DOLAR 34,5568
EURO 35,9912
ALTIN 3002,746
BIST 9458,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Evlerde harcanan enerji her geçen gün artıyor

    Evlerde harcanan enerji her geçen gün artıyor

    Artan enerji talebi ve kullanımı sonucu yaşanan küresel ısınma ve iklim krizi tehlikesinde, enerjinin tasarruf edilmesine ve daha verimli kullanılmasına ilişkin farkındalık oluşturmak için çalışmalarını gerçekleştiren Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği – VERİMDER, Balıkesir’de düzenlediği toplantıda iklim krizi, enerji verimliliği ve ısı yalıtımının önemine dair ilgi çeken açıklamalarda bulundu.

    Dalmaçyalı sponsorluğunda düzenlenen toplantının açılış konuşmasını Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz gerçekleştirirken, Verimder İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin, Dünya Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, Verimder Dernek Başkanı Çağdaş Korkmaz’ın yanı sıra pek çok paydaşta konuşmacı olarak toplantıda yer aldı.

    Anadolu Buluşmaları kapsamında Türkiye’nin dört bir yanında enerji tasarrufu ve ısı yalıtımı seferberliği başlatan VERİMDER, kamu kurumları, bürokrasi, üniversiteler, medya, inşaat – enerji sektörleri ve kanaat önderlerini Balıkesir’de bir araya getirdi. Ana teması “enerji verimliliği ve gelecek” olan toplantı Dalmaçyalı sponsorluğunda Balıkesir OSB’de bulunan BETEK Boya ve Kimya Sanayi Taş Yünü Fabrikası’nda gerçekleşti.

    Balıkesir’de gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz yaparken, Verimder İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin, Dünya Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, Verimder Dernek Başkanı Çağdaş Korkmaz da konuşmacı olarak yer aldı. Yoğun ilgi gören toplantıda oda, dernek başkanları ve iş insanları konu hakkında söz alarak açıklamalarda bulundu.

    “YEREL YÖNETİMLER ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE SÖZ SAHİBİ OLMALI”

    Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, verimlilik konusuna dikkat çekerek ısı yalıtımının önemi hakkında şu açıklamalarda bulundu:
    “Konuştuğumuz hep verimlilik, daha doğrusu buna israfın önlenmesi de diyebiliriz. Isı yalıtımı konusu biraz bilinçten kaynaklanıyor. Enerji verimliliği bugün hayatımızda çok önemli bir yere sahip. Kendimden örnek vermem gerekirse ısı yalıtımı yaptırmadan önce çok fazla kömür yakmama rağmen ev ısınmıyordu. Isı yalıtımı yaptırmanın en verimli yöntemi ise binaları yaparken uygulamayı gerçekleştirmek. Böylece binalar uzun ömürlü ve daha sürdürülebilir hale geliyor. Çünkü yapılan bir şeyi bozup tekrar yenisini yapmak veya bakım maliyetleri sizin enerjiden tasarruf ettiğiniz maliyeti geçiyor. Bizim de ilçe belediye başkanları olarak görevimiz şehrimizde eski yapıları bir an önce ısı yalıtımına, yeni yapıları da en iyi teknolojiyle müteahhidin kendini düşünerek yapacağı tasarruflardan arındırarak bu konuda bilgilendirmek ve teknolojiyi takip etmek.”

    İKLİM KRİZİ MÜCADELESİNDE ISI YALITIMI ŞART!

    Isı yalıtımının, enerji verimliliği ve sağlıklı yaşam alanlarına kavuşmayı sağlamanın yanı sıra gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için de oldukça önemli olduğunu belirten VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin: “Ülkemizde son yıllarda bu konuda önemli gelişmeler yaşansa da daha gideceğimiz uzun bir yolumuz var. Türkiye’de 25 milyona yakın binanın yüzde 80’inde ısı yalıtımı yok. Yeni yapılacak binaların ve mevcut ısı yalıtımsız binaların ısı yalıtımını sağlayarak enerjinin en az yüzde 30’u ila 40’ını tasarruf edebiliriz. Böylece karbon emisyonlarını da aynı oranda düşürmemiz mümkün. Ülkemizde enerji maliyeti 60 milyar dolara yaklaşmış durumda… Bu durumda ısı yalıtımı sayesinde 9 milyar dolar tasarruf edebiliriz böylece elde edilen tasarruf miktarıyla iklimin korunması için mücadele edebiliriz” dedi.

