğu sorunlardan çıkış için yaratıcı endüstrilerin yol gösterici olabileceğine inanan ve bu doğrultuda sürdürülebilir yaşam odaklı üretimlere kapılarını açan Kale Tasarım ve Sanat Merkezi (KTSM), özgün bir sergiye ev sahipliği yapıyor.
Sanatçı Silvia Bener’in her şeyin özü ve varoluşun kendini görünür kıldığı bir kavram olarak suyu araştırdığı çalışmalarından bir seçki sunan “Yüzeyin Ötesinde: Su” isimli sergisi 17 Mayıs-30 Haziran tarihleri arasında Karaköy’de konumlanan KTSM’de ziyaret edilebilecek.
On yılı aşkın süredir suyu temel mecrası olarak benimseyen sanatçı Silvia Bener, suyun yüzeyinden öteye yönelttiği bakışla kişinin evrende tuttuğu konuma dair sorulara kapı aralıyor. Sergi, izleyiciyi suya duyusal, deneyimsel ve zihinsel bir dalışa davet ediyor.
Geleneksel Ebru sanatından ilham alan fakat ondan çeşitli biçimlerde farklılaşan, su üzerine boyalarla çalıştığı bir teknik uygulayan Bener, eserlerinin performatif ve meditatif süreçlerini içsel bir yolculuğun aracı olarak yorumluyor. Kendisinin Aqua Materia Sanat olarak adlandırdığı teknikte sanatçı, geleneksel Ebru sanatına kıyasla, bedensel hareketlere imkân sağlayan büyük teknelerde çalışıyor. Bu kapsamda, boyalarını ve malzemelerini farklı konsantrasyonlarda kullanan sanatçı, önceden belirlenmiş bir form oluşturmak yerine sanatçı olarak iradesini geri çekerek o anı oluşturan tüm koşulların su üzerinde biçim almasına izin veriyor.
Küratörlüğünü Rana Kelleci’nin üstlendiği, “Yüzeyin Ötesinde: Su” isimli sergi KTSM’nin giriş ve asma katlarında yoğunlaşarak binaya yayılıyor. Sanatçının suyun buz halindeki altıgen atom strüktürünü baz alan “Heksagonal” adlı giriş galeri katını tamamen dönüştüren yerleştirmesi, mekân algısıyla oynayarak gözün yanılabilirliğinin altını çiziyor ve izleyicinin dikkatini evrendeki konumuna çekiyor. Asma katta bir deneyim alanı yaratan “Tözün Akışı” isimli video-yerleştirme ve farklı mecralarda üretilmiş eserlerin yanı sıra sergide, sanatçının su üzerine yıllara yayılan araştırma sürecinden fotoğraflar, eskizler, not defterleri ve doğal nesneler sanatçının zihin dünyasına bir bakış sunuyor.
Kalebodur’un desteklediği sergiyi 30 Haziran’a kadar KTSM’de ziyaret edebilir, sanatçı konuşmasına katılım sağlayabilirsiniz.