Abdüssamet Bahadır: Vatandaşlık için 400 bin dolar şartı sektöre darbe vuracak
Konut fiyatlarının artmasının asıl nedeninin yabancı yatırımcı değil, inşaat maliyetleri olduğuna dikkat çeken Bahaş Holding CEO’su Abdüssamet Bahadır, gayrimenkul alımında vatandaşlık için gereken 250 bin dolar şartının 400 bin dolara yükseltilmesinin hem ülke ekonomisine hem sektöre darbe vuracağını söyledi. Bahadır “Konut fiyatlarındaki artışın temel nedeni artan inşaat maliyetleridir. Rakamın artırılması haberin basına düşmesiyle beraber saatler içerisinde birçok satışımız ve ödememiz durdu. Gayrimenkul sektörü böyle keskin geçişlere alışkın değil. Bu uygulamayla yabancıya satış hedefinin tutturulması imkansız hale geliyor ve ülkemizin ciddi döviz kaybına uğrayacağını şimdiden söyleyebiliriz” dedi.
Yabancı yatırımcının konut fiyatlarını yükselttiği inancının doğru olmadığına dikkat çeken Bahaş Holding CEO’su Abdüssamet Bahadır, fiyatların artmasına neden olan asıl etkenin inşaat maliyetleri olduğunu söyledi.
Bahadır “Önceki gün gerçekleştirilen kabine toplantısında yabancıya konut satışında yeni düzenlemeye gidileceği ile ilgili karar çıktı. Buna göre; Türk vatandaşlığına başvurabilmek için satın alınacak gayrimenkulün minimum değeri 250 bin dolardan 400 bin dolara yükseltilecek. Ayrıca vatandaşlık kazanmak isteyen yabancının aldığı konuta üç yıl boyunca satılmaması yönünde şerh koyulacak. Bu değişikliğin ardında yatan ana neden yabancı alımlarının fiyatları yükselttiği düşüncesi. Ancak, konut fiyatlarındaki artışın temel nedeni yabancı yatırımcının konut alması değil, çok yüksek oranda artan inşaat maliyetleridir” dedi.
Hedeflerin tutması imkansız hale geliyor
Abdüssamet Bahadır, bu şekilde bir düzenlemeye gidilmesinin döviz ihtiyacı olan bir dönemde hem ülke ekonomisinde hem de sektörde olumsuz etki yaratacağının altını çizdi. Bahadır “Haberin basına düşmesiyle beraber saatler içerisinde birçok satışımız ve ödememiz durdu. Şimdiden çok kötü etkilendik ve ciddi bir panik havası oluştu. Gayrimenkul sektörü böyle keskin geçişlere alışkın değil, bu uygulama sektörü ciddi oranda olumsuz etkileyecek. Tam da sektörün toparlanmaya başladığı, beklentilerimizin arttığı bir dönemde bu olay hiç iyi olmadı. Ayrıca, bu şekilde yabancıya satış hedefinin tutturulması imkansız hale geliyor ve ülkemizin ciddi döviz kaybına uğrayacağını şimdiden söyleyebiliriz. Türkiye’nin yıllık net gayrimenkul geliri yaklaşık 5 milyar dolar. Bunun hatırı sayılır bir bölümü ise yabancıya konut satışından kaynaklanıyor. Türkiye’nin döviz ihtiyacının son derece arttığı bir dönemde bu düzenlemenin halihazırdaki döviz gelirlerine zarar verme riski muhakkak göz önünde bulundurulmalı” diye konuştu.
Yabancı yatırımcının sunulan yabancıya vatandaşlık hakkını avantaj olarak değerlendirerek ibreyi ülkemize yönelttiğini kaydeden Bahadır, sektörün bu nedenle yüzlerce ülke tarafından talep gördüğünü hatırlattı.