Binanızın Deprem Riskini ücretsiz olarak sorgulayabileceğiniz uygulama tanıtıldı
Dünyanın birçok ülkesinde örgütlü Genç Liderler ve Girişimciler Derneği’nin (JCI) İstanbul Şubesi tarafından Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Başarsoft, Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği (MAG-DER) ile Doğa Hareketleri Araştırma Derneği (DOHAD) işbirliği ile Afete Dirençli Toplum projesi kapsamında on-line “Afete Dirençli Toplum için Bilişim Teknolojisi” paneli düzenlendi.
ZBEU Öğretim Üyesi Prof. Dr.Hakan KUTOĞLU ve BAŞARSOFT CEO’su Alim KÜÇÜKPEHLİVAN’ın konuşmacı olarak katıldığı paneli JCI İstanbul Afete Dirençli Toplum Ekip Üyesi Berkay GÜNGÖREN yönetti.
MİLYONLARCA KONUTUMUZ YÜKSEK AFET RİSKİ TAŞIYOR
ZBEÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan KUTOĞLU Türkiye’de ve dünyada yapılan Afet Risk Yönetimi çalışmalarını değerlendirdi.
Afet risk ve zarar azaltma kapsamında ülke olarak gidecek çok yolumuz olduğunu belirten KUTOĞLU şöyle dedi :
Deprem söz konusu olduğunda BM Raporuna göre Risk ve Zarar Azaltma çalışmaları dört dörtlük yapıldığı taktirde, deprem sonrası yapacağınız masraflar 7 kat azalıyor. Dolayısıyla bizim risk ve zarar azaltma evresine daha çok odaklanmamız gerekiyor. Ancak hala milyonlarca konutumuz yüksek afet riski taşıyor. Birçok konut gecekondu niteliğinde ve mühendislik hizmeti almamış. Geçtiğimiz haftalarda Çevre ve Şehircilik Bakanımız kendisi söyledi, “ Türkiye’deki sanayi tesislerinin %75’i ve nüfusun %75’i hala afet riskli bölgelerde ve büyük risk taşıyor.”
İnsan nüfusunun belli yerlere öbeklenmesi başlı başına riski arttırmak demek. Dünya’nın kaynakları hızla tükenirken, nüfus hızla artıyor. 1970’lerden itibaren dünyada doğal afetlerin sayısı artmıştır ve dünya devletlerinin afetlere harcadığı miktar 1980’lerden sonra dramatik bir şekilde arttı. Böyle bir ortamda hem ülkelerimizi, hem kentlerimizi kriz yönetimi bilinciyle yönetmemiz lazım. İklim krizi, Kuraklık, susuzluk, tarım krizi kapımızda.
2017 yılında yapılan bir ankete göre insanların %80’i bina alırken depreme dayanıklılığını sorgulamadıklarını belirtmiş. Bugüne kadar yapılan kentsel dönüşüm çalışmaları yerine özerk kentsel dönüşüm ajansları kurulup alansal dönüşüme gidilerek ve nüfus yoğunluğunun yapılacak yatırımlar ile belli bölgelerden diğer bölgelere de kaydırılıp Afet Risk yönetiminde daha iyi yol katedebileceğimizi düşünüyorum.
DEPREM RİSKİM UYGULAMASI BÜTÜN TÜRKİYE’DE SORUNSUZ BİR ŞEKİLDE ÇALIŞIYOR
Coğrafi Bilgi Sistemleri, Akıllı Haritalar, Navigasyon ve Akıllı Şebeke Uygulamaları üreticisi Başarsoft CEO’su Alim KÜÇÜKPEHLİVAN Mart ayında Prof. Dr. Hakan KUTOĞLU işbirliği ile hayata geçirdikleri ücretsiz Deprem Riskim uygulaması hakkında detaylı bilgilendirme yaptı ve şöyle dedi:
“Başarsoft olarak herşeye ticari bakmıyoruz. ZBEÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan KUTOĞLU ile Deprem Riski ile ilgili bir uygulamanın toplumda önemli fayda sağlayacağına kanaat getirdik.
Değerlendirme için gerekli olan sismik bölgeleme ise 2018 yılında Resmi Gazete’de yayınlanan Türkiye Deprem Tehlike Haritası verilerine göre oluşturuldu. Çalışmanın tam ortasında İzmir depremi gerçekleşti ve süreci hızlandırdık. 2021 Mart ayında Deprem Riskim Uygulamamız yayına çıktı.
Tamamen bilimsel veriler kullanılarak hazırlanan DepremRiskim uygulaması ile vatandaşlar binalarının fotoğrafını çekip, yapım yılını sisteme giriyorlar. Daha sonra yapı sistemi ile ilgili birkaç soruyu cevaplıyorlar. Uygulama, binanın risk değerini bilimsel bir altyapı çerçevesinde kullanıcıya raporluyor.
Uygulamamız şu anda bütün Türkiye’de sorunsuz bir şekilde çalışıyor. 2 ayda ciddi anlamda kullanıcı deneyimi oluşturduk. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile de görüşerek, Türkiye’nin geçmiş dönem depremleri ile ilgili raporları eşleştirip bakmak ve verifikasyon yapmak istiyoruz. Bakanlık bize bu verileri açma sözü verdi. “
Her kullanıcıya 5 adet raporu ücretsiz olarak üretme hakkı tanıyan DepremRiskim uygulaması Google Play, Apple Appstore ve HuaweiAppGalery’den doğrudan indirilebiliyor. Detaylı bilgilere ise www.depremriskim. com adresinden ulaşmak mümkün.