DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Umudun Yolu – Kağnı Kamyonu Yendi, tarihte yeni bir sayfa açıyor

    Umudun Yolu – Kağnı Kamyonu Yendi, tarihte yeni bir sayfa açıyor
    06.07.2021
    A+
    A-

    Geçmişin izlerini ve Mustafa Kemal’i tüm gerçekleriyle anlatmak için birçok noktada Nutuk Yıldızı gösterileri düzenleyen Araştırmacı ve Yazar Alp Armutlu ilk kitabı, “Umudun Yolu – Kağnı Kamyonu Yendi” ile yeni bir sayfa açıyor. Armutlu’nun 2 yıl boyunca yaklaşık 10 bin kilometre yol kat ederek 30’dan fazla şehirde yaptığı araştırmalar sonucu hayat verdiği kitap okuyucuları, Nutuk’ta yaşanan olayların Anadolu toprakları üzerindeki izdüşümünün keşfine çıkarıyor. Atatürk’ün harekat stratejisine, mantık ve felsefesine birinci elden tanıklık etme imkanı da sunan kitap, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan esinlenerek bugünün küresel sorunlarını anlama çabasına dair önemli bir eksiği kapatıyor.

     

    Mustafa Kemal’in geçmiş tecrübelerini, düzenlediği Nutuk Yıldızı gösterileri ile ustalıkla aktaran Armutlu, İkinci Adam Yayınları’ndan çıkan “Umudun Yolu – Kağnı Kamyonu Yendi” kitabıyla kağnının kamyonu yenmesini, kahraman Türk milletinin umudunu ve zamanın gerçeklerini Mustafa Kemal Atatürk’ün kaleminden  anlatıyor. Atatürk’ün ölümsüz eseri Nutuk’u kaynak alan kitap; Nutuk’taki önemli olayları, yazışmaları birebir aktarıyor. Kitap, olayların yaşandığı bölgelerin fotoğraflarına da olaylara tanıklık eden isimlerin görüşlere de yer veriyor.

     

    Sakarya Meydan Muharebesi’nin 100. yılında,  Türk Kurtuluş Savaşı’nın en mühim cephesinin sırları ve doğru bilinen yanlışları üzerine ezber bozan kitap, 100 yıl öncesinin yiğit insanlarının kahramanlık hikâyesine davet ediyor. Alp Armutlu, Umudun Yolu- Kağnı Kamyonu Yendi kitabıyla cephede yaşananların tüm detaylarını gün yüzüne çıkarıyor.

     

    Kadının tarihteki yerini gösterişli bir dille ele alıyor

    Mustafa Kemal Atatürk’ün “Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır” sözüyle tarihe geçen Sakarya Meydan Muharebesi’nin “insani yönü”ne vurgu yapan kitap, İnebolu’dan Ankara’ya kağnı donanmasını süren binlerce kadının içinde taşıdığı umudu okuyucunun zihnine ince ince işliyor. Türk halkının savaş zamanında dahi düşmanlarına karşı sergilediği duruşa bir övgü niteliği taşıyan kitap, Mustafa Kemal’in kağnı süren kadınlarla akıllardan çıkmayacak ve hiçbir millette rastlanmayacak teşekkürünü anlatılıyor. Armutlu, bugüne kadar birçok kitaba konu olan, sayısız araştırmanın odağında yer alan kadının tarihteki yerini gösterişli bir dille ele alıyor.

     

     

    “Kitabımı nice savaşta cephede olan kadınlarımıza ithaf ediyorum”

    Kitapla Atatürk’ün ölümsüz eseri Nutuk’ta yaşanan olayların, Anadolu toprakları üzerindeki izdüşümünü keşfederek gelecek nesillere çarpıcı ve etkileyici bir eser bırakmak istediğini belirten Alp Armutlu, “Kitaba hayat vermeden önce 2 yıl boyunca yaklaşık 10 bin kilometre yol kat ederek 30 şehirde Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarının adımlarını takip ettim. Bu araştırmalarımın sonuçlarını, düzenlediğim Nutuk Yıldızı gösterileri ile binlerce kişi ile paylaştım. Bu araştırmaların gelecek nesillere de aktarılabilmesi için tüm çalışmalarımı bir kitapta toplamak istedim ve Umudun Yolu – Kağnı Kamyonu Yendi doğdu. Beni bu araştırma yolculuğuna çıkaran ise; Fransa Temsilcisi Franklin Bouillon Ankara’da Mustafa Kemal’i ziyaretinde yaşananlar oldu. “Kağnı kamyonu yenemez” diyerek tam bağımsızlığı ve Misak-ı Milli’yi anlamadan Mustafa Kemal’in masasına anlaşmak için oturan Mösyö Franklin Bouillon’un gerçekleşmeyen tezi beni yola çıkmaya itti. Kitabımda; savaş boyunca Türk askerlerine cephane, erzak taşıyan kadınları ve onların bitmek tükenmek bilmeyen umudunu anlattım. Atatürk’ün kadınlara teşekkürü; İstiklal Madalyası üzerine farklı bir şifre ile yerleştirmesi ve madalyaları her kahraman vatan evladının yakasına iliştirmesi gibi ben de bu kitabımı nice savaşta cephede olan kadınlarımıza ithaf ettim/ediyorum” diye konuştu.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.