GF Hakan Plastik yüzde 50 büyüme hedefinde
2016 yılında yüzde 100 Georg Fischer bünyesine geçen GF Hakan Plastik, geride kalan 5 yıllık süreçte kendi içerisindeki değişim, inovasyon ve yeni ürün geliştirme, yatırımlar ve Covid-19 pandemi sürecini de içine alan bu zorlu dönemi başarılı bir şekilde yöneterek gelişme ile tamamladı.
GF Hakan Plastik Ortadoğu Bölge Başkanı Batuhan Besler, geride bıraktıkları 5 yıllık süreci değerlendirirken 2025 hedeflerini de paylaştı.
2021 yılında yüzde 45’in üzerinde büyüme yakalayan markanın 2022 hedefi ise yüzde 50 büyüme.
GF Hakan Plastik, borulama sistemleri alanında lider kuruluşlardan biri olan İsviçre merkezli Georg Fischer bünyesine geçişin ardından yaşanan 5 yıllık süreci, sektör değerlendirmelerini ve 2025 stratejilerini paylaştı.
GF Hakan Plastik Türkiye ve Ortadoğu Bölge Başkanı Batuhan Besler, “Sadece 2022 yılı için değil, 2025 için hedeflerimiz büyük, alacağımız yolumuz var” dedi.
Batuhan Besler, 2016 yılından bu yana sağladıkları başarılara değinerek, ürün portföyünün katma değeri yüksek, müşteri ihtiyaçlarına yanıt verecek şekilde genişletildiğini; inovasyonun tüm iş süreçlerine yayılarak hareket edildiğini belirtti. Yalın Üretim yaklaşımının her alanda uygulanabilirliği için çalışmalar yürütüldüğünü ifade eden Besler, BM Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin bir katılımcısı olan GF Boru Sistemleri’nin stratejileri doğrultusunda şirket içi iş modelleri, ürün geliştirme ve üretim süreçleri sürdürüldüğünü ve bu konuda kararlılıkla hareket edildiğini ifade etti. Şu anda proje pazarında lider, perakende pazarında ise ilk 2 içinde olduklarını kaydetti.
5 yıllık süreçte yapı malzemeleri sektörü ve GF Hakan Plastik
İnşaat sektörü ve dolayısıyla inşaat malzemeleri sanayisinin, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye ekonomisinde de lokomotif alanlarından birini oluşturduğunu belirten Besler:
“Ancak son 10 yılın en hızlı büyüyen sektörlerinden biri olan inşaat sektörü, maalesef 2018 yılından beri çeyrek bazında düşüşünü sürdürüyor. Bu yüzden geride bıraktığımız süreçte yaşanan dalgalanmalar istikrarlı bir grafik sergilenmesini mümkün kılmadı. Sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada yaşanan bu durum ham madde tedariğinden üretime, yatırımlardan yeni projelerin ortaya çıkmasına kadar her alanda kendini hissettirdi. Özellikle son 2 yılda Pandemi’nin de etkisi ile iş yapış süreçlerindeki değişimler, ham madde tedariği ve lojistikte yaşanan sıkıntılar, döviz kurlarındaki hareketlilik, AB kriterlerinin ortaya konması, vb. konuları geçen sancılı bir dönem yaşandı.
Türkiye’de 55 yılı aşkın geçmişimizde, dünyada ise GF olarak 1802 yılından bu yana kullanıcılarımız için yaşam konforunu artıran yenilikçi ürünler sunmayı kendimize ilke edindik. Plastik boru sektöründe üstyapı, altyapı ve endüstriyel alanlarda sunmuş olduğumuz ürün ve hizmetlerimizle, geniş bayi ağımızla her zaman müşterilerimizin ihtiyaçlarına en doğru, en hızlı ve en kolay şekilde ulaşabilmesi için çalışmalarımıza aralıksız devam ettik. Müşteri şikayetlerini %70 oranında azalttık.
Ülkemizin yaşamış olduğu en sıkıntılı dönemlerde bile, yatırımlarımızı, araştırmalarımızı, üretimimizi ve ürün tedariğimizi ara vermeden sürdürmeye çaba sarf ettik.