    EKONOMİ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİKLE BİRLEŞMEYE BAŞLADI

    Enerjinin doğru kullanımının önümüzdeki yıllarda ön plana çıkacağının altını çizen Dünya Gazetesi (NBE) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ:
    “İklim değişikliği meselesinde şimdi artık ağaç, böcek romantizminden çok daha farklı bir yere geldik. Bu iş artık AB için büyüme stratejisi haline dönüştü. Zaten çevre örgütleri de AB’yi eleştirmeye başladılar. Olay sadece bir romantizm olayı değil, bir ekonomi olayı. Şimdi ekonomi sürdürülebilirlikle birleşmeye başladı. Bunu her yerde görmeye başladık. 2050 uzak bir tarihti o tarihe kadar karbon nötr falan olacağız. Ama şimdi AB 2030’da kadar ne kadar karbon salıyorsa onu yüzde 50 daraltmak için bir hedef ortaya koydu. Enerji meselesi önümüzdeki dönemin en kritik konularından birisi olacak. Zannediyorum 10 yıl sonra tarihçiler bu dönemi yeni bir dönem olarak nitelemeye başlayacaklar” dedi.

    HAYATIN HER ALANINDA ENERJİYİ VERİMLİ KULLANMAMIZ ŞART

    Dernek olarak enerji tasarrufu, enerji kaynaklarının daha verimli kullanılması hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla toplantılar düzenlediklerini belirten VERİMDER Dernek Başkanı Çağdaş Korkmaz sözlerine şöyle devam etti:
    “Ciddi bir enerji ithalatımız var, enerji ihtiyacımız gün geçtikçe artıyor. Çünkü biz büyüyen bir ülkeyiz ve büyümeye devam edeceğiz. Tabi bu olumsuz bir tablo gibi gözükebilir; biz büyüyoruz enerji maliyetleri ve dolayısıyla bizim bundan etkilenmemiz giderek artıyor. Ancak tabi ki bu bir kader değil. 60 milyar dolar gibi bir enerji ihtiyacımız var ve bunun yaklaşık yüzde 70’ini dışarıdan ithal ediyoruz. Son 10-12 yıldır da enerji ihtiyacımız yüzde 40-42 gibi bir artış gösterdi. Ama tabi ki hayatın her alanında enerjiyi verimli kullanmamız şart. Bu anlamda da biz enerji verimliliğine bir bütün olarak bakıyoruz. Özellikle 2018 yılından itibaren şu an ülkemizde en fazla enerjiyi biz konutlarda harcamaya başladık. Buradan baktığımızda aslında 60 milyar doların 20 milyar dolardan fazlasını biz konutlarımızda büyük oranda ısıtma ve soğutma amaçlı harcıyoruz. Şayet mevcut yapı stokumuzun yüzde 80 civarı enerji verimsiz değil de enerji verimli olsa biz her yıl 9-10 milyar dolar gibi bir parayı kenedi ekonomimizde, kendi cebimizde tutabilirdik. Tabi ki bunun için hala çok geç değil. Bununla ilgili birçok faaliyet içinde bulunuyoruz.”

    BİR TANE DÜNYAMIZ VARKEN 1,7 DÜNYA KADAR KAYNAK HARCIYORUZ

    Toplantının sponsor firması BETEK Balıkesir Taş Yünü Tesis Müdürü Mahmut Baraş enerji verimliliği ve ısı yalıtımının öncelikle ülkemiz daha sonra hane halkı için büyük fayda sağladığını ve bu konuyu bir sosyal sorumluluk hamlesi olarak gördüklerini belirterek sözlerini şu şekilde sürdürdü:
    “Küresel ölçekte her yıl insanlığın faaliyetleri sonucunda harcanan doğal kaynakları gezegenin yıllık doğal kaynak kapasitesiyle karşılaştırdığımızda karşımıza 1,7 gibi bir oran çıkıyor. Yani bir dünyamız varken, 1,7 dünya kadar kaynak harcıyoruz. Bilindiği üzere bu duruma etki eden en büyük kalemlerden bir tanesi sera gazı emisyonu. Bina dış cephe ısı yalıtımı ve burada kullanılan taş yünü ürünü üretimi sırasında atmosfere salınan sera gazı emisyonu 1 ise, ürün ömrü boyunca ısı yalıtımı ve enerji verimliliği sayesinde tasarrufta bulunduğu ve azalttığı sera gazı emisyonu birimi 100 oluyor. Enerjinin de en büyüğü ülkemizde konutlarda harcanıyor. Dolayısıyla binalarda ısı yalıtımı ve enerji verimliliği, hem ülke ekonomisi ve hane halkı için hem de Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Paris İklim Anlaşması hedeflerine hizmet ediyor.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.