Kur etkisi yerli satışa ivme kazandırdı, yabancı satışı 2022’de katlanacak
TÜİK’in açıkladığı konut satış istatistiklerini değerlendiren Aremas Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Arslan, kur etkisinin satışları beklentilerin de üzerinde artırdığını ve yerli satışların son 5 yılın en yüksek düzeyine ulaştığını söyledi.
İstanbul’dan güney illerine yönelen bir ilgi olduğuna değinen Arslan, “2022 yılında ilk aşamada en az 75-80 bin, sonrasında 100 bini yakalayarak yabancı satışında çok daha yüksek rakamlara ulaşılacağını düşünüyoruz” dedi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Aralık 2021 konut satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre Türkiye genelinde, bir önceki yıla göre yüzde 0,5 azalışla, 2021 yılında 1 milyon 491 bin 856 konut satıldı. Yine Türkiye genelinde konut satışları Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 113,7 artarak 226 bin 503 oldu.
Konut satış istatistiklerini değerlendiren Aremas Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Arslan, yerli satışların son 5 yılın en yüksek düzeyine ulaştığını söyledi.
Aralık ayındaki ani döviz hareketlerinin hem yerli hem yabancı satışlara doğrudan yansıdığını dile getiren Arslan, bunun hem bir önceki yılın hem de 2019 yılının üzerine çıkmış bir rakam olduğunu ifade etti. Arslan, Döviz kurlarındaki ani hareketlerin konut fiyatlarına da yansıması sebebiyle, konut alma niyeti olan ancak kararsız durumdaki hedef kitlelerin harekete geçtiğini kaydetti. Yerli satışlarında 2022 yılını yeni projelerin durumunun belirleyeceğini belirten Arslan, “Yeni projelerin arka arkaya lansmana çıkması, kendi başına bir ivme yaratacak. Bu da yeni bir satış dalgası oluşturma potansiyeline sahip. Ancak Aralık ayını değerlendirdiğimizde kur etkisinden bahsetmek mümkün” dedi.
İstanbul’dan güneye yönelen bir ilgi var
İstanbul’un satış rakamlarını da değerlendiren Vedat Arslan, “Genel satışlara baktığımızda İstanbul’un bunun altında kaldığını görüyoruz. İstanbul büyük bir pazar. Bu kadar büyük olmasının bu sonuçta etkisi var. Nihayetinde Türkiye’de gerçekleşen satışların yıl bazında yüzde 10’u İstanbul’dan gerçekleşti. İstanbul’daki satışlarda bir önceki aya kıyasla yüzde 23,09 oranında bir artış yaşandı. Geçen yılın Aralık ayına göre ise yüzde 92,85 oranında bir artış söz konusu. 2019 yılının aynı ayına kıyasla yüzde 3,20 oranında bir düşüş olduğunu görebiliyoruz. İstanbul’un her zaman talep gören bir şehir olduğunu biliyoruz ancak oranlara baktığımızda Türkiye ortalamasının gerisinde kaldığını; yani son dönemdeki satışların artış oranlarında İstanbul dışı noktalarda, özellikle müstakil yaşam biçimine uygun konut alanlarında -Bodrum, Milas, Çeşme vb.- ilginin çok daha fazla arttığını söylemek mümkündür” diye konuştu.
Yabancı satışında artık yıllık hedef 100.000
Yabancıya konut satış adetlerinin yıl genelinde toplam satışlar içindeki payının yüzde 3,9 olduğunu bildiren Arslan, mevcut yasal düzenlemelerde satışları negatif yönlü etkileyecek bir düzenleme yapılmaması halinde bu etkinin süreceğini düşündüğünü bildirdi. Döviz kurunda yaşanan durumun yabancı satışlarını da doğrudan etkilediğine değinen Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yabancıya satışta bir önceki aya kıyasla yüzde 1,6 oranında bir artış olduğunu, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 68,99 oranında bir artış yaşandığını ve 2019 yılının Aralık ayına kıyasla ise yüzde 41,2 oranında bir artış olduğunu görebiliyoruz. Aralık ayında hem yerli hem de yabancı satışında bir artış bekliyorduk. Bunu, kamu bankalarındaki faiz indiriminin doğal yansıması olarak düşünüyorduk. Kur hareketi ile birlikte artış iyice yükseldi, öngörülerimizin de üzerine çıktı. Böylelikle son 5 yılın en iyi yılı oldu. Bu durum gayrimenkul sektörünün 2021 yılını da iyi bir şekilde kapattığının göstergesi oldu. Yabancı satışında da aylık 7-8 bin gibi bir rakama çıkarak yine bir rekora eriştik. Ama sektörün potansiyeli bunun da üzerinde. 2022 yılında yabancı satışında çok daha yüksek rakamları yakalayabilirsiniz. İlk aşamada en az 75-80 bin, sonrasında 100 bini yakalama hedefimiz var.”