Kastamonu Entegre ve Han Tümertekin Venedik’te güçlerini birleştirdi
Ağaç bazlı panel sektörünün yarım asırlık global markası Kastamonu Entegre, Venedik Bienali 17. Uluslararası Mimarlık Sergisi’nde yer alan, mimar Han Tümertekin ve Proje Ortakları’na ait “Yan Yana” (Side by Side) projesinin destekçisi oldu. Bienalin “Birlikte Nasıl Yaşayacağız?” temalı ana sergisi kapsamında hayata geçirilen eser, insanları daha önce bulunmadıkları yerlerde yan yana getirmenin olanaklarını ve potansiyellerini tartışmaya açıyor.
Dünya Mimarlık Günü’nde anlamlı işbirliği
Mimar Han Tümertekin’in projesine verdikleri desteği Dünya Mimarlık Günü’nde açıklayan ve tüm mimarların bu özel gününü kutlayan Kastamonu Entegre CEO’su Haluk Yıldız, Venedik Bienali Uluslararası Mimarlık Sergisi’nde Türkiye’den bir mimarın ilk kez yer almasının çok büyük bir gurur olduğunu belirterek, “Türkiye’de mimarlık kültürünün geliştirilmesine ve dünyada temsil edilmesine destek vermeyi misyonumuz olarak görüyoruz. Kastamonu Entegre’nin en önemli üretim üslerinden birinin yer aldığı İtalya’da, dünyaca ünlü mimarımız Han Tümertekin’le birlikte mimarlık ve sanat sahnesine çıkmak bizim için bir onurdur” dedi.
Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) tarafından bu yılki Dünya Mimarlık Günü için “Sağlıklı Bir Dünya İçin Temiz Çevre” temasının seçildiğini de hatırlatan Yıldız şunları söyledi: “Mimari tasarımların; insanlara kaliteli yaşam alanları sunmanın ve şehre estetik katmanın ötesinde çevresiyle dost bir birliktelik içinde olması gerektiğini artık hepimiz biliyoruz. Han Tümertekin ve Proje Ortakları’nın eserinde nasıl ki insanların birbiriyle yan yana durmasının imkânlarını ve olasılıklarını tartışmaya açıyorsa, biz de doğayla ve diğer canlılarla yan yana durduğumuz bir mimarinin şartlarını her zaman zorlamalıyız. Kastamonu Entegre olarak sürdürülebilirlik odaklı üretimimizle ve doğa dostu ürünlerimizle bu yönde de elimizden gelen gayreti gösteriyor ve daha fazlasını yapmak için çalışıyoruz.”
İstanbul’dan Venedik’e uzanan tasarım yolculuğu; “Yan yana”
İçinde bulunduğumuz koşullarda daha da anlamlı hale gelen “Yan Yana” projesine verdikleri destek için Kastamonu Entegre’ye teşekkürlerini sunan Han Tümertekin, “Farklı insan gruplarını yeni biçimlerde yan yana bir araya getirmek ve öngörülemeyen karşılaşmalara olanak sağlamak heyecan verici bir tasarım konusuydu. Pandemi öncesinde çalışmaya başladığımız bu proje, Venedik Bienali’nde yerini alana kadar çok çeşitli aşamalardan geçti. İlhamını İstanbul’un eşsiz coğrafyasına özel kentsel hareketlilikten, geçiş alanlarından ve günlük seyahatlerden alan ‘Yan Yana’, insanları daha önce bulunmadıkları yerlerde yan yana getirmenin olanaklarını ve potansiyellerini tartışmaya açıyor. Venedik’te, yine bir su kenarında ziyarete açılan bu mekânsal müdahalenin, İstanbul’un bağlamsal bir yeniden yorumlaması olduğunu söyleyebilirim.” dedi.
Lübnanlı mimar ve yazar Hashim Sarkis’in küratörlüğünde hazırlanan “Birlikte Nasıl Yaşayacağız?” temalı bienal sergisinde katılımcılar, dünyanın yüzleştiği sorunlara karşı insanların bir arada yaşayabilecekleri mekânlar tasarladı. Bu soruya cevaben mimarlık, mühendislik, sosyal bilimler ve görsel sanatlar gibi farklı disiplinlerden uzmanların katkısıyla “Yan Yana” adlı strüktürü tasarlayan Han Tümertekin ve Proje Ortakları, bienalin ana mekânlarından Arsenale’nin en dikkat çekici eserlerinden birine imza attı. Ana malzeme olarak ahşabın kullanıldığı, özel tasarım bir çelik strüktürle desteklenen devasa yerleştirme, ziyaretçilere tarihi Venedik tersanesinin kıyısında keyifli bir mola ve sohbet imkânı sunuyor. Aynı zamanda çeşitli bienal etkinliklerine ev sahipliği yapıyor. Venedik Bienali 17. Uluslararası Mimarlık Sergisi, 21 Kasım tarihine kadar ziyaret edilebilecek.