Doğayı Koruma Oskarı Türkiye’nin
İngiltere Prensesi Anne, Uluslararası Whitley Doğa Koruma Altın Ödülü’nü, Gökova Körfezi’nde yürüttüğü “Deniz Koruma Alanları Yönetimi Projesi” onuruna, Akdeniz Koruma Derneği Başkanı Zafer Kızılkaya’ya verdi.
İngiltere Prensesi Anne, Kraliyet Coğrafya Derneği’nde yapılan özel bir törenle ‘Uluslararası Whitley Doğa Koruma Altın Ödülü’nü, Akdeniz Koruma Derneği’nin Gökova Körfezi’nde yürüttüğü ‘Deniz Koruma Alanları Yönetimi Projesi’ onuruna, Akdeniz Koruma Derneği Başkanı Zafer Kızılkaya’ya takdim etti. Proje Whitley Fund For Nature ve Fauna Flora International, rahmetli işadamı Mustafa V. Koç ve Avrupa Birliği Bakanlığı Sivil Toplum Diyaloğu tarafından destekleniyor.
Sualtı Fotoğrafçısı ve Deniz Araştırmacısı olan İnşaat Mühendisi Zafer Kızılkaya, projenin yürütücüsü olan doğal yaşam alanlarının korunmasını ve tahrip edilen kıyı eko-sistemlerinin iyileştirilmesini amaçlayan Akdeniz Koruma Derneği’nin başkanlığını yürütüyor. Whitley Altın Ödülü dünyada ‘Yeşil Oskar’ olarak anılıyor. 2017 Whitley jürisine de davet edilen Kızılkaya, ödül için başvuran 165 projeden finale kalan 6 başarılı projenin seçiminde de görev aldı. Ödül töreninde gösterilen projeyi tanıtan filmi, Whitley Doğa Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi ve ünlü BBC Belgesel Yapımcısı ve Sunucusu Sir David Attenborough tarafından seslendirdi.
Kıyı balıkçılarının geçim kaynağı
Özel çevre koruma bölgesi olan Gökova Körfezi, aralarında Akdeniz fokları ve kum köpek balıklarının da bulunduğu çok sayıda önemli korunan türe ev sahipliği yapıyor. Aralarında kadın balıkçıların da yer aldığı 200’e yakın kıyı balıkçısının geçimini sürdürdüğü Gökova Körfezi’nde, azalan balık stoklarının toparlanabilmesi ve hassas yumurtlama-çoğalma alanlarının korunabilmesi amacıyla 2010 yılında balıkçılığa kapalı altı deniz koruma alanı ilan edilmişti.
Sürdürülebilir balıkçılık açısından büyük önem taşıyan bu alanların deniz koruculuğu sistemi ile Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Muğla İl Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü desteğinde korunması, projenin çatısını oluşturuyor. 2012 yılında başlayan ve içerisinde yerel balıkçıların yer aldığı ‘Deniz Koruculuğu’ sistemi ile korunan alanlardaki başarılı çalışmaları ile Zafer Kızılkaya 2013 yılında ilk Whitley Ödülü’nü kazanmıştı.
Akdeniz Koruma Derneği’nin bölgede yürüttüğü bilimsel izleme çalışmaları sonucunda korunan alanlar, 2016 yılında Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından büyütüldü. Bölgedeki nesli tehdit altındaki türlerin korunmasına yönelik çabaların sonuçları ve bölgeye özel balıkçılık yönetimlerinin, yerel balıkçılığın gelirlerini son 5 yılda dört katına çıkarması, Gökova deniz koruma alanlarını, Akdeniz’in en başarılı projesi haline getiriyor.
Zafer Kızılkaya: “Gökova Körfezi’nde ortak yönetim modeli yarattık.”
Türkiye’de gerçekleştirdikleri bu projenin dünyanın en iyi çevre koruma ödülüne layık görülmesinin büyük bir onur olduğunu belirten Zafer Kızılkaya, Whitley Altın Ödülü ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “Gökova Körfezi’nde devlet, sivil toplum kuruluşu, akademisyenler ve yerel insanların ortaklaşa gerçekleştirdiği güzel bir ortak yönetim modeli yarattık. Bu sadece ülkemiz için değil, dünyanın diğer ülkeleri için de örnek bir model oldu. Şimdi hedefimiz, hem çevre hem de yerel balıkçılar için Gökova Körfezi’ndeki kazanımlarımızı Fethiye Körfezi’nde de tekrarlayarak, bu güzel örneği yaygınlaştırmaktır” dedi.
David Attenborough: “Whitley Ödülleri doğal yaşamı korumaya öncülük ediyor.”
Whitley Doğa Vakfı’nın Mütevelli Heyeti Üyesi ünlü BBC Belgesel Yapımcısı ve Sunucusu Sir David Attenborough da töreninin açılışında yaptığı konuşmada “24 yıldan bugüne Whitley Ödülleri doğal yaşamı korumak konusunda öncülük etmektedir. Vakfın belki de en önemli başarısı, dünyanın en iyi koruma liderlerinin bu sayede kendi aralarında kurduğu artan iletişim olmuştur. Ödül sahiplerinin karşılaştığı sorunlar çok büyüktür, çözümler çeşitlidir ve birlikte ulaştıkları nokta gerçek anlamda küresel çözümlerdir” şeklinde konuştu.