Aura Design Studio İmzalı Bir Yapı Adası: Orman Genel Müdürlüğü Karabağ Eğitim Merkezi
Yurt içi ve dışında gerçekleştirdikleri ödüllü projelerle öne çıkan Aura Design Studio tarafından Azerbaycan’da tasarlanan Ormancılık Eğitim Kampüsü sosyalleşmeyi merkezine alan bir eğitim kompleksi olarak kurgulanırken, tasarımıyla parçalı ve yalın bir siluet taşıyor.
Mimar Filiz Cingi Yurdakul’un kurucusu olduğu Aura Design Studio imzasını taşıyan kompleks, 10487 m² toplam inşaat alanı ile eğitim alanları, laboratuvarlar, misafirhane, sosyal tesis, eğitim pentatlon sahası gibi fonksiyonları bir araya getirirken savaşın ardından bölgenin ormancılık alanında eğitim, araştırma ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla tasarlandı.
Proje tüm yapısal unsurların Türkiye’den taşınması gerekliliğinden hareket edilerek; çelik ve ahşap strüktürel sistem ile kurgulandı. Aura Design Studio tüm yapı malzemelerini modüler olarak tasarlayıp 5m’lik aks sistemleri ile çözümledi. Ormancılık eğitim kampüsünde; ağaç ürünlerinin ön plana çıkarılması amacıyla malzeme seçimlerinde ağaç ürünleri kullanıldı. Ahşap kolonlar, kompakt ahşap cephe panelleri, ahşap kepenk sistemleri, iç mekânlarda ahşap kaplamalar, akustik ahşap kaplamalar ve ahşap peyzaj elemanları tercih edildi.
Arazinin zorlayıcı topoğrafyasını avantaja çevirerek, eğitim merkezine farklı seviyelerden erişimi mümkün kılan yapı tasarımlarına önem verildi. Vaziyet planı ve yapı ilişkileri dört ana bölüme parçalanarak -laboratuvar, konferans salonu, sosyal tesis ve misafirhane blokları- çok katmanlı ve geçirgen bir kütlesel kompozisyon oluşturacak şekilde konumlandırıldı.
Karabağ Eğitim Merkezi’nin alt ve üst kotunu birbirine bağlayan karşılama yapısında; idari birimler, toplantı odaları, ofisler, derslikler, konferans salonu ve bu salona hizmet eden fuaye alanı ile müze-sergi alanı yer alıyor. Ana giriş avlusunun sağ ve solunda yer alan konferans salonu bloğu ve idari-eğitim bloğu her iki bloğun üzerini örten bir ana çatı ile yarı açık bir karşılama alanına dönüştürülmüş. Amfileşen merdivenlerle birlikte alt kota bağlanan ve alt kotta yer alan sosyal tesis; her iki bloğun alt kat fonksiyonları ile beslenerek ortak etkinlik avlusunda bir karşılaşma mekanı oluşturulmuş. Alt kat fuaye alanında müze için ayrılan bölümünde savaş sonrasında bu bölgeden çıkarılan askeri mühimmat ve kalıntıların sergilenmesi planlanıyor. Karşılama avlusunun sağında yer alan idari blokta idari ofislerin yanı sıra alt kottaki avluya açılan eğitim derslikleri ve bu dersliklere ait sosyal donatılar yer almakta.
Eğitim merkezi Aura Design Studio tarafından tüm kullanıcıların ihtiyaçları göz önünde bulundurularak tasarlanmış. Engellilere uygun girişler, otoparklar, tuvaletler ve asansörler de tasarımın önemli bir parçası olmuş. Oldukça yoğun bir programı bünyesinde barındıran eğitim kampüsü, orman yangınlarıyla mücadele eğitimleri için 7000 m² büyüklüğünde bir Pentatlon sahasına sahip. Doğu yönündeki pentatlon sahasının seyredilebileceği gözlem noktaları kullanıcılar ve eğitim birimleri için alternatif bir etkileşim mekanı olmakla birlikte kademeler halinde araziye yerleşen özel alanlar olarak planlanmış.
Karabağ Ormancılık Eğitim Merkezi, gerek farklı eğitim ve öğretim tekniklerine imkan veren mekan dağılımı, gerek arazi ve çevresi ile kurduğu ilişkilerle doğa ve topoğrafya ile barışık bir mimari dil ile bütünleşmekte.
Künye:
Proje Adı: Orman Genel Müdürlüğü Karabağ Eğitim Merkezi
Proje Yeri: Karabağ, Azerbaycan
Proje Ofisi: Aura Design Studio
Tasarım Ekibi: Filiz Cingi Yurdakul
Mimari Proje Ekibi: Şeyda Nur Turunç, Hatice Küçükbayram, Dilara Akkurt, Elif Düzel, Yusuf Ertaş,
Proje Yöneticisi: Filiz Cingi Yurdakul
İşveren: Orman Genel Müdürlüğü
Konsept Tasarımı: Aura Design Studio
İç Mekan Projesi: Aura Design Studio
Peyzaj Projesi: Aura Design Studio
Uygulama Projesi: Aura Design Studio
Statik Projesi: Toydemir Mühendislik
Mekanik Projesi: MTD Mühendislik
Elektrik Projesi: DEHA Mühendislik
Çelik Projesi: Toydemir Mühendislik
Altyapı Projesi: Lagün Mühendislik
3 Boyutlu Görselleştirme: Language of Design
Proje Başlangıç Yılı: 2021
Proje Bitiş Yılı: 2022
Aura Design Studio Hakkında:
Mimarlık, kentsel tasarım, iç mekan tasarımı alanlarında proje üretimi yapan AURA Design Studio, Mimar Filiz Cingi Yurdakul tarafından çok disiplinli bir tasarım ofisi olarak kuruldu. Disiplinler arasında çoklu aktörleri, alanları ve ölçekleri içeren proje üretimlerinin ana odağına “yeni mekânsal deneyimleri” koyan AURA Design Studio tasarımlarını kamusal alanın şehir ve insan hayatı ile ilişkisini anlamak ve güçlendirmek üzere, mekan üretimi araştırmaları yaparak sürdürüyor.
AURA Design Studio, bir yapının tasarımında birincil tasarım kriteri olarak yapıdaki yaşam döngüsünü alır. Yapı kullanıcılarının, onların iç ve dış çevreleriyle ilişkili olarak yaptıkları eylemlerin ve etkileşimlerin yapı tasarımına mekânsal ilişkiler ve form olarak yansımasını senaryolaştırarak tasarımını tamamlar.
Bugüne kadar katıldığı davetli ve uluslararası yarışmalarda birincilik, ikincilik ve mansiyon ödüllerine sahip olan AURA Design Studio, kentsel tasarım projeleri, karma kullanımlı yapı kompleksleri, ticari yapılar, büyük ve küçük ölçekli konut projeleri, eğitim yapıları, alışveriş merkezleri, ofisler, otel projeleri ve iç mekan tasarımı üzerine, projelendirme, proje yönetimi ve uygulama çalışmaları yürütmeye devam ediyor