DOLAR 34,5442
EURO 36,0546
ALTIN 2997,051
BIST 9490,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Kadın Eserleri Kütüphanesi’nin 32. yıl kutlamasında İBB tarafından yapılması planlanan restorasyon öne çıktı

    Kadın Eserleri Kütüphanesi’nin 32. yıl kutlamasında İBB tarafından yapılması planlanan restorasyon öne çıktı
    16.05.2022
    A+
    A-

    Kadınların “Hafıza Mekânı” Kadın Eserleri Kütüphanesi’nin 32. Yıl Kutlamasında İBB Tarafından Yapılması Planlanan Restorasyon Öne Çıktı
    Kutlamada yapılan konuşmalar, gönderilen mesajlar 32 yıldır Vakıf tarafından sürdürülen çalışmaların ve Kütüphane binasının “hafıza mekânı” olarak önemine işaret ederken, herkesin ortak temennisi İBB tarafından binada yapılması planlanan ve 7-8 ay süreceği söylenen restorasyonun ardından, Vakfın çalışmalarına yine bu tarihi binada devam etmesi yönünde oldu. Vakıf yetkililerince yapılan açıklamada İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Oktay Özel ve Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat tarafından kendilerine, restorasyon sonrasında Vakfın çalışmalarına bu binada devam edeceği sözünün verildiği belirtildi. Bu doğrultuda imzalanacak protokolü takiben Kütüphanenin çalışmalarını geçici süreyle sağlanacak başka bir mekânda devam ettireceği aktarıldı.

    Osmanlı’dan günümüze kadın tarihinin kaynaklarını sağlayan, koruyan, erişime sunan Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı’nın 32. Kuruluş Yıl dönümünü kutladığı şenliğe her kesimden yoğun ilgi gösterildi. Türkiye’nin önde gelen sivil toplum kuruluşu temsilcileri, kadın hakları savunucuları, Vakıf destekçileri ve sanatçıları bir araya geldi.

    Avukat Süreyya Ağaoğlu’ndan sumerolog Muazzez İlmiye Çığ’a, Şirin Tekeli’den Kerime Nadir’e çok sayıda kadın özel arşivini; 100’lerce kadın derneğine/Vakfa/platforma ait belgeyi; yayınları ve Türkiye’de kadınlar üzerine yapılmış çalışmaları koleksiyonları bünyesinde barındıran, yayınlar üreten, etkinlikler (sempozyum/konferans/panel/sergi vb.) düzenleyen Vakıf, 32 yıldır oluşturduğu arşiv ve koleksiyonlarla, Türkiye’deki tüm kadınlar için bir hafıza mekânı haline geldi.

    Vakıf Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Birsen Talay Keşoğlu açılış konuşmasında, yapılan bütün çalışmaların sonraki nesillere kültürel ve tarihsel mirası bırakma misyonunun bir parçası olduğunun altını çizerek “Şu an içinde bulunduğumuz tarihi bina, kadın hareketinin hafıza mekânıdır. Kadınların belleği ve İstanbul kent kültürüne dair mirası buluşturan önemli bir hafıza mekânı olarak gelecek kuşaklara da çok büyük hizmetlerde bulunacaktır. Bugün bir yandan 32. yılımızı kutlamanın sevincini yaşarken bir diğer sevincimiz de İBB yetkilileri Sayın Mahir Polat ve Sayın Oktay Özel’in restorasyon sonrasında da bu binada daha iyi koşullarda hizmet vermeye devam edeceğimizi müjdelemiş olmasıdır.” dedi.

    Kütüphanenin bulunduğu tarihi bina, 14 Nisan 1990’da dönemin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Nurettin Sözen’in katıldığı açılış töreni ile Vakfa “armağan” edilmişti. Faaliyete geçişinin ardından 32 yıl sonra, yine bu binanın amfiteatrında konuşma yapan Nurettin Sözen “1990 yılında göreve geldiğim ilk yılda bu güzel tarihi mekânı kütüphaneye armağan etmiştim. Açılış konuşmamda demokraside kadının yeri ve önemine değinmiş, sivil toplum örgütleri ile işbirliğimizin giderek artarak devam edeceğini söylemiştim, öyle de yaptım. Bugün gezdikten sonra bu binayı Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı’na armağan etme kararımızın ne kadar isabetli olduğunu gördüm” dedi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.