Bu arada çalışanlarımız bizim için önemli bir değer. Kendi bünyemizde oluşturduğumuz eğitimlerle farklı departmanlarda görev yapan çalışanlarımıza sadece geçtiğimiz yıl toplamda 1.700 saati bulan 300’ün üzerinde iç eğitim programları gerçekleştirdik. Tabii dışarıdan aldığımız eğitimlerimiz de söz konusu. Örneğin Kırma Geri Dönüşüm bölümü çalışanlarımıza MEB onaylı “Geri Dönüşüm Ünitelerinde Hayat Boyu Öğrenme” eğitimi veya beyaz yakalı çalışanlarımıza yönelik teknik eğitimleri gösterebiliriz. ISG eğitimlerimiz de hassasiyetle üzerinde durduğumuz bir konu. Aylık olarak devam eden eğitimlerimiz var. Bu sayede 2016 yılından bu yana iş kazalarında %80 azalma elde etmiş bulunuyoruz.
Aktardığımız ve daha aktaramadığımız tüm çalışmalarımız sonucunda 5 yıllık bu süreçte GF Hakan Plastik olarak %20 büyüme kaydettik. Karşılıklı güven ve bağlılık duygusu içinde her zaman bizimle birlikte olan çalışanlarımıza, destekleyen iş ortaklarımıza ve kullanıcılarımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz.
2021 yılını değerlendirecek olursak olumsuz koşullar yaşanmasına rağmen başarılı bir yıl geçirerek %45’in üzerinde bir büyüme gerçekleştirdik. İçinde bulunduğumuz yıl için de hızımızı kesmeden yol alma hedefindeyiz. 2022 yılı için yine kendimize yüksek hedefler belirledik. %50 ye yakın bir büyüme ön görüyoruz ki çalışmalarımızı da bu doğrultuda planlıyoruz” dedi.
Hep daha ileriye
Çerkezköy ve Şanlıurfa tesislerinin üretim kapasitesinin GF’nin tesisleri arasında ilk 5 içerisinde yer aldığını kaydeden Batuhan Besler; “ 2022 yılı planları içerisinde tesislerimizde üretim kapasitesinin yanı sıra enerji verimliliği, su tasarrufu, otomasyon, vb. konuları bulunuyor.
Tesislerimizde bu konuda yürüttüğümüz farklı çalışmalarla 2021 yılında bir önceki yıla oranla kwh/kg’da %8.5 oranında iyileştirme sağladık.
2021 yılının ikinci çeyreğinde Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi ile bir protokol gerçekleştirdik ve enerjimizi yenilenebilir enerji kaynaklarından tedarik etmeye başladık.
2021 yılı 3. çeyrek dönemi için satın aldığımızyeşil enerji ile yaklaşık 4.000 ton karbon salınımı tasarrufu sağlandı. Bu değer, kişisel aracınızla dünyanın çevresinde 580 kere tur atılmasına veya 320.000 ağacın bir yılda doğaya sağladığı katkıya eş değer bir tasarruf anlamına geliyor. Bu tedarik ile I-REC sertifikasını da almış bulunuyoruz. 2022 yılında da protokolün devamlılığını sağlayacağız.
Ayrıca Verimlilik Artırıcı Projelere odaklanacağız. Bir diğer çalışmamız da ISO 50001 Enerji Yönetimi Standardı’nın 2022 yılı sonuna kadar kalite sistemine entegre edilmesi yönünde olacak. Yine şirket genelinde elektrikte 1,5%, su tüketiminde 4,5% tasarruf sağlamak yönünde planlarımız bulunuyor” bilgisini paylaştı.
Türkiye ve Ortadoğu Bölge Başkanı Batuhan Besler, global olarak bir enerji krizinin yaşandığını, bu krizin aslında Türkiye için bir fırsat olabileceğini düşündüğünü söyledi. Georg Fischer’in global ürünlerinin Türkiye’de üretimi konusunda GF dünyasının bu fırsatı kullanabileceğini kaydetti. Tedarik zinciri ve ham madde konusunda pandemi süreci öncesinde almış oldukları kararlar ve yatırımlarla yönetilebilir bir senaryo içerisinde olduklarını belirten Besler, Çerkezköy ve Şanlıurfa tesislerinde üretim kaydırma gibi uygulamalar gerçekleştirdikleri kaydetti. Ayrıca tedarik zinciri sorununun yaklaşık bir 2 yıl daha süreceğini ön gördüğünü belirtti.