DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Plastik kullanımını azaltacak 9 öneri

    Plastik kullanımını azaltacak 9 öneri
    16.04.2022
    A+
    A-

    Sağladıkları kolaylık ve hız nedeniyle çok tercih edilen plastikler, günümüzde hayatın her alanında kullanılıyor. Ancak plastik eşyaların, gereçlerin vb. materyallarin yanlış ve aşırı kullanım ise çevre kirliliğine ve sağlık sorunlarına neden oluyor. 150 yılı aşkın köklü geçmişiyle müşterilerine hizmet veren Generali Sigorta, hem plastik kullanımını azaltacak hem de çevreyi ve insan sağlığını koruyacak önerileri paylaştı.

    Pipet yerine cam veya karton bardak

    Özellikle dışarıda yemek yerken sıvı tüketiminde pipet kullanımı son yıllarda oldukça artış göstermiş durumda. Hem çevre hem de sağlığa zararları nedeniyle plastik pipetler yerine cam bardaklar veya kağıttan imal edilmiş pipetler tercih edilmelidir.

    Plastik olmayan diş fırçaları

    Günlük hayat içerisinde yoğun olarak kullanılan ve plastikten üretilen ürünlerin arasında diş fırçaları da yer alıyor. Plastik diş fırçaları yerine bambu gibi doğada çözünebilir maddelerden üretilmiş diş fırçaları kullanılmalıdır.

    Kağıt ya da kartonla paketlenmiş gıdalar

    Günümüzde gıdalar çoğunlukla plastik malzemeler içerisinde muhafaza edilmektedir. Dondurulmuş gıdaların ambalajları da çoğunlukla plastiktir. Bu tip yöntemlerle paketlenmiş gıdalar yerine kağıt ya da kartonla paketlenmiş gıdalar tercih edilmelidir.

    Cam şişe kullanımı

    İçinde bulunan kimyasallar dolayısıyla pet şişede tüketilen suyun kalitesinde (PH değeri) azalma meydana gelmektedir. Bu önemli neden dolayısıyla pet şişeler yerine matara veya doldurulabilir cam şişeler tercih edilmeli, ayrıca eve alınan suyun cam damacanada olmasına özen gösterilmelidir.

    Cam veya çelik saklama malzemeleri

    Yiyecekleri saklamak için plastik malzemelerin kullanımı da yoğun olarak devam ediyor. Hem çevre hem de insan sağlığı açısından yiyecekler plastikten üretilen saklama malzemeleri yerine cam kavanozlar ve çelik kaplarda muhafaza edilmelidir.

    Bez ve file alışveriş çantası

    Yaygın olarak kullanılan plastik çantaların ve torbaların ham maddesi petroldür. Bu maddeler insan vücuduyla da, temas ettiği gıdalarla da etkileşime geçerek ciddi hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Bu önemli nedenler nedeniyle alışveriş ve diğer kullanım alanları özelinde plastik poşetler ve çantalar yerine bez veya hasır kumaş alışveriş çantaları ve torbaları tercih edilmelidir. Bez ve file çantaları sürekli evde unutanlar için en iyi yöntem, bu çantaları arabada ya da günlük kullanılan çantalarda taşımaktır.

    Çevreci mutfak gereçleri

    Plastik ürünlerin en yoğun olarak kullanıldığı alanların başında mutfaklar geliyor. Plastik ve tek kullanımlık malzemeler yerine paslanmaz çelik, bambu ve cam gibi maddelerden üretilen mutfak gereçlerinin kullanımı tercih edilmelidir.

    Geri dönüştürülebilir plastikler

    Uzmanlar, herhangi bir nedenle plastik araç ve gereç kullanılacaksa geri dönüştürülebilir plastiklerin kullanımını önermektedir. Plastiklerin geri dönüşümünün sağlanması da önemli bir detaydır. Hem ekonomik olarak hem de Dünya’yı kirleten plastik atıklardan kurtulmak için, plastikler geri dönüşüm kutularına atılmalı ve bu atıkların tekrar kullanımı sağlanmalıdır.

    Çocukların eğitimi

    Plastik kullanımı konusunda çocuklar da eğitilmeli, plastik kullanımının çevreye ve insan sağlığına verdiği zararlar küçük yaşlardan itibaren öğretilmelidir. Plastiklerin çöpe atıldığı zaman çürümediği, paslanmadığı, biyolojik olarak bozulmadığı, doğada bozulmadan uzun yıllar kaldığı, suyun ve toprağın kirlenmesine neden olduğu aktarılmalıdır.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